Agressieprotocol

Er zijn regels…voor uw en onze veiligheid. Daarmee opent de informatiekrant van de gemeente Dongen op 29 maart 2007. De gemeente wil agressie vermijden door beeldmerken in de vorm van stickers te plaatsen op het gemeentehuis, de gemeentewerf en de sporthal “De salamander”.

Maar als ik de beeldmerken bekijk vraag ik me af wat dit te maken heeft met agressie. Het eerste beeldmerk is een verbodsbord met een brandende sigaret. Al jaren is het verboden om in publieke gebouwen te roken, dus een overbodig beeldmerk. Bovendien suggereert het dat rokers blijkbaar agressief zijn. De meeste mensen die ik ken die roken, worden meestal rustiger als ze een peuk opsteken. In de gedragscode staat hierover dat de medewerkers mensen die ter plekke roken, drinken, snuiven, schuiven en spuiten niet worden geholpen. Daardoor ontstaat natuurlijk agressie doordat de gebruiker, die door het lange wachten zo nerveus is geworden dat hij zich tot zijn verslavingen gedwongen voelt. De overige hulpmiddelen zoals spiegeltjes, joints, scheermesjes en injectienaalden vind je niet op het beeldmerk. Met zo’n rookverbodbeeldmerk zou ik zeggen dat het in de publieke ruimte verboden was te roken. Met agressie breng ik dit dus bij het zien van dit icoon niet in verband. Het tweede icoon is een braaf zittende vriendelijk ogende hond die ook niet binnen mag. Ook logisch, want als je het gemeentehuis binnenkomt en de verlengde bestrating van buiten in de gemeentehal onder je poten zou voelen zou je geneigd zijn je poot te lichten tegen de balie. Waarschijnlijk wordt dan de bode agressief, dus de hond moet buiten blijven. Een PSje is er wel want hulphonden mogen wel binnen. Ook als je een ander type beest meeneemt staat de medewerker je niet te woord, en daar word je mogelijk agressief van. Dus het geldt niet alleen voor de hond, maar ook voor de kat, de kanarie en de cavia. Met het derde icoon had ik echt veel moeite om vast te stellen wat er nu bedoeld werd. Is het een koffer met een bom? Nee, het blijkt een fototoestel te zijn. Nu kom ik eigenlijk vanwege mijn journalistieke activiteiten bijna altijd binnen in het gemeentehuis, gewapend met een fototoestel, een videocamera of geluidsopnameapparatuur. Dat mag dus niet zomaar. Ook hier biedt het protocol uitkomst. Je mag alleen publieke vergaderingen en trouwpartijen vastleggen op band of gevoelige plaat volgens dit protocol. Toch typisch dat ik pas mocht filmen na expliciete toestemming van het presidium voor het filmen van een gemeenteraadsvergadering (openbaar volgens dit protocol). Randvoorwaarde is dat ik de hele vergadering moet filmen en dat ik het in z’n geheel moet publiceren of niets. Daar zegt volgens mij het protocol niets over en daar word ik nu weer agressief van. Want een integrale gemeenteraadsvergadering opnemen in Dongen is voor een filmer en de latere kijker een enorme uitputtingsslag. Dus je mag niet filmen, maar als je toestemming krijgt mag je de camera niet uitzetten. Overigens; alle regels die ik heb geleerd over debatteren, luisteren, argumenteren, bij het onderwerp blijven en elkaar respecteren worden tijdens zo’n vergadering continu geschonden. Dan heb je de neiging om iets te gaan roepen, maar dat mag weer niet volgens beeldmerk vijf. Daarop staat een mannetje op met een grote muil en dat is dus ook verboden. Dat zouden de gemeenteraadsleden ook maar eens in hun oren moeten knopen. Het meest vreemde beeldmerk is het verbod op messen en pistolen. Het lijkt me ook goed deze stickers te plakken bij banken, winkels etc. Dan weten we zeker dat de overvaller vooraf weet dat hij iets niet goed doet voordat hij een overtreding begaat. De laatste sticker is tekst, dat was niet te vatten met een beeldmerk, want dan zou het een hele rebus worden: Agressie, dat pikken we niet! staat er op. Dat doet me denken aan bordjes die ik vroeger nog wel eens in winkels zag staan bij de kassa waarop stond: Bij poging tot diefstal bellen we direct na de ambulance de politie. In mijn beleving zijn al deze stickers overbodig, want iedere normale burger weet echt wel wat hij wel of niet kan maken in de openbare ruimte. Het gaat dan uitsluitend over de psychopathische junks, mafkezen en ander tuig, die zich door zo’n sticker echt niet uit het veld laten slaan. Daar is wel meer voor nodig. En zo maar binnenlopen om het e.e.a. te vragen aan bode of ambtenaar is er ook niet meer bij. Je moet je melden en krijgt een bezoekerspas, die je achteraf weer inlevert. Ik dacht dat er minder regels zouden komen bij de overheid en dat de afstand tussen burger en overheid kleiner zou moeten worden. Met dergelijke checkpoint-Charly activiteiten hebben we onze eigen Berlijnse Muur opgeworpen in Dongen. En dit allemaal omdat mogelijk twee keer per jaar er iets mis gaat. Een typisch geval van uitzonderingsgevalregelgeving. En dit soort regelgeving zou je eruit moeten slaan.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht