Zwart/Wit

Ik heb me deze week weer flink zitten verbazen over de discussies die zich afspeelden. Eén van de meer belachelijke soort discussies ging over het gebruik van het woord neger. De negerzoen, het smakelijke bruine mopje met geklopte zoete eierwitvulling en een koekje onderin mag niet meer.

Wat is er mis met een negerzoen? Misschien heeft u een dergelijke zoen altijd al willen hebben en is dit er nooit van gekomen. Maar plotseling in dit angstijdperk met als gevolg belachelijke overcorrectheid is het woord negerzoen plotseling in onmin geraakt. Want het zou discriminerend zijn. Hoezo discriminerend? Als de lekkernij nu nikkersmakkert had geheten of zo, dan kon ik me dat nog wel voorstellen, maar wat is er nu discriminerend aan het woord negerzoen? Al 85 jaar prijkt deze kwalificatie op de verpakking van dit product. De overijverige fatsoensrakkers hebben het voor elkaar gekregen dat de fabrikant het woord “neger” van het product heeft gehaald en nu daarvoor in de plaats het merk noemt. Maar is het dan verboden om elke soortverwijzing van iets of iemand in een begripsuiting op te vatten als discriminerend? Dan zouden ze bij het nieuws ook nog wel wat kunnen leren, want hoe vaak hoor je niet dat als er iets gebeurt men het heeft over: De 23-jarige Turk Ali.L. heeft bekend een inbraak te hebben gepleegd. Als het een Nederlander is wordt die nationaliteitsachtergrond niet vermeld. Overigens, de negerzoen wordt ook wel negerbal genoemd. Dat mag dan ook niet meer. En wat moeten we dan met het woord negerlippen. Moeten we die dan “de ten opzichte van het niet donkergekleurde mensenras overgeproportioneerde bewegende delen onder de neus van een donkergekleurde medemens” gaan noemen? Zwaar overdreven allemaal.

Als iemand tegen mij zegt “blanke” of “witte”, dan voel ik me daardoor niet gediscrimineerd, want ze hebben waarschijnlijk groot gelijk. En aan het einde van het jaar krijgen we ook weer problemen. Want de donkergetinte man naast Sinterklaas wordt Zwarte Piet genoemd. Dat kan natuurlijk helemaal niet. Hoewel? In de praktijk blijkt die zwarte Piet ook helemaal niet van oorsprong zwart te zijn en heb jij al eens een neger gekend met de naam Piet? We hebben het er over dat in ons landje het lontje wel erg kort is. Het is de krampachtige oplossing van de negerzoenenfabrikant een wanhopige poging dat lontje niet te ontsteken, ten koste van de traditionele, duidelijke en in mijn ogen uiterst vriendelijke benaming. Ik blijf de zoete mop gewoon noemen zoals ze oorspronkelijk heten. Ik zal het nog een keer roepen: Negerzoenen, hmmm lekker, negerzoenen hmmm lekker…..

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht