Winkelsluiting

Dongen is beroemd om haar winkelsluitingen. Elke stad in de omgeving is een aantal malen per jaar op zondag open. In Dongen zou dit beperkt zijn tot 12 keer per jaar. Zou de gemeente een bepaalde belangrijke toeristenstatus hebben, dan mag hier van worden afgeweken. Het Dongha museum en de IJzertijdboerderij kunnen niet voorkomen dat het slechts bij deze 12 zondagen blijft. En delen van Dongen zijn daar niet rouwig om.

Ons noordelijk kerkdorp, ’s Gravenmoer, met recht een kerkdorp, is helemaal niet blij met de verstoring van de zondagsrust. De SP is ook voor een winkelsluiting op zondag. Niet uit geloof, maar omdat men vindt dat een rustdag in deze krankzinnige wereld de kwaliteit van leven ten goede komt. Komt Marijnissen, nu hij toch uitgekakt is bij de kabinetsonderhandelingen samen met de SGP –het scheelt maar één letter, maar wat een verschil- met een voorstel om de winkels op zondag allemaal maar dicht te houden. Beide een totaal ander motief, maar de uitkomst is hetzelfde. Mijn vraag hierbij is: waarom bemoeit de overheid zich met de handel van de middenstander. De telefoonmaatschappij gaat toch ook niet dicht op zondag, of het gas en het water blijven toch ook stromen uit de kranen? In mijn ogen zou een winkelier geheel zelf moeten kunnen uitmaken wanneer hij open is. Uiteraard moet er wel overeenstemming zijn met de omgeving als er mogelijk overlast dreigt, maar als het genoeg geld opbrengt is zelfs de buurt om te kopen, al is het maar met een subsidie voor een straatfeest. In Dongen ligt dit allemaal anders. Winkels zijn hier per definitie op koopzondag dicht. Alleen één smederij die ook in wit- en bruingoed doet in de Hoge Ham opent trouw zijn deuren. De rest van de winkeliers is zelf shoppen. En dan beweert een woordvoerder van de winkeliers deze week in de krant dat de winkels de zondag voor Kerstmis niet open mogen, want de 12 zondagen dat ze ook niet open waren zijn op en men kan vergunningtechnisch dus hierop geen uitzondering maken. Discussie gesloten. En dus ben ik op vrijdagavond er al op uitgetrokken om zowat voor een week eten in te slaan. Aangekomen bij de kruidenier, vertelt de kassajuf doodleuk dat ze zondag open zijn. Wat zit dan de winkeliersvereniging te bazelen. De grootgrutter met uitbreidingsplannen op het Looiershof die op de kleintjes moet letten, is dus wel open. Hoe zit het dan met die winkelsluitingswet? Geen lid zeker? En wat dacht u van het tuincentrum op de grens van Dongen en Oosterhout. Dat profiteert elke ronde mee en is zowat altijd open. Ik werk ruim 40 uur per week en ben dolblij met de verruiming van de winkelsluitingswet. Daardoor kunnen we nu bijna dagelijks beslissen wat we vers zullen eten en hoef ik aan het einde van de week niet de halve koelkast in de groenbak te dumpen. En volgens mij is het goed voor de economie. Er moeten mensen aanwezig zijn om de klanten te helpen en de klanten geven bij een ruimere openstelling eerder geld uit, doordat ze hun impulsinkoop direct waar kunnen maken. En met een groeiende economie is iedereen beter af. En wat de hectiek betreft waar Marijnissen het over heeft: die van mij is aanzienlijk kleiner als ik ook op een moment dat mij het uitkomt kan winkelen. Marijnissen heeft zijn winkel ook op slot gedaan in de kabinetsonderhandelingen. De SP kan gewoon verder gaan als tegenpartij. Daar zijn ze tenslotte goed in.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht