Gemeenteraadsverkiezingen

De gemeenteraadsverkiezingen in Dongen zitten erop. En als campagnecoördinator van de PvdA kan ik tevreden zijn. Voor de derde achtereenvolgende verkiezing krijgt de partij er een zetel bij. De vraag is of al die weken werk nu dit verschil hebben gemaakt. Had de partij niet op de golf van het succes van Bos of eigenlijk de afgang van het zittende kabinet deze overwinning kunnen opstrijken? Niemand zal het weten want je hebt geen vergelijkingsmateriaal.

In Dongen is er met de uitslag een soort nivellering tot stand gekomen. De grootste partij blijft de Volkspartij Dongen. Dat was verwacht. Dat het verloren electoraat doorgeschoven werd naar de nieuwkomer het Democratisch Podium was ook wel verwacht, al had ik zelf ingeschat dat die met één zetel in de raad zouden komen. Het gevoeligste verlies is geleden door het CDA. Het CDA met de ambitieuze Joop Velthoven aan het roer moest fors in het stof bijten. Mogelijk ook wel een gevolg van de impopulariteit van JP, maar toch. Joop heeft heel Dongen aan het bouwen gezet en wordt daar nu voor gestraft. Teveel huizen voor rijkaards en te weinig voor starters, is de algemene opinie. En hoeveel appartementen moeten er nog gebouwd worden totdat wij ze weer gewoon flats gaan noemen? Joop zag er met zijn spiegelende bril ook niet uit op de posters, misschien dat dat ook niet geholpen heeft. De verloren zetel lijkt te zijn ingenomen door de PvdA, die niet alleen een zetel meer hadden, maar ook absoluut het meest gegroeid was en de SP tot op 15 stemmen waren genaderd. De jonge Bea van Beers van de PvdA wist zelfs in haar eentje bijna 400 stemmen te krijgen. Typisch dat de VVD ook hetzelfde is gebleven; eigenlijk ook vergelijkbaar met de landelijke peiling waar ze overigens wel een licht verlies hebben geleden. Reden van van Aartsen om af te treden. Het gevolg daarvan is dat nota bene de tweelingbroer van onze Ad van Beek tijdelijk aanvoerder is van de VVD in de Tweede Kamer. Wie had dat nu gedacht. Nu gaan de onderhandelingen voor een nieuw college starten. Piet Panis gaat uit van zijn eigen programma en probeert er gelijkgezinde partijen bij te zoeken. Zo objectief wil hij het brengen. Het is echter zo dat de partijen die nu het college vormen bijna verliefd op elkaar zijn en eigenlijk zouden willen doorregeren. Formeel is dit mogelijk. De coalitie verliest drie zetels, maar blijft een nipte meerderheid houden in de raad. De huidige oppositie schreeuwt nu al dat men daarmee het signaal van de kiezer negeert, maar het zou me niets verbazen als dit toch zo wordt beklonken. Dan verandert er dus niets en is de oppositie alleen slechts wat sterker geworden. Bij het tegenstemmen door één van de coaltieleden bij een stemming, kortom het creëren van de minimaalste twijel, zou dan de oppositie 11 stemmen kunnen krijgen. De basis wordt dan wel erg smal, maar ondenkbaar is dit scenario zeker niet. Bedenk ook dat van Beek nog één periode zou moeten zitten als wethouder om met goed fatsoen met pensioen te gaan, Momenteel is hij nog net iets te jong. Wellicht dat vriend Piet daar rekening mee houdt. De PvdA zou ook een partij kunnen zijn. Daarmee zou de coalitie breder worden. Maar de PvdA heeft de afgelopen periode een behoorlijk aantal keren fel uitgehaald naar de coalitie. Wellicht ontstaat dan dezelfde impasse als in 2002. Toen leek ook de PvdA mee te doen in de race, maar om die reden bleven ze toch buiten de boot. De met voorkeurstemmen gekozen SP-Marrokaan heeft zijn zetel beschikbaar gesteld onder het mom van: ik stond niet voor niets op 9. Toch vind ik dit niet zoals het hoort. Als je op zo’n lijst staat dan ben je beschikbaar. Vandaar dat de PvdA een stuk kortere lijst had dan de andere partijen. En als het volk je roept dan moet je beschikbaar zijn. Zoals ik ook beschikbaar ben om overal kritiek op te leveren.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht