Lonsdale

Wat een gedoe rondom het kledingmerk Lonsdale. Mijn vroegste herinneringen aan het merk komen uit de jaren zestig. Mohammed Ali, toen nog Cassius Clay geloof ik, had op de rand van zijn broek het merkenbleem met de symmetrisch krimpende en weer uitzettende letters van de naam van het bedrijf. Gezien op TV in zwart-wit. Op zich al decennia een gerespecteerd sportmerk maar dan ineens staat het in de verdomhoek.

Het merk, vooral beroemd om zijn sportieve kleding is ongekend populair bij extreem-rechtse jongeren en dan voornamelijk jongens. In het algemeen zijn deze jongeren sociaal zwakke dommige boerenpummels, die eigenlijk uit angst voor het onbekende en de angst om in de kleine gemeenschap buiten gesloten te worden zich verenigen tot racistische kernen. Racistisch, omdat de ouders van deze jongeren tot laat in de jaren zestig nog nooit een neger hadden gezien en die wezens maar raar vonden met hun kleurrijke kleding, vreemde gewoontes en rare etensluchtjes. Dat leek in het geheel niet op boerenkoolstamp met worst. Die angst is stevig overgebracht door de ouders. Dat er in de jaren zeventig door de intelligentia en de hippy-beweging ingegeven koerswijziging werd ingezet om van Nederland een smeltkroes van culturen te maken, heeft vooral op het platteland niet geleid tot inkeer. Zeker nu de werkgelegenheid in de dorpen terugloopt, de kansen voor laaggeschoolden nul zijn en dat er ook werkelijk minder in de portemonnee’s terecht komt, moeten er schuldigen aangewezen worden. En sinds de vreemdelingen er zijn gaat het minder. Bovendien als ze al werken pikken ze de banen weg. Onder het mom dat ze samen sterk staan gaan ontstaan er clubjes, waarbij het gaat om wij tegen zij. En als mensen zich verenigen dan hoort daar een uniform bij. Kijk maar naar de harmonie, het leger, de politie en de sportvereniging. Het uniform dat deze jongeren hebben gekozen is Lonsdale. Waarschijnlijk onbewust ergens in zo’n clubje ontstaan en binnen no-time overgenomen in half West-Europa. En nu komt de politieke retoriek weer om de hoek krijgen. Lonsdale kleding moet verboden worden. Ouders moeten verbieden dat kinderen kleding dragen van dit merk. Winkeliers zouden deze producten niet meer mogen verkopen. Het merk zelf is er ook van geschrokken en heeft nooit de intentie gehad een uniform voor racisten te ontwikkelen. Als je de spullen van het merk ziet zou je dat ook niet denken, Dit is dus belachelijk en nog waanzinniger dan het gedoe over de hoofddoekjes. Het kledingmerk kent geen racistische uitingen, sterker nog: door het nieuwe imago zijn er expres producten ontwikkeld die appelleren op een broederlijke samenleving. Het verbieden van het kledingmerk is symptoombestrijding. Het helpt niemand om het racisme te doen afnemen. Daarvoor moet je dialoog tussen de partijen ontwikkelen om de angst voor het onbekende weg te nemen. Ik ben geen fan van Rita Verdonk, maar ik vond het wel moedig dat ze deze week de jongerengroepen bij elkaar kon brengen in zo’n provinciaal kortzichtig stadje. Maar het is wel vreemd dat daar een minister voor moet komen. Waar zijn de straathoekwerkers, jongerencentra etc? Allemaal verantwoordelijkheid van de lokale bestuurders en politici. Nee, die politici zitten elkaar de vliegen af te vangen over 5% van de begroting van zo’n gat. Die hebben wel wat beters te doen. Maar wat mij betreft mag iedere rechtse jongere Lonsdale blijven dragen. Dat is makkelijk voor politie en justitie. Als er dan wat weer gebeurt weet je in ieder geval wie je moet hebben. Lijkt me voor oom agent super handig.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht