Songfestival

Vanavond is het weer het jaarlijkse Eurovisie Songfestival en wij doen niet mee. Er kunnen maar 24 deelnemers meedoen en gezien onze slechte prestatie vorig jaar moesten we ons meten met andere landen om de finale te kunnen halen. Ik heb afgelopen donderdag gekeken en mijn objectieve mening was dat Glennis het zo slecht nog niet deed en zeker een plaatsje in de finale verdiende.

Echter door het grote enthousiasme voor de commercie vanuit het nieuwe Europa aan de oostkant hadden we geen schijn van kans. De chauvinistische oostblokkers stemden massaal op hun eigen regionale vedetten en weg was Glennis. Minstens acht veel slechtere liedjes trekken nu ten strijde vanavond. De klap kwam bij de Nederlandse delegatie hard aan. Bij een objectieve waarneming over kwaliteit zou Nederland met twee vingers in de neus de finale halen en nog een kanshebber zijn voor de overwinning, aldus Ron Stoeltie en Willem van Beusekom. En dan blijkt dat de beste niet altijd wint. Zeker in een systeem waarbij het publiek bepaalt kan het heel anders uitpakken. Dus onze Glennis zit vanavond alweer thuis in Amsterdam voor de TV te mokken, in plaats van een glorieuze set weg te zetten van net twee en een halve minuut. Het decor in Kiev is, zoals elk jaar, schitterend, maar de muziek is nog slechter dan bij de eerste voorrondes van een IDOLS-wedstrijd. Toch kijken miljoenen mensen naar dit spektakel en natuurlijk; het is ook leuk om vaak jonge mensen fraai uitgedost bezig te zien. Het geluid moet dan wel wat zachter want talent is er niet veel. En dat in een werelddeel met zoveel potentie. Vaak zie je remakes van Abba, zelfs Kiss of Dolly Dots. Kunnen ze niets beters. Vroeger was alles beter hoor ik mezelf zeggen. Toen was er een mooi orkest en de zangers of zangeressen zongen met dit orkest. Muzikaal veel aantrekkelijker en vaak werd afgedwongen om ook een lied te kiezen uit de eigen cultuur en taal. Wellicht minder competitief, maar wel veel mooier. Want winnen lijkt leuk, maar kent u het winnende lied van vorig jaar nog? Nu gaan er stemmen op om helemaal maar niet meer mee te doen, want we zijn toch kansloos. Dat vind ik je reinste onzin. Jarenlang hebben de Westerse landen in Europa op alle gebied een boventoon gevoerd. Nu komen de Oost-Europese landen in de spots met dit festival. Dat vind ik nog niet zo verkeerd. Het zijn vaak prachtige landen, die flink aan het opbloeien zijn en wij Westerlingen weten daar niets van af. We hebben allemaal nog erg verwrongen ideeën dat het er armoedig en corrupt is. Dit zal best nog wel zo zijn, maar je ziet wel een andere kant nu. Door shows zoals het songfestival zie je dat inderdaad deze landen uit de dalen komen en word je geconfronteerd met de nieuwe kant van Oost Europa. Dus als wij als West-Europa daarom een beetje dimmen, dan is dat zo erg niet. Dus niet, zoals nu wordt geopperd je terugtrekken -hetgeen gewoon laf is- of een ander stemsysteem hanteren, zodat we weer wel de zaak kunnen manipuleren. Nee: gewoon erkennen dat de panelen zijn verschoven. Oost Europa hoort erbij.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht