Wapenfeiten

En ineens staat er in de krant dat het Dongense SP-gemeenteraadslid K is opgepakt voor verboden wapenbezit. Dan sta je toch te kijken. Want eerzame burgers behoren geen wapens in huis te hebben en een gemeenteraadslid met een voorbeeldfunctie al helemaal niet. Dus het aantreffen van een blaffer bij een gemeenteraadslid is zeker opmerkelijk.

Als ik dit bericht lees rijzen er bij mij direct een paar vragen op. Als ik zo’n ding in huis zou hebben en niemand zou dit hoeven te weten dan kwam daar ook niemand achter. Blijkbaar is het aanwezig zijn van het wapen wel bekend geweest bij iemand anders. En die is ook nog eens naar de politie gestapt om dat te vertellen, suggereer ik. Achteraf blijkt dat het niet de eerste keer was dat er wapens gevonden waren bij K., dus misschien werd hij wel in de gaten gehouden. Allemaal speculaties. De vorige keer is het ook niet tot een veroordeling gekomen, waardoor de man dus geen strafblad heeft. Tenslotte krijg je dat pas na een veroordeling: je bent onschuldig totdat het tegendeel bewezen is. Had de man een echt strafblad dan waren er wel problemen gerezen toen de man zich kandidaat stelde voor de gemeenteraad. Waarom zou de man een wapen hebben? Een aantal mogelijkheden: wellicht heeft de man Amerikaanse trekjes en vindt hij dat hij het recht moet hebben om zichzelf te verdedigen. Wapenbezit uit angst dus. Dat lijkt me niet de meest voor de hand liggende reden, hoewel de man in de autobranche werkt waarin veel contant geld in om gaat. Of misschien is het wel cultureel bepaald: de man komt uit Turkije en daar is het wapenbezit ook algemener dan hier. Of misschien heeft hij het wapen wel om de kansloze positie die de SP nu vaak moet innemen te wijzigen door dat ding in te zetten? Ook deze suggestie lijkt me niet echt de juiste, want dan zou de man een mitrailleur in huis moeten hebben. Wellicht komen we het wel te weten, als de rechtzaak gaat lopen. Maar ondertussen zit de SP daar toch maar mooi voor schut in de raad. Een jaar geleden maakte de PvdA ook een crisis door met een gemeenteraadslid, waarbij ikzelf een belangrijke rol heb gespeeld om het op te lossen, maar ik zal je zeggen dat je jezelf dan niet echt prettig voelt. Elke politicus moet in de ogen van het volk onbesproken zijn, behalve door zijn politieke uitspraken. Als een gemeenteraadslid maar de zweem van belangenverstrengeling uitstraalt, of ergens verdacht van is, is zijn of haar politieke carrière afgesloten. Mogelijk dat de SP dit uiteindelijk misschien toch niet zo’n groot probleem vindt. Ik ga ervan uit dat de man met zo’n verdenking niet meer zal terugkeren in de politieke arena van Dongen. De man was met voorkeurstemmen in de raad gekozen en dus niet vanaf de plaats die de kiescommissie van de SP vooraf had bedacht. Dus nu zal de beoogde “echte” nummer vier worden ingeschoven. Ik moet ook zeggen dat ik me wel afvroeg wat de heer K. nu bezielde om de politiek in te gaan. De man heeft in het afgelopen jaar politiek niets van zich laten horen. Ik vrees dat de grote Turkse aanhang waardoor de man in de politiek verzeild is geraakt wat beschaamd zal afvragen waar ze hun vertrouwen aan hebben gegeven. Dat doet de politieke zaak geen goed. Zeker niet omdat grote groepen in ons land, ingegeven door angst, steeds rechtser worden, en alles wat niet-oer-Hollands is met argusogen beoordelen in de trant van: zie je nu wel?. Als dan een Turk buiten het boekje gaat is dat voor deze groep weer een stok om te slaan. In de Dongense politiek is in ieder geval nu SP weer aan zet.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht