Terrassen in Dongen

Het paasweekend was voor mij op vrijdag begonnen. Want ik zit nog in een bedrijfstak met een CAO waarbij ik op Goede Vrijdag vrij ben. Het concern waar ons bedrijf inmiddels toe behoort kent een andere CAO zonder deze emolumenten, zodat het maar de vraag is of ik volgend jaar “gratis” vrij ben. Heel mooi is het als het ook nog eens prachtig weer is, zoals dit jaar. Mooi weer om erop uit te trekken, of om lekker op een terras te gaan zitten.

En dan heb je in Dongen maar weinig keus. In het centrum zijn er maar twee echte terrassen. Op het Looiersplein is het enige terras dat pal in de zon ligt en waarop het ook, bij iets minder weer, bij een zonnetje al best uit te houden is. Als het tenminste open is. Het andere terras ligt op de kruising van de Hoge Ham en de Gasthuisstraat in de schaduw van de Laurentiuskerk. Dit is wel een aardig terras, maar door het grote verkeersaanbod in Dongen kun je hier wel goed zitten, maar moet je de dieseldampen en herrie voor lief nemen. Net buiten de centrumring hebben we dan nog een terras in de Kerkstraat, maar dat is niet echt in de loop. Verder nog meer een beergarden achter de Hamse Bok en een terras achter Gasterij Adriaanse, wat eigenlijk een restaurant is. Maar echt een horecacultuur met ruime terrassen zoals in de naburige steden, die kennen we niet in Dongen. Steevast staat er bij de Dongenaar op het verlanglijstje dat er meer uitgaansgelegenheden zouden moeten komen met gezellige terrassen in het centrum van Dongen. Maar vertwijfeld ziet wethouder Velthoven en eigenlijk ook wel de rest van Dongen, dat dit in de huidige opzet van het centrum niet echt goed mogelijk is. Het nieuwe centrumplan waar onlangs wat tekeningen van verschenen zou hierin wel kunnen voorzien. Het Looiersplein zou zowat twee keer zo groot worden, waarmee de planoloog ook tevens aantoont dat de huidige gerealiseerde bebouwing rond het Looiersplein een mislukking is. We hebben wat verprutst eind jaren 70 en jaren 80 in het centrum van Dongen. Waren we overal maar afgebleven en hadden we de oorspronkelijke bebouwing een herbestemming gegeven, dan zou Dongen een zeer aantrekkelijke plaats zijn geworden, met respect voor zijn industriële verleden. Als de oude fabrieken van Officiers aan de Tramstraat en de leerfabriek in De Pijp zouden zijn omgebouwd tot lofts of appartementen, zoals onlangs bij de verenigde schoenfabrieken van Smits en bij de leerlooierij van Driessen is gebeurd, dan was het centrum vreemd genoeg aantrekkelijker. Een mooi terras hadden we kunnen maken voor en naast café Krasnapolsky, een typisch bijna Belgisch aandoende kroeg, of voor de Ooievaar. Maar waar mijmer ik over? Al deze gebouwen zijn weg en nu zitten we met slecht ontworpen revolutiebouw waarvan het lot hetzelfde zal zijn als van hun voorgangers: weg ermee! Met het beeldkwaliteitsplan in de hand zal gewerkt moeten worden aan een nieuw gezellig centrum, met aantrekkingskracht, maar ook verwarmde terrassen. Want al mag dat klimaat nog zo snel wijzigen, ook in het voor- en najaar moeten mensen lekker buiten kunnen zitten. In het centrum heeft haast iedere bewoner hooguit een balkonnetje, omdat de laatste nieuwbouwprojecten in het centrum bijna uitsluitend appartementen opleverden. En om een dorp gezellig te maken moet je het aantrekkelijk maken om mensen elkaar te kunnen ontmoeten. Maar voorlopig zullen we het moeten stellen met de enkele stoelen die momenteel beschikbaar zijn in het centrum. Toch ben ik bang dat het nog even zal duren eer dat deze situatie veranderd zal zijn. Met de plannen die er liggen, komt een heel circus van onteigening en rotzooi op straat op gang. En voor hetzelfde geld gaat de gemeente in zee met een ontwikkelaar die niet kredietwaardig blijkt, zoals de Dongense Woningbouwvereniging onlangs heeft gedaan, met een aantal grote projecten in het centrum. Dan zal Dongen veranderen in een ongezellige bouwput en ben ik blij dat ik een mooie ruime tuin heb met de hele dag zon erop. Dan pak ik daar maar een pilsje uit mijn eigen koelkast en neem ik er één op de zandhappende bewoners van het centrum. Proost!

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht