Vuurwerk?

2007 lijkt omgevlogen. Persoonlijk een jaar waarin het erg druk was, maar daar zal ik u niet mee vermoeien. Traditioneel begint Nieuwjaar in Nederland met vuurwerk. En het vuurwerk mocht vanaf dit jaar zwaarder zijn. De hoeveelheid kruit mocht meer dan worden verdubbeld. Het gevolg: hardere knallen, sensationelere waaiers in de lucht, maar het leek vooral dat er veel meer werd afgestoken.

Zoveel zelfs dat ergens in de Achterhoek werd bepaald dat men nog maar een dagje langer mocht knallen. Er was simpelweg meer verkocht dan er kon worden afgeschoten. Ook de reden overigens dat er op oudjaarsdag al vanaf 10.00 uur ’s morgens vuurwerk mag worden afgestoken. Ik kan me voorstellen dat het sensationeel is om als jongere met knallers door de straten te lopen, maar het is volledig nutteloos, gevaarlijk en bedreigend. Op weg naar mijn oudjaarsafspraak heb ik me niet echt veilig gevoeld op de fiets. En wat dacht u van de angst van uw huisdieren. Onze kat is zeker vijf dagen van streek geweest. Veel tradities zijn aan erosie onderhevig. Vooral als het gaat om zaken die slecht voor mens en maatschappij zijn, zijn de overheden in de slag zaken in de ban te doen. Zo wil men in Europa hebben dat er niet meer wordt gerookt in de horeca. Ik rook niet, dus wat mij betreft juich ik dit wel toe. Dit jaar gaat men ook in navolging van al veel Europese landen dit invoeren in ons land. Ik ben benieuwd hoe dat binnen ons liberale landje uitpakt. Deze week at ik in een restaurant dat moedig bij zijn opening vorig jaar al aangaf rookvrij te zijn. Gezien het vrijblijvende karakter betekende dit dat er nauwelijks klandizie kwam. Het gevolg: één week later en er was een rokersgedeelte. Tijdens het bezoek aan dit restaurant deze week was het rokersdeel overbevolkt en werd regelmatig bezocht door de rokers in het niet-rokersgedeelte die moesten uitwijken naar het rokersgedeelte. Terug naar het vuurwerk. Er wordt voor miljoenen verknald; en dit is zwaar vervuilend. En dan terwijl we net terugkomen van een wereldconferentie in Bali om het milieu te gaan sparen. Wat mij betreft mogen ze vuurwerk aan banden leggen; bijvoorbeeld op de bon doen. Je zou met je DigID een vergunning aan kunnen vragen voor een maximum vuurwerkkwantum. Met de afgegeven vergunning (met barcode) koop je het vuurwerk. Is het totale kwantum overschreden, dan worden er geen vergunningen meer afgegeven. Met de barcode legt de winkelier elektronisch contact met de overheidsserver en boekt de aankoop af. Is de vergunning vol dan kan de klant niets meer kopen. Uiteraard krijg je maar één vergunning per burger vanaf 16 jaar. Spreek wel met België af dat Nederlanders geen vuurwerk meer mogen kopen, anders wordt dit een enorme smokkelroute. Hiermee stop je het vuurwerk afsteken niet, maar krijg je wel meer grip op de verkoop. Bouw elk jaar de hoeveelheid af en langzamerhand sterft het uit. Dit niet om burgertje te pesten, maar om de veiligheid in onze maatschappij te vergroten, het milieu minder te belasten, en de angst van mens en dier te reduceren, Deze tip krijgt de overheid gratis en voor niets. En op deze wijze kunnen we nog meer dingen op de bon doen, wat wellicht nog noodzakelijk wordt, gezien de schaarste die op sommige gebieden zal gaan ontstaan en om grip te houden op de verdeling van zaken. Het zal wel tot de nodige protesten leiden, maar op sommige gebieden moet de overheid zijn burgers toch ook tegen zichzelf beschermen. Veiligheid blijft een primaire taak van de overheid. Gelukkig Nieuwjaar!

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht