Parlementsverkiezingen

Het is begin november en op 22 november moeten we naar de stembus. Kunnen we kiezen uit 26 partijen. En als je nog niet weet waarop? Het halve internet is gevuld met objectieve vragenprogramma’s om vast te stellen welke keuze je zou moeten maken. De inmiddels bekende stemwijzer heeft hierdoor behoorlijke concurrentie gekregen. Vervelend is als je bent aangesloten bij een partij en als je dan zo’n systeem invult jouw partij niet eens in de buurt van de top 3 staat.

Dan mag je jezelf wel eens afvragen of je wel weet waar je partij voor staat. De campagnes zijn ook al gestart; behalve dan de VVD want die beginnen vandaag pas. Mark Rutte oogt als een aardige kerel, maar is niet de belichaming van het politieke ideaal. De partij begint te morren, zoals ze altijd doen als de kansen ver te zoeken lijken. En eigenlijk heeft de VVD daar standaard maar één antwoord op: ouwe koeien naar voren brengen. Het valt mee dat ze niet met Wiegel aankomen, maar ze hebben nu Gerrit Zalm achter de hand. De man die na al zijn ministersgedoe eindelijk eens ergens in het bedrijfsleven wilde gaan cashen, moet misschien de kooltjes uit het vuur halen. Of de door de partij op nummer twee gezette Verdonk. Dat is helemaal wat. Eerst legt ze het binnen de partij af tegen Rutte voor het partijleiderschap en nu moet ze de partij gaan redden? Hoogst ongeloofwaardig. Hoe langer hoe meer kiest de Nederlander niet op een partij maar voor een persoon, naar Amerikaans model. Vandaar dat men het heeft over de strijd tussen Balkenende en Bos. Deze rivalen voeren een nek-aan-nek race in de peiling en de grootste zal premier worden, of blijven, als het aan Balkenende ligt.. De verkiezingsdebatten vliegen om de oren en ook twee andere partijen naast PvdA, CDA en VVD hebben grote kansen op een flinke groei: De SP en de Christen Unie. Meestal doet de SP het wel goed in de peiling maar als we straks weer met het potlood in het hokje staan dan twijfelen vaak de potentiële SP-ers en kiezen toch voor een meer gematigdere koers. Potlood zei ik. Weer eens een klucht over de stemmachines. Deze apparaten blijken uit te lezen te zijn binnen een bepaalde afstand met simpele apparatuur. Afgezien dat dit niet erg kies is als het zou gebeuren, vraag ik me wel af wie hier belang bij heeft om te doen. Zolang je de uitslag niet kunt manipuleren lijkt me er nog weinig aan de hand. Maar het geeft wel flinke commotie. En dan de verkiezingsborden. Dongen heeft zo’n 25 plekken waarop posters kunnen worden geplakt. Deze borden zijn ongeveer 1,5 bij 3 meter . Met een beetje geluk kunnen er zes A2 posters op. Er zijn 26 partijen die deelnemen aan de verkiezingen, dus je zou denken: dat is veel te weinig: 25 borden. Maar drie weken voor de verkiezingen zijn er nog steeds lege plaatsen op het bord. Er is overigens ook een ontmoedigingsbeleid door de gemeente om op andere plaatsen te plakken. Ik ben campagnecoördinator van de PvdA en ik heb een dikke brief van de gemeente gekregen dat dit ook echt alleen de bedoeling is om op de borden te plakken. Je mag dan nog wel posters achter je raam plakken, maar dan houdt het op. Ook dat zie je maar weinig. Of niemand is geïnteresseerd of men wil niet voor zijn politieke voorkeur uitkomen. Ik ben een beetje bang dat het eerste aan de hand is. De geloofwaardigheid van de overheid is in het geding. Bij een echte wisseling van de wacht worden de ingezette maatregelen vaak weer ongedaan gemaakt, waarop er weer nieuwe wetgeving komt die in een vervolgperiode bij opnieuw een wisseling ook weer ter discussie wordt gesteld. Kortom de geloofwaardigheid van de overheid wordt hoe langer hoe minder. Toch is het vreemd dat de huidige regering in de peiling niet schijnt te worden afgerekend, ondanks een rampzalig beleid voor de onderklasse. Ik hoop dat de desinteresse wordt omgebogen in betrokkenheid. Maar hopelijk wel voor 22 november, want anders zitten we weer vier jaar de maatschappij nog verder te splijten in arm en rijk, gezond en ziek, kansrijk en kansloos. Stemmen dus.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht