Winkelaanbod in Dongen

Gisteren was ik bij een drogisterij in Dongen en vroeg om een bepaalde mannengeur. De dame achter de toonbank antwoordde dat ze van de franchiseketen onlangs op haar kop had gekregen, omdat ze mijn merk in zo’n dorp als Dongen te koop aanbood. Blijkbaar is het zo dat bepaalde duurdere merken uitsluitend in de grote steden mogen worden verkocht. Als je dan ziet dat we het afgelopen jaar ook de CD-winkel en een luxe huishoudelijke artikelenwinkel zijn kwijtgeraakt, dan kun je niet anders dan constateren, dat Dongen voor winkeliers een B-lokatie is.

De vraag is of met een nieuw centrumplan de gemeente het voor elkaar krijgt om Dongenaren in Dongen te houden als ze gaan winkelen. Met op een goed kwartier afstand vier grote steden in de buurt zal dat nog wel een hele kluif worden. Ook zal het winkelaanbod veranderen. Alleen artikelen die je door je handen moet laten gaan, moet opeten of verbruiken verdienen nog een winkel. Andere goederen, zoals boeken, CD’s, DVD’s, maar ook duurzame goederen zoals elektrische en elektronische apparatuur zal men hoe langer hoe vaker niet meer in de winkel in het dorp kopen, zelfs niet in de naburige stad, maar via internet. Door de zelfwerkzaamheid wordt de klant beloond met een lage prijs. Internetwinkels hoeven niet op een dure klasse A-lokatie te zitten, kunnen flexibel omgaan met arbeidstijden en worden tegenwoordig door goede software ondersteund. Zo is met de komst van het betalen via iDEAL op internet de discussie over onveilig betalen gelijk geslecht. En wat dacht je van service? Gaat er iets kapot, dan meld je dit op de site. Je krijgt een servicenummer en een adres, waar je het spul naar toe moet sturen. Verder krijg je een link naar de site waarop alle logistieke handelingen worden bijgehouden. Stap 1: Klant biedt product aan aan serviceafdeling. Stap 2: servicecentrum ontvangt product Stap 3: Serviceopdracht wordt uitgevoerd, etc etc. Met die link kun je het hele proces volgen en vaak heb je de spullen binnen een paar dagen al weer in huis, gerepareerd en al. Onlangs ging er een elektrisch apparaat stuk en stapte binnen bij het Dongense bedrijf waar ik het ding had gekocht. De voorspelling van de reparatieduur was dat het twee weken zou gaan duren. Ik kreeg een bon mee en omdat het een garantiekwestie was hoefde ik geen bodembedrag af te spreken, waaronder de reparatiekosten moeten blijven. Na twee weken nog niets gehoord. Ik loop de winkel binnen en de goedwillende winkelier constateert dat het apparaat nog niet binnen is. Mogelijk komt het deze week. Na het einde van de week nog niets gehoord. Even terug naar de winkel. Nee, nog niets binnen, ik zal eens bellen. Na vier en een halve week komt het apparaat gerepareerd terug. Dit kan eigenlijk niet meer anno 2007. Met zo’n service namen we twintig jaar geleden nog genoegen, maar dat is passé. De winkelier had op zijn minst proactief moeten zijn en zelf na 1,5 week al moeten bellen, waar het apparaat bleef. Als hij toen te horen had gekregen dat het nog wat langer zou duren, zou de man mij tijdig kunnen verwittigen. Juist waar men zo mee schermt als lokale ondernemer: de klantvriendelijkheid, blijkt de zwakste schakel te zijn. Een ander nadeel is dat men ook altijd net niet het ding in huis heeft wat je zoekt. Bestellen duurt vaak lang, omdat de leverancier net is geweest en de vertegenwoordiger eind volgende week pas komt etc etc. Ja, en dan die prijs. Onlangs kocht ik een apparaat wat op internet maar liefst 300 euro goedkoper was dan bij de Dongense winkelier en ruim tweehonderd euro goedkoper dan bij de stadswinkelier. Aangezien de garantie toch wordt gegeven door de fabrikant koop ik zo’n ding dan via het internet. En nu ben ik al niet de jongste meer, maar vele jongeren denken er exact zo over. We kunnen dus wel winkels bij gaan maken in Dongen, maar wat moeten die dan gaan verkopen? Het is nu al moeilijk om de leegstand in ons dorp tegen te gaan. Er zijn winkelpanden die al jaren leeg staan. Ik heb er een hard hoofd in. Ik zei eerder al dat de enige kans op succes winkels in verbruiksgoederen zijn. Combineer dat met entertainment en je kunt wel een leuk café of terras beginnen. Dat lijkt me wel wat in het centrum. Want een biertje bestellen via internet zal voorlopig nog niet echt gebeuren.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht