Dongen op de kaart

Deze week maar liefst drie berichten over Dongen in de krant. En dan nog wel in de streekkrant BN De Stem. Meestal komt ons dorp er bekaaid af. Dongen is nu eenmaal een dorp waar niet veel gebeurt. Vandaar dat Dongen is uitgeroepen tot de beste gemeente, maar waarvan? De tijden van weleer waar de heerlijkheid Dongen het centrum van onderwijs en educatie en een stinkende rivier waren, liggen al lang achter ons. Dongen is een forensendorp met brave burgers, die ’s ochtends achter elkaar aan rijden richting Tilburg, Oosterhout, Breda of het westen.

Dus waarin onderscheidt Dongen zich dan? Een beter bestuur of politiek? Nee, we hebben net gedoe met onze oude burgemeester gehad en daarvan zit onze conservatieve gordijntjes-open- en-dichttrekkende Dongenaar nog stilletjes na te genieten. Schandelijk, al weet men niet precies wat, en o zo prachtig. We zijn waarschijnlijk het beste in kleinburgerlijkheid. Of zijn we goed in verkeersbeleid? Tevens ook het tweede artikel waar Dongen mee in het nieuws kwam deze week. Na ijverig tijdens de Bordt-studies niet voor één alternatief te kiezen als alternatief van de Heistraat, maar alle ballen in de lucht te houden, gaat Oosterhout er met een andere –blijkbaar haalbaardere variant- mee van door. Heel Dongen op zijn kop. Hoe durven die Oosterhoutse imperialisten ons hun wil op te leggen. De Dongenaar vergeet dat het absoluut niet handig was om 8 varianten open te houden. Dit was puur uit angst om iemand tegen zich in het harnas te jagen. Als destijds ons gemeentebestuur voor één variant had geopteerd was heel de discussie van de baan. Hoewel: nu kunnen ze de schuld van een variant aan Oosterhout geven. Als ze zich destijds sterk hadden gemaakt voor een keuze had het gemeentebestuur zelf half Dongen over zich heen gekregen. Want ook van de acht varianten was er geen één waar men echt tevreden over was. Of hij ging door het bos met felle tegenstand van de SP, of door de Westerlaan: ook hier felle tegenstand, maar dan van de wijkbewoners. Wellicht moeten we Dongen zelf verplaatsen om een goede aansluiting te krijgen met de A27. Voor het gemak wordt vergeten dat Dongen economisch sterk zou kunnen groeien als de bereikbaarheid beter zou zijn. Ik merk bijvoorbeeld zelf al maanden de grote voordelen van de nieuwe weg naar Tilburg, waarover ik geen enkel protest heb gehoord. Waar zou Dongen dan nog meer zich in onderscheiden om als winnaar te worden uitgeroepen als beste gemeente? Het fantastische winkelaanbod zal het ook niet zijn. Er zijn altijd op wisselende plaatsen wel leegstaande winkelpanden in Dongen, die aangeven dat het runnen van een eigen zaakje hier een hardvochtig bestaan is en uiteindelijk afgelegd wordt tegen de schuldeisers. Misschien wel omdat we voor elke sport een vereniging en een accommodatie hebben, al vind ik vier voetbalverenigingen in een uit de kluiten gewassen dorp toch wel tamelijk veel. Of komt het door onze groene instelling? Dongen is trots op haar natuur en de gemeente heeft alle bomen in kaart gebracht. Daarmee is ook pijnlijk vast komen te staan dat twee monumentale bomen in de Hoge Ham moeten worden geveld vanwege een onduidelijke ziekte die visueel is vastgesteld. Daarmee hebben we ook het derde bericht uit BN De Stem te pakken. Ho Yuen, toevallig net verkocht aan een projectontwikkelaar en de Cammeleur: ook die gaat wijken voor projectontwikkelactiviteiten, staan in de luwte van deze twee doodzieke bomen. Dat is ook toevallig. Als deze bomen dus moeten wijken ontstaat er een gat met een oppervlak van enkele honderden vierkante meters, waar toevallig ook weer net een paar appartementen kunnen komen te staan. Zielig voor die bomen maar de euries gloren in de ogen van de projectontwikkelaar. Dit alles gaat ten koste van onze groene long, het vredeoordpark. Nu moet ik zeggen dat bij een vorige kwestie om een monumentale boom Dongen ook de kranten heeft gehaald. Toen was de kapvergunning al afgegeven in een onbewaakt moment en probeerde men alsnog het vellen te verhinderen. Hoe dit nu bij deze bomen gaat aflopen weet ik niet. De bomen blijken gemeentelijke monumenten, alwaar de commissie die hierover gaat zich zal moeten buigen wat nu te doen. Het is sowieso al vreemd om een levend organisme tot monument te verklaren, maar als blijkt dat de bomen na een second opinion werkelijk ziek zijn, dan heeft zo’n commissie toch geen keus? In ieder geval is Dongen al wakker geschud voordat de kapvergunning is afgegeven. Daar hebben we blijkbaar iets van geleerd. Zouden we dan daarom de beste gemeente zijn?

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht