Vrije feestdagen

Nederland kent historisch een aantal christelijke feestdagen. Om ze chronologisch eens op volgorde te zetten: eerst Goede Vrijdag en daar gaat het al gelijk mis. Niet iedereen is vrij op Goede Vrijdag. Eigenlijk sluiten voornamelijk de bedrijven die met geld omgaan, zoals banken en verzekeraars hun deuren. Het is de dag van het overlijden van Jezus en uit alle hoeken van de kerken klinken de Johannes en de langere Mattheus Passion van Bach.

Gezien de exclusiviteit van de groep die hier vrij is vraag ik me af hoe lang deze dag het nog houdt. De tweede feestdag waarop we vrij zijn volgt direct en is tweede paasdag. Met Pasen herrijst Jezus uit het graf. Nederland is zowat het enige land dat de Christelijke feestdagen uitsmeert over twee dagen. Pasen valt altijd op een zondag en als er geen tweede paasdag zou zijn dan hadden we al helemaal geen vrij gehad. De derde feestdag ligt 40 dagen later en is Hemelvaart. In die veertig dagen bereidt Jezus zijn leerlingen voor om zijn boodschap te gaan uitdragen. Met Hemelvaart vindt hij dat de cursus is afgelopen en gaat hij alsnog naar de hemel. Dat valt op een donderdag. Iedereen, behalve de medewerkers in de toeristenbranche, meubelboulevards en autoshowrooms zijn vrij. Die moeten de mensen tenslotte toch bezighouden op zo’n dag. Automatisch betekent dat de aansluitende vrijdag een verplichte vrije dag is of voor velen een gewone vrije dag is. Naar de kerk gaat niemand. Anderhalve week later is het Pinksteren; de belangrijkste feestdag van de Christenen en totaal ondergesneeuwd. Ook hier zijn we weer op maandag vrij. Dat feest is bedoeld als het startsein van het Christendom. De Heilige Geest, gesymboliseerd door een duif, daalt neer over de discipelen en alles wat de leerlingen niet hebben opgepakt in de cursus tussen Pasen en Hemelvaart wordt linea recta in het hoofd gebrand. Vandaar dat al deze heiligen lichtgevende hoofden hebben (een aureool). Dan is het even stil, want de laatste feestdag is Kerstmis, de viering van de geboorte van Jezus. Vreemd genoeg is dit gewoon een vaste datum: 25 december en op de 26e zijn we vrij. Jezus is op een vaste dag geboren, maar zijn sterfdag is elk jaar op een andere datum. Dat is waarlijk goddelijk. Deze vrije dag en overigens ook de 25e vallen om de paar jaar in het weekend zodat je soms een dagje mist. Vanwege de ontkerkelijking van ons volk gaan er al stemmen op om deze dagen dan maar te laten vervallen. Als we toch alleen te vinden zijn op de meubelboulevards, waarom dan deze Christelijke feestdagen nog vieren? Ook nieuwe Nederlanders hebben niets met deze dagen en roepen al om vervanging door andere releigieuze feestdagen zoals het suikerfeest. Meestal zijn de nieuwe Nederlanders nog erg gelovig en hechten hier nog grote waarde aan toe. Mijn mening is dat we deze vrije dagen gewoon moeten blijven koesteren, ook al is de betekenis zowat verloren gegaan. Ook al globaliseren we als een gek, als we deze feestdagen afschaffen, krijgen we er waarschijnlijk niets voor terug. Vroeger hadden we minder vakantie, maar waren er nog wel meer christelijke feestdagen, die voornamelijk in en rond de kerk werden gevierd. Dat lijkt wel verleden tijd, Laten we deze vrije dagen maar als iconen beschouwen van onze oorspronkelijke geloofsovertuiging, zoals een grote Nederlandse Rembrandt thuis hoort in het Rijksmuseum. Dan hebben we nog iets van zekerheid.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht