Euroreferendum

Je schrikt je dood. Je moet een mening gaan geven over iets waarvan je geen verstand hebt en liever ook niet krijgt. Een grondwet. Daar hadden we toch politici voor bij elkaar gezet in de kamer? Doen ze ook nog iets nuttigs! De uitslag maakt overigens niets uit, het besluit staat al vast. Nee, men is zo onzeker, men wil ook het volk rechtstreeks horen over deze grondwet. De naam alleen al: Europese grondwet. Dat moet wel belangrijk zijn.

En ook al heb ik de krant en de samenvatting nog dicht gevouwen in huis, ik weet nu al wat ik ga doen. Ik ga voor deze zogenaamde wet stemmen. Onder het mom van beter een besluit dan geen besluit heb je met zo’n basismanifest (wat het namelijk is) meer houvast dan wanneer er niets is geregeld. Bovendien hebben we jaren lang geleden al besloten Europeaan te worden, dus terug kunnen we niet echt. Het is net als van de duikplank af springen. Halverwege tussen de plank en het water kun je je niet meer bedenken. Het enige dat je nog kunt doen is een rare beweging maken. Het gevolg is dan wel dat je vermoedelijk met je rug in het water komt. Da’s niet zo prettig. En zo is het nu ook met tegen stemmen. Toch overwegen een groot aantal Nederlanders om tegen te stemmen. Niet vanwege de grondwet, want daar weet toch niemand iets van af, maar om een signaal te geven aan onze regering. Vele Nederlanders voelen zich door Europa zo langzamerhand voor gek gezet. We betalen meer dan welk ander land dan ook per hoofd van de bevolking, we hebben een slecht economisch klimaat, met de invoering van de Euro zijn we belazerd en door het opengooien van de grenzen verandert ons land in een bananenrepubliek. Al deze gevoelens kunnen leiden tot een massaal NEE tijdens dit referendum. Het is dan niet alleen een NEE tegen Europa, maar ook tegen onze politiek. De arrogantie in Den Haag is men een beetje beu. Er wordt niet geluisterd naar het volk. Mensen willen goede voorzieningen bij ziekte en ouderdom en goed onderwijs, maar zien alleen dat hierop wordt beknibbeld. Dus als ze ergens een mening over mogen geven gaat dit niet over de inhoud -die in dit geval toch niet te snappen is- maar over het gehele stelsel. En dan blijkt hoe contactgestoord onze hogere politieke leiding eigenlijk is. In meerderheid zegt de door alle mensen gekozen politiek “Ja” tegen dit Europese geval, maar toch legt men de zaak neutraal voor aan het volk. Dat moet ook wel, want daarvoor is het een referendum. Vandaag lees ik in de krant dat er maar weer extra 3,5 miljoen euro in de campagne gestoken wordt. Dat zou de regering niet moeten doen, dat moeten de partijen doen. Maar de politieke partijen houden zich erg rustig op dit vlak. Blijkbaar is het onderwerp te weinig sexy om ermee te scoren. De vertroebelde geest van de Nederlander is toch al lang niet meer objectief dus waarschijnlijk kost het meer stemmen dan het opbrengt als je er prominent voor uitkomt dat de partijen vinden dat jij JA moet zeggen tegen deze wet. Ik houd het hoofd koel. Ik probeer door de problemen heen te kijken en zie dat we met een solidair en sterk Europa uiteindelijk in deze globaliserende wereld er beter voor staan dan wanneer we alleen ten strijde trekken. Helaas hebben we behoorlijk last van de groeistuipen van deze beweging. Maar toch, we zullen door de zure appel heen moeten bijten. En met mokken kom je nergens; probeer ook je kansen te zien. Keep smiling.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht