Enge wereld

De wereld wordt wel een beetje eng. Om te beginnen laait de oorlog op in het Midden Oosten, waardoor de haat van de fundamentalistische Islamieten t.o.v. Amerika weer eens stevig gevoed wordt. Mogelijk als gevolg daarvan hebben we nu weer gedoe in Engeland, waar men bomexplosies in vliegtuigen naar Amerika heeft verijdeld. Er zijn een aantal Pakistanen opgepakt. Pakistanen die eigenlijk in het kamp van Bush zouden moeten zitten.

Dichter bij Bush is er ook gedoe in Cuba. Fidel is ziek en de wereld hoort maar niets. Het gevolg is dat de regio ook daar onrustig wordt. Ook in Noord-Korea zijn ze actief met het afschieten van dikke rakketten, al zijn het nog wat losse flodders en ook Iran wordt steeds grimmiger met haar nucleair programma. Dan hebben we nog Afghanistan, het land waar de Russen geen controle over kregen en de Amerikanen en alle andere landen die er zitten nu ook weer niet. Daar zijn nu onze jongens om te helpen. Ze zijn daar niet bepaald om de bevolking te knuffelen. Ze zijn tot de tanden bewapend, waardoor ik me wel afvraag wat we daar eigenlijk te zoeken hebben? De kans is groot dat we door onze opstelling ook de woede van de fundamentalistische moslims op onze hals halen, waardoor ons land zelf ook niet meer veilig is. De brandhaarden in Spanje en Portugal maken het compleet. De wereld staat aan de rand van een derde wereldoorlog, lijkt wel. Of is deze al begonnen? Het wordt er allemaal niet leuker op. Wetenschappers hebben ontdekt dat we straks met ons nieuwe chippaspoort gevonden kunnen worden door terroristen die met een signaal uit die chip –afhankelijk van je nationaliteit- allerlei enge dingen kunnen doen, zoals het ontsteken van bommen. Ben je Amerikaan en kom je aan in een ontvangsthal dan zou je paspoort zomaar een bom kunnen laten ontploffen. In Nederland haalt men de schouders op, maar ook hier wordt men toch ook banger. De terroristen die het gemunt hadden op die Amerikaanse vliegtuigen in Engeland wilde daar vloeibare chemische plofstof gebruiken vanuit de handbagage. Dus een onschuldig shampootje kan ineens een bom blijken. Nu overweegt men op Schiphol ook de handbagage te gaan screenen met röntgenstralen op deze middelen. Het is zelfs al zo dat vloeibare spullen al niet meer in de handbagage mogen als je naar Amerika gaat. De angst regeert. En dat terwijl in Nederland alles rustig lijkt. Een inmiddels niet meer zo mooie zomer en een heftige groei van de economie wijzen erop dat de Nederlander niet erg onder de indruk is van het lawaai in de buitenwereld. Of we zijn hier zo naief dat we het niet willen zien, of we voelen de echte pijn nog niet. Ik denk dat we wel zullen wakker schudden als de eerste bodybags terugkomen uit Afghanistan. Dan zullen we waarschijnlijk wel echt gaan schrikken. Maar voor nu, welterusten.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht