Net als in de film

Net als in de film. Zo was van de week een spectaculaire kluisroof ergens in Brazilië.Tig-miljoen dollar werd er buitgemaakt. En wel op een zeer speciale wijze. Men huurde een gebouwtje naast de bank en zette hier een dekmantelbedrijfje op. Iets met zaden en aarde. De bankrovers groeven een gang van bijna 80 meter onder de grond richting kluis en exact onder de kluis ging men naar boven om zo een weekend lang ongestoord de hele kluis leeg te halen.

De dekmantel kwam goed uit, want niemand keek op als er zand werd afgevoerd. Ik ken deze film. Small Time Crooks. Een film met Woodie Allen waarbij de filmvrouw van Woody Allen als dekmantel een koekjeswinkel begint, terwijl een groep mannen ondertussen een gang graaft naar de bank. Het idee is exact hetzelfde. De afloop echter niet. In de film van Allen wordt de koekjeswinkel zo succesvol dat het gehele plan van de bankroof in duigen valt en de vrouw van Allen zeer succesvol is en met volle teugen geniet van haar nieuwe rijkdom en veel rijker dus is dan de bankrover. In het echt hebben ze het plan wel doorgezet met de grootste precisie. Het werd dus een succesvolle bankroof, waarbij geen gewonden of doden vielen en niemand bedreigd werd. En dan heb ik wel zoiets van dat ik om een of andere reden sympathie krijg voor deze overvallers. De banken doen er alles aan om de rovers te slim af te zijn, maar deze weten dan toch een gaatje te vinden. Een soort kat en muis spelletje. Zo slim ze dit hadden opgezet, zo dom is het vervolg. een paar bendeleden begonnen al gelijk met geld te smijten, hetgeen uiteraard nogal opvalt en twee leden van de bende zijn nu alweer opgepakt. En zo verandert er een perfect crime weer in een normale diefstal na braak. Ik vraag me wel af of films en series in het algemeen niet vaak een verkeerd voorbeeld zijn voor mensen. In veel films wordt geweld gebruikt en soms lees je in de krant of zie je op tv dat een verzonnen, maar tot in de puntjes uitgewerkte misdaad in het echt wordt gekopieerd. Een misdadiger hoeft daarbij niet veel fantasie te gebruiken om zijn daad zodanig onopgemerkt te laten verlopen, dat het spoor niet direct zijn richting uitwijst. Door de open communicatie weten we inmiddels perfect hoe het zit met forensisch onderzoek en hoe je dit zou kunnen saboteren. Eigenlijk zijn het bijna opleidingsfilms voor criminelen. Niet alleen de dief trekt hier een voorbeeld uit. Veel geweld leidt volgens mij tot normvervaging. De nieuwe campagne “kort lontje” is een gevolg van de toenemende agressie, die mogelijk ook een gevolg hiervan is. Ik dacht overigens eerst dat ze met kort lontje iets heel anders bedoelde, maar ik bleek me te vergissen.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht