Polderen

We zijn goed in polderen; het vinden van een tussenweg tussen twee partijen die eigenlijk niet echt overeenstemming kunnen bereiken. Maar ook het weg-compromitteren van een oplossing is typisch polderen. Een woord uit alweer vier kabinetten geleden. Toen hadden we het beruchte poldermodel, een voorbeeld voor de wereld, waarbij links en rechts toch samen eruit kwamen. Nu zijn we alweer aan het derde kabinet Balkenende toe.

Dat had ik vorige week niet voorzien in deze column. Ik ging er nog vanuit dat we een demissionair kabinet zouden krijgen, maar het loopt toch allemaal anders. Net één week na Balkenende 2 staat nummer 3 al op het bordes van de koningin. Niet eens zoveel veranderd. OK, de D66 mensen zijn vervangen en de verkiezingen zijn een half jaar vervroegd, maar alles gaat gewoon door. En de oorzaak van deze politieke rimpeling, mevrouw Rita Verdonk, zit er nog steeds, of alweer. Buiten een week vakantie opofferen door de politiek is er dus eigenlijk niets gebeurd. Dus kan Zalm weer vrolijk kijken, want zijn konijn – een leuke begroting in september- kan toch uit de hoge hoed. En als dit konijn bevalt zullen CDA en VVD hier zeker garen bij spinnen, wanneer de verkiezingen zich aandienen in november. Dus kunnen we ons opmaken voor Balkenende 4. Ik moet er niet aan denken. Nog meer politiek gedoe kwam er uit onze plaats zelf. Lucas van der Hoeven gaat per 1 augustus zijn zetel voor de PvdA beschikbaar stellen. En daar heb ik zelf hard aan meegewerkt. Al na een week na de verkiezingen ontstonden er botsingen ten aanzien van standpunten en aanpak tussen Lucas en de rest. Dit bleef niet bij een debat, want er ontstond een conflict. Door mede mijn inmenging als voorzitter van de PvdA in Dongen is het gelukt dat Lucas zijn zetel beschikbaar stelt. Voor de PvdA een grote opluchting en voor mij ook. Het heeft me zeker elke week imnstens één avond gekost om het zover te krijgen. Daarbij krijg ik als dank in BNDeStem het predicaat van ondemocraat van Lucas. Samen met de wethouder Ad Stoop en de fractievoorzitter Willem Ebbers, zou ik de dienst uitmaken bij de PvdA in Dongen. Ik ben helemaal niet gesteld op macht of doordrukkerij, dus hoe hij hierbij komt is mij een raadsel. Ik denk dat als Lucas onder druk komt te staan dat hij zijn opponent al bij voorbaat ondemocratisch vindt. Ik ben blij dat de PvdA nu weer aan de slag kan met vier raadszetels. Dan kan er weer constructief gewerkt gaan worden. En bij de volgende verkiezingen zal de PvdA wel iets nauwkeuriger bepalen wie op de lijst komt te staan. Die les heeft de partij hiermee wel geleerd. Het verstand komt met de jaren.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht