Golfbaan

Dongen had er nog geen. Rijen half, Tilburg twee, Breda één of twee en zelfs boerendorpen als Riel heeft er één. Een golfbaan. Het was eigenlijk dus maar een kwestie van tijd en ook Dongen zou er een krijgen. Eigenlijk is het een verhuizing van de Vossenhole, een wat kleinere golfbaan aan de zuidwestkant van Tilburg, die in de vaart der volkeren wordt opgeslokt door de uitbreidingen van de Reeshof. Dongen is dan in dit perspectief niet zo’n vreemde keuze.

Vind in Tilburg maar eens een lap grond van 25 hectare. Die is nergens te vinden en als dit al wel zou zijn zou Tilburg dit waarschijnlijk voor heel andere doelen willen gaan gebruiken. Vandaar dus deze verhuizing. De plannen kwamen plots naar ons toe. Een week geleden wist niemand nog van iets en nu lijkt het al in kannen en kruiken. Op de grens tussen Dongen en Rijen zal binnen twee jaar een negen-holes golfbaan verschijnen, met twee restaurants en een hotel en uiteraard een behoorlijke logistieke aantrekkingskracht. Dongen is net bezig de verkeersafwikkeling tussen Tilburg en Oosterhout uit te vechten in de regio, en nu komt er dit bij. Mij is nog niet duidelijk of er in Dongen en Rijen veel weerstand zal komen tegen de komst van een golfterrein. Met het wegkwijnen van de landbouwgronden ontstaan er lege gebieden. Je kunt dit teruggeven aan de natuur, zoals dit heet, maar ook exploiteren. Ik ben geen tegenstander van de komst van een golfbaan. Ik vraag me wel af of we alleen niet wel erg meegevoerd worden op de baren van de huidige economische hausse. Op het moment dat de economie instort wordt het toch al elitaire golf nog minder bereikbaar voor de gewone man en ontstaan er een soort kampen, waarin alleen het non-plebs zich gaat vertonen. En is het wel nodig dat elk dorp zijn eigen golfbaan heeft? In het verleden waren er een handjevol in Nederland, maar nu zijn er denk ik verhoudingsgewijs nog meer dan in het Verenigd Koninkrijk, waar deze sport al zeker een eeuw erg populair is. Een echte sport voor het volk kan golf gewoon niet worden, omdat de infrastructuur voor een golfbaan simpelweg te duur is en dus de kosten voor het gebruik ook. En ik zie de gemeente de plaatselijke golfclub nog niet subsidiëren. Maar om op fietsafstand mijn golfvaardigheidsbewijs te halen –het GVB zogezegd-, in de toch wat minder elitaire omgeving van de Vossenhole, lijkt toch ook wel weer zijn charmes te hebben. Je weet maar nooit waar het goed voor is. En golf is toch sport? Daar doe ik toch al te weinig van. De baan moet er over twee jaar liggen. Dat is voor een echte golfbaan wel erg ambitieus. Is er geen sprake van onteigening, procedures of zo? Het lijkt me haast onmogelijk dat deze gestelde termijn maar enigszins haalbaar lijkt. Samen met mijn buurman wil ik een dakkapel plaatsen en alleen de artikel 19 procedure duurt al twaalf weken. Of zal het toch weer gaan als op zoveel plaatsen waar eindeloze procedures initiatieven jaren achterop kunnen werpen, en mogelijk kunnen leiden tot het niet-doorgaan van het plan? In het kader van Dongen op de kaart zetten op toeristisch terrein is het wel een goede zet. Met een hotel in de buurt van golfbaan en bos en een aantal buitenactiviteiten rond de Duiventoren lijkt dit een aantrekkelijke toeristische plek. Nog even en we krijgen er ook nog een camping bij. Dongen kan een aantrekkelijke trekpleister worden zo, al is het dan op de driehoek Oosterhout, Rijen en Dongen. En dat verdient Dongen toch wel. Nu nog een gezellig centrum en dan zijn we er.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht