Stroomstoring

Daar zaten dan de mensen in de Bommelerwaard, maar ook op vrijdag voor kerst in Oosterhout in het donker. De stroom viel uit. In de tijd dat het stroomnetwerk inclusief de distributie nog in één hand was, de PNEM, hadden we nauwelijks stroomstoringen. Dat waren andere tijden. Nu heeft men een netwerkbeheerder TenneT, die ervoor moet zorgen dat onze stroom in samenwerking met de overige stroomleveranciers in Europa op 50Hz blijft en exact in balans is tussen vraag en aanbod.

Dat is ook het lastige van stroom. Je kunt het niet rendabel opslaan, dus moet je exact produceren wat er verbruikt wordt. Dit lijkt allemaal fantastisch geregeld, maar toch rammelt het. TenneT levert stroom naar de regionale knooppunten, waarna het energiebedrijf dat in het verleden de infrastructuur beheerde de zaak overneemt. Bij ons is dat Essent. Daarna komt het je huis binnen en kun je als consument kiezen aan wie je gaat betalen. Er is zogenaamde concurrentie. Diegene waaraan jij betaalt rekent weer af met de tussenleverancier en die weer met TenneT. Zo zou het volgens de regels moeten zijn. Het is dus niet zo dat je andere stroom krijgt als je wisselt van provider of vorm. Groene of grijze stroom zegt niets over de stroom die bij jou binnen komt. Als iemand goedkoper levert dan een ander gaat dit af van de marges die worden berekend. De tussenleverancier Essent is ook aanbieder. Die heeft dus twee marges. En als ze dus niet zoveel geld besteden aan onderhoud dan wordt deze marge groter en kunnen ze de bonussen en afkoopsommen van hun immer falende topbestuurders betalen óf de stroom goedkoper aanbieden. Maar wat als deze uitvalt. Tijdens de drukke winkeldagen voor Kerstmis ging er een transformatorkast kapot in Oosterhout, waardoor een deel van het winkelgebied, maar ook daarbuiten de stroom uitviel. Boze tongen uit redelijk directe bronnen beweren dat Essent alleen nog reactief onderhoud uitvoert, waardoor er meer storingen ontstaan. Ze gaan dus pas wat doen als het al mis is. Logisch is dus dat er vaker storingen optreden. Ook de grote storing van afgelopen week in de Bommelerwaard is buitengewoon vreemd. Ga je naar de site van TenneT dan word je voorgehouden dat elk kwartier een deel van het net kan worden bijgeschakeld. Nu vliegt een Apache-helicopter tegen zo’n draad (beetje dom) en valt de stroomdraad in de rivier. Het duurt ruim twee dagen voor men weer stroom heeft. Als dit netwerk echt een goed functionerend netwerk zou zijn, zouden de taken die zijn uitgevallen door dit defect door andere leveranciers vanaf de andere kant opgelost moeten worden…binnen een kwartier. Het feit dat dit niet zo is geeft pijnlijk aan dat TenneT zijn zaakjes niet op orde heeft. Dit geprivatiseerde bedrijf met 100% aandelen van de overheid, moest eerst de kabel repareren voordat men weer stroom kan leveren. Kijk, je kunt defensie of die Apache wel de schuld geven, maar ongelukken kunnen nu eenmaal gebeuren. De netwerkbeheerder moet in staat zijn adequaat op te treden en dat konden ze niet. Dus in mijn ogen is TenneT aansprakelijk voor de kosten die mensen en bedrijven hebben geleden met deze storing. Het geeft bovendien aan hoe zwak onze infrastructuur is. Als op pakweg vijf andere plaatsen men de kabels ook onklaar maakt ligt heel Nederland plat. Daar hoef je dan echt Rotterdam niet voor te bombarderen, Mensen raken hoe langer hoe meer het vertrouwen in de nutsleverancier kwijt en gaan zelfs al over tot aanschaf van noodaggregaten en houden gaskacheltjes achter de hand. Eigenlijk beschamend dat de Nederlander zo gaat denken. Eén van de belangrijkste taken van onze regering is zorg voor infrastructuur. Met al dat verkwansel aan de markt zijn we mooi klaar, want feitelijk hebben ze binnen hun eigen bedrijven nog maar weinig te zeggen. Wat mij betreft wordt het weer een directe staatsverantwoordelijkheid. Dan worden wellicht de prioriteiten anders gelegd zodat de consument niet in de kou komt te zitten. En dat komt hij nu wel.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht