Big Brother

Ik begrijp er werkelijk niets van. Welke idioot vindt het nu leuk om naar een stel ruziënde mensen te gaan zitten gluren. Blijkbaar hordes, want sinds ruim 7 weken is Big Brother weer op TV. Dachten we er na twee keer eindelijk ervan af te zijn, worden we weer getrakteerd op dit voyeuristische programma. De eerste ronde een aantal jaar geleden gebeurde er niets.

Een paar gezapige mensen werden bij elkaar gezet en er ontstond een soort harmoniemodel. Slaapverwekkend maar dit bleek erg goed uit te pakken. Het was vergelijkbaar met de situatie thuis en de mensen konden dit wel waarderen. Na 100 dagen waren er precies 5 spannende dingen gebeurd, en juist het uitblijven van deze spannende dingen trok het TV-kijkend publiek. Wanneer gaat er nu eens iets echts gebeuren. Ethische problemen werden vermeden en niets aan de hand. Met de tweede serie gebeurde ongeveer hetzelfde. Maar toen was iedereen het inmiddels beu en waren de kijkcijfers nu ook niet meer om naar huis te kijken. Te veel gekabbel en te weinig gekibbel. Vervolgens hebben we een paar jaar niets gehoord, totdat John de Mol met TALPA begon en een aantal programma’s moest hebben om zijn flinterdunne kijkcijferkansen te vergroten. Het idee van Big Brother werd uit de kast gehaald, maar nu ging men anders te werk. In plaats van een wat evenwichtige groep bij elkaar te zetten heeft men persoonlijkheidsanalyses gemaakt en de meest extreme mensen inclusief een zwangere del in deze kijkdoos gestopt. De bedoeling was en is om niet de spruitjeslucht en de vuile sokken te ruiken, maar sex, ruzie, achterklap en complotten. Nu dat lukt wel. Alleen vraag ik me dan wel af of de kijker hierop zit te wachten en wat dit brengt voor de deelnemers. In mijn ogen zullen al deze mensen na hun vrijlating in psychotherapie moeten. En het zijn gewone Nederlanders, zonder specifieke kwaliteiten. Maar toch zullen er een aantal het predikaat BN-er krijgen. Een man of een vrouw die uitgenodigd wordt in praat- en showprogramma’s en winkeltjes gaat openen en op braderieën zich gaat vertonen. Met een beetje geluk blijven ze dit predikaat houden, waarmee ook gezegd is dat deze wereld werkelijk niets voorstelt. Gisteren heb ik voor het eerst iets gezien van Big Brother. Ik kreeg al hoofdpijn na 5 minuten en dacht gelijk: wie wil dit nu in hemelsnaam zien? Tijdens de uitzending werd de Brabantse Linda weggestemd. Na een voordracht binnen het huis mocht het publiek kiezen wie er weg moest. Ze doen dit met telefoontjes en SMS-jes à 70 eurocent per keer. Voordat de lijnen gesloten waren stond de uitslag al op teletekst. Een foutje of is deze verkiezing gewoon ordinaire doorgestoken kaart? Ik weet wel zeker dat het laatste het geval is. De telefoontikken – John de Mol niet vreemd – financieren het programma, dus die zijn belangrijk. Het is dus ongelooflijk stom om geloofwaardig te blijven als de verkiezing doorgaat terwijl de uitslag al bekend is. Dat roept allerlei negatieve beelden op. Ik denk dat de verantwoordelijke medewerker nu al in de rij staat bij het CWI. Die zweem van doorgestoken kaart krijg je bij mij niet meer weg al vermelde de weggestemde Linda vanmorgen onschuldig in de krant dat ze niet dacht dat er opzet in het spel was. Terwijl ze toch zelf het slachtoffer van deze ellende is? Volgens mij krijgt ze een knokploeg achter zich aan als ze iets negatiefs durft te zeggen over TALPA, of wordt ze financieel geheel uitgekleed. Die telefoontjes zijn ervoor om de kas te spekken, maar de werkelijke selectie vindt plaats door de groep rabzige psychologen die in het begin deze club heeft samengesteld. Ze willen de groep op een zodanig peil houden dat men er zeker van is dat de kijkcijfers gaan stijgen. Een soort schaakspel met de portemonnee van John de Mol als Winnaar. Wie is de Mol?

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht