Pinksteren

Vijftig dagen na Pasen is het Pinksteren. Een vreemd Christelijk feest, waarvan vele -ook Christelijke- mensen, niet weten wat het nu eigenlijk voor een feest is. Niet om de schoolmeester uit te hangen, maar het is het feest van de heilige geest en de viering van het begin van de Christelijke kerk. Vijftig dagen na pasen kregen de apostelen het vuur, waardoor ze gesterkt aan de slag konden met het uitdragen van het nieuwe geloof.

Feitelijk dus het belangrijkste Christelijke feest, maar omdat het niet verbonden is met iets gewoon menselijks zoals sterven en verjaren is het een vreemde eend in de bijt. Veel christenen doen er ook helemaal niets meer aan. Als ze al niet weten waarvoor het feest gevierd worden, kun je de extra vrije dag op tweede pinksterdag plakken aan een extra voorjaarsvakantie. Tweede pinksterdag is al helemaal een dag waarop mensen erop uit gaan. Veel festivals vinden ook plaats met pinksteren, zoals Pinkpop en nog vele andere. En uiteraard zijn alle meubelboulevards en autoshowrooms open. Het uitgelezen moment om een nieuw bankje uit te zoeken. En zo verloederen onze oorspronkelijke feestdagen. In de nieuwe CAO die het bedrijf waar ik werk aan het opstellen is wordt zo’n christelijke feestdag afgenomen. Dat is Goede Vrijdag. Als één van de laatste bedrijfstakken was Goede Vrijdag een dag waarop niet gehandeld werd met geld en vandaar dat de banken-CAO daar nog rekening mee hield. Ook dit was al aan het verwateren, want vaak werd de dag gebruikt om nieuwe systemen in te voeren omdat er dan toch bijna niemand was. Deze dag gaat dus ook verdwijnen. Nu wil men deze inwisselen tegen een religieuze dag, die je zelf mag bepalen. Ben je Joods, kies een leuk joods feest uit, of Islamiet bijvoorbeeld het einde van de ramadan: het suikerfeest. Dan wordt het dus een individuele invulling, en zijn de vrije dagen nog meer gefragmenteerd. Dat houdt dan weer in dat alle winkels open zijn en het gevolg is op den duur dat men nauwelijks meer weet waarom men eigenlijk vrij is en geen verschil meer is tussen zondag, maandag en wat dan ook. En dan maakt het labeltje waaronder je de vrije dag hangt ook niets meer uit. Gezien ook de verregaande ontkerkelijking bij de Nederlanders en religieuze opleving bij de nieuwe Nederlanders, zoals de Islamieten, wordt het wellicht nog eens moeilijk verdedigbaar om alleen aandacht te schenken aan de bekende christelijke feestdagen. Misschien moet je ze maar nummeren en op een vaste dag zetten, want dat Pasen en Pinksteren telkens op een andere dag vallen is ook niet zo handig. Pinksteren kan namelijk in mei worden gevierd, maar soms ook dik in juni. Dit is weer afhankelijk van de zonnekalender. Nu lijkt dit een pleidooi te worden om deze feesten maar helemaal af te schaffen, maar dat is niet zo. Er moet nog iets van vastigheid overblijven in deze maatschappij, anders raken we helemaal onthecht. Ook wil ik zeker niet iedereen bekeren en bewust maken van de reden waarom we op maandag ineens op de meubelboulevard staan in plaats van op kantoor of fabriek. Ik blijf gewoon bij de constatering dat het is zoals het is en dat je het ziet veranderen. Ik ben zeker benieuwd hoe we over twintig jaar hiermee om zullen gaan. We zullen zien.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht