Broodroof

Er zijn vele voordelen aan de digitale wereld. Mensen zijn hoe langer hoe meer zonder professionele hulp in staat kwalitatief hoge resultaten te boeken. Zo kun je met een digitaal fototoestel van 300 euro fantastische foto’s maken, die technisch-kwalitatief niet onder doen van de foto’s die professionals 25 jaar geleden maakten. Uiteraard moet je wel gevoel hebben voor compositie en zo, maar de financiële drempel om aan de technische randvoorwaarden te voldoen zijn niet meer de belemmering.

In Dongen had je in het verleden in ieder geval twee fotovakzaken. Broekhuizen en Cloïn. Daarnaast nog een aantal plaatsen waar je foto’s kon laten afdrukken. Die werden dan verstuurd naar een fotolaboratorium. Broekhuizen is al een tijdje weg en slechts de winkel van Cloïn is er nog. Betsie Cloïn is een boegbeeld binnen het Dongense midden- en kleinbedrijf, maar hoe lang nog? Jarenlang ben ik vaste klant geweest en heb ze in totaal duizenden euro’s omzet bezorgd. Maar sinds een jaar of vier kom ik er maar zelden. Als ik er kom gaat het vaak om wat kleine onbenulligheden, want met het digitale tijdperk is ook het afdrukken van foto’s zowat passé. Tot 2002 heb ik een imposante rij fotoalbums verzameld. 30 jaar keurig af laten drukken en inplakken van de foto’s in mooie mappen. Met de komst van de digitale camera knip je maar een eind raak en kom je vaak niet verder meer dan het opslaan van de foto’s op de harde schijf en hoop je dat de schijf niet gaat crashen. Toch ga je de echte foto’s missen. Inmiddels is de digitale wereld ook wat dit betreft wakker geschud en biedt nu kleine fotoprinters aan, zodat je direct het resultaat kunt afdrukken. Je moet hier wel een stevige prijs voor betalen. Daarbij ben je nog steeds verplicht om het resultaat in te plakken om niet te voorkomen dat de stapel foto’s een ongeorganiseerde puinhoop in een oude schoendoos wordt. Een betrekkelijk nieuw, derde alternatief is het maken van albums on line. Vooral afgeronde zaken als een vakantie zijn bij uitstek geschikt om te laten afdrukken in een album. Sommige foto’s kun je vergroten, andere weer verkleinen, de opmaak kun je aanpassen, kortom: erg leuk om mee te spelen. Het album is bovendien dunner, de foto’s ogen frisser en waarschijnlijk is de levensduur ook langer, want sommige fotoseries uit mijn verre verleden zijn inmiddels geheel vervaagd, knalrood geworden of ernstig vergeeld, hetgeen ik erg jammer vind. En als je nog de irritante hoekjes zou gebruiken om foto’s op te plakken; daar ben je nu ook van af evenals van alle foto’s die hierdoor uit het album komen dwarrelen, Maar de vakman in het dorp blijft hier een beetje buiten. Die moet het in dit tijdperk nu toch voornamelijk hebben van reportages, losse verkoop van accessoires en het maken van pasfoto’s, De markt is dus behoorlijk aan het krimpen, want er is vaak wel een neef of oom met een prachtig fototoestel, die de plaatjes op het jubileum of de trouwdag wil schieten. Een nekslag kan nu zijn dat ook de pasfotobusiness aan de neus van de fotograaf voorbij gaat. Sinds de invoering van plastic passen, identiteitskaarten en rijbewijzen zijn de eisen voor het fotograferen van mensen voor deze documenten al behoorlijk verscherpt tot ergernis van de fotovakzaken. Maar nu wil men nog verder gaan en de ambtenaar zelf de foto’s laten knippen vanaf 2009. Waar zijn we allemaal mee bezig: een ambtenaar is toch geen fotograaf? Je reinste broodroof. Waarom niet een oplossing waarbij de fotograaf zijn rol kan houden. Natuurlijk: zoals het nu gaat is het ook niet handig: Met een digitale camera worden de pasfoto’s genomen. Deze worden analoog afgedrukt, meegenomen naar het gemeentehuis en bij het maken van de pasjes weer gedigitaliseerd. Waarom geen oplossing waarbij de klant voor foto’s niet gewoon de fotograaf kan blijven bezoeken, die vervolgens versleuteld de kiekjes digitaal doorseint naar het gemeentehuis. Dat scheelt de gemeente het aanschaffen van dure apparatuur en tijd van ambtenaren, terwijl de fotograaf gewoon zijn werk kan blijven doen, zonder noemenswaardig omzetverlies. Anders wordt dit de nekslag van de branche en kunnen we binnenkort ook al geen foto’s meer laten maken, net zoals we al geen CD ’s en koffers meer kunnen kopen in Dongen. Op deze manier zal het anders stil worden aan de Hoge Ham.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht