Koninginnedag

30 april: Koninginnedag. Onze vorstin, Beatrix, viert op 30 april haar zilveren jubileum. Het jubileumfeest wordt een beetje overschaduwd door de commotie rondom het 60-jarige jubileum van de bevrijding van de Duitsers. Maar ja, dat zal ook wel komen omdat onze koningin nu niet echt omstreden is. Er zijn nog wel een handjevol republikeinen in linkse kringen, maar jong en oud moet toegeven dat we nog niet zo slecht af zijn met onze koningin.

Formeel ligt ze aan een lijntje en heeft ze feitelijk geen politieke invloed. In de praktijk blijkt ze deze marges nogal eens op te zoeken en eerlijk is eerlijk: soms maar goed ook. In de waan van alle dag ontsporen ook de politici nog wel eens en dan is het handig dat er nog een relativerende vinger tussen de deur gestoken wordt. De koningin wordt gezien als een intelligente, rationele en vooral professionele vrouw. De enige misser die de koningin heeft gemaakt is uitgerekend vorige maand, door weg te blijven bij de paapse hysterie rondom het overlijden van de paus. Hoewel, rationeel, heeft ze groot gelijk. De paus is de belichaming van het door de voorouders van Beatrix verfoeilijkte katholicisme en in weze mede de oorzaak dat Nederland uiteindelijk afgescheiden werd. Ze zou de paus daar eigenlijk dankbaar voor moeten zijn. Gaan we rationeel nog even verder door te stellen dat er een scheiding is tussen kerk en staat, dan is daar weer een reden om weg te blijven. Maar als al je vrienden en collega’s komen, is het wel vreemd dat jij uitgerekend, of een afvaardiging van de familie weg blijft. Als ik koningin was, zou ik zeker zijn gekomen, al was het alleen maar om zeker te weten dat inderdaad JP2 er niet meer is. De conservatieve katholieken waren blij met hem, maar voor mij is hij met zijn weerbarstige ideeën over o.a. condoomgebruik rechtstreeks medeverantwoordelijk voor bevolkingsexplosies in Afrika en AIDS, en was hij daarmee spelverdeler van een ongeregisseerde volkerenmoord. Hij is ook de reden voor mijn persoonlijke breuk met de katholieke kerk. Eigenlijk ben ik wel een beetje trots dat onze koningin vanuit de ratio geredeneerd haar rug heeft recht gehouden. Maar het volk zag het anders, Terug naar Koninginnedag. Op zo’n dag is het altijd de gelegenheid om door de diverse Oranjecomités uit te pakken met spelletje voor de kinderen, braderieachtige zaken en in de meeste gemeenten ook vuurwerk. In het koningsgekke ’s Gravenmoer wordt dit allemaal nog eens extra aangedikt. In het verleden werd er in Dongen dan een traditioneel vuurwerk vanaf het Wilhelminaplein afgestoken, maar helaas, door vuurwerkrampen is de regelgeving uitgeschoten, waardoor dit niet meer mag binnen het centrum. En vuurwerk afsteken vanaf Tichelrijt is net zoiets als meegenieten van een feestje bij de buren. Een passend alternatief is er nu bedacht door een laseract te presenteren. Ik ben benieuwd. Normaal zijn we met Koninginnedag vrij en eens in de vijf jaar ook met vijf mei. Uitgerekend dit jaar vallen beide vrije dagen op dagen dat we niet hoeven werken. Pech dus. Want dat vind ik nog het leukste aan Koninginnedag: lekker vrij zijn en toch bijna alles open. Doordat dit nu in het weekend valt zijn we gedwongen op zaterdag hals over kop boodschappen te doen, ander sta je voor een gesloten deur. Wat mij betreft mogen ze koninginnedag gaan vieren zoals bijvoorbeeld Hemelvaart: op de eerste maandag in mei of zo. Dan heb ik er ook nog wat aan.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht