Starterswoning

Dongen wil het eigen woningbezit gaan bevorderen. Dat lijkt een goede zaak, want een eigen woning is ook een eigen thuis. Eenvoudiger neemt de woningbezitter het besluit om zijn huis naar zijn zin aan te passen, Veel huurders doen dit niet, omdat ze menen het geld weg te gooien. Kosten voor huurwoningaanpassingen – vaak niet altijd verbeteringen – kunnen niet worden verhaald op de eigenaar, ook niet wanneer je de huur opzegt.

Met een beetje pech moet je de wijzigingen die je hebt aangebracht weer ongedaan maken, hetgeen ook geld kost. Zo’n huurder vergeet soms wel dat hij daardoor in een standaardhuis woont, overgeleverd aan de grillen en goede wil van de woningcorporatie, waarin hij mogelijk zijn halve leven woont en net die leukere keuken of badkamer ontbeert. Het gemeentebestuur is ook van mening dat er iets moet worden gedaan aan het eigen-woningbezit en heeft besloten de markt voor sociale koopwoningbouw te stimuleren. Tot een aankoopprijs van 180.000 euro kan men beroep doen op een subsidie van maximaal 18.000 euro, zo’n 10%. Dat is fraai; dus als je een huis koopt van dat bedrag betaal je 162.000 euro. Hoera, het einde van de problemen voor de startersmarkt lijkt in zicht. Jaarlijks kunnen zo’n 30 nieuwe woningbezitters gebruik maken van deze regeling. Dat kost dan zo’n 500.000 euro, die de gemeente niet heeft. Ze financieren dit door de woningcorporaties de korting op grond voor sociale woningbouw van 100 euro per vierkante meter af te pakken. Fijntjes stond erin het persbericht dat deze corporaties toch rijk genoeg waren en de volle prijs makkelijk konden ophoesten. Iedereen begint nu vorstelijk te graaien uit de honingpot van de woningcorporaties, dus waarom de gemeente niet. Maar als het betekent dat de woningbouwcorporaties dit desondanks toch gaan doorberekenen in de huur, wordt dus de huurprijs van een sociale woningbouwwoning hoger. Terug naar de starterswoning. Als je in aanmerking wil komen voor de starterswoningkorting en je zou een nieuw huis willen kopen van 180.000 euro vrij op naam, dan zou je bij een 100% financiering met aftrek van de 18.000 euro gemeentesubsidie bijna bruto 3900 euro per maand moeten verdienen, als je het huis in je uppie wil kopen. Grofweg leent een bank namelijk aan jou conform de lijn uit de jaren 80 maximaal 3,5 x je bruto jaarsalaris voor een huis. Even op internet gekeken wat voor baan je dan moet hebben: Commercieel planner in de handel op universitair niveau. Niet te hopen dat je dan nog studieschuld hebt, want anders kun je deze woning wel vergeten. Overigens ook niet bepaald een sociaal startersberoep. Nee, zul je zeggen: je ziet het verkeerd. Alleen een huis kopen deden we nog in de jaren tachtig, maar sinds onze economie uit zijn voegen barst is dit niet meer mogelijk. Dit lijkt een tegenstelling, maar dat is werkelijk zo. Je moet dus met zijn tweeën zijn. Dan zul je dus grofweg beiden de helft moeten verdienen van de 3900 euro die net genoemd werden. Nog eens bij de banen op internet gekeken: ook dan kom je nog steeds niet bij echte banen uit die tot de onderste lagen behoren qua beloning. Dan ben je bijvoorbeeld accountmanager met een HBO-opleiding in de dienstensector of een administratief medewerker op HBO niveau. Als je tot het sociale minimum behoort en beiden het minimumloon verdient dan kun je zo’n kleine 125.000 euro lenen. Zelfs met de ruimhartige subsidie van de gemeente kom je zo’n 40.000 euro tekort. Als je dit dus niet hebt gespaard –wie kan dit van dit inkomen? – zul je dus onderhands iets moeten regelen met je ouders of zo. Kortom: het lijkt een leuk idee, maar of dit werkelijk zo drempelverlagend gaat werken, daar heb ik zo mijn twijfels bij. Feitelijk is een woningaankoop zonder eigen geld –ook met deze gloeiende plaatregeling- inmiddels onmogelijk geworden. Veelal wordt er jaloers gekeken naar mensen zoals wij, die pakweg 20 jaar geleden een mooi huis kochten voor de prijs van een gemiddelde verbouwing nu. Ondanks de goede bedoelingen van de gemeente ben ik bang dat dit geen substantieel deel uit gaat maken van de verbetering van de woningmarkt. Hoe sympathiek het idee ook is.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht