Woningen in De Beljaart

Afgelopen weekend ben ik op bezoek geweest bij het hijsen van de vlag voor het hoogste punt van De Beljaart, een nieuwe wijk in Dongen. Met veel enthousiasme vertelde de wethouder over de kwaliteiten van deze nieuwe wijk: behoud van culturele en historische waarden en een energiezuinige voorziening voor alle woningen. Het lijkt daarmee dat Dongen met zijn tijd mee gaat en dat er over enkele jaren weer heel veel tevreden burgers zich daar zullen nestelen.

Maar de vraag is of dat ook reëel is te veronderstellen. De huizen die ik deze week gezien heb zijn qua opzet wel energiezuinig en zo, maar eigenlijk altijd ingericht zoals we dit al vanaf de jaren tachtig doen. Aan de ene kant een groot raam of schuifpui; aan de voorkant meestal wat kleinere raampje. (Men heeft tenslotte nog wel iets geleerd van de doorzonwoningen uit de jaren 50 en 60). De indeling is ook traditioneel. Een gang met vaak een WC erin. Daar ben ik overigens niet zo’n fan van; het is wel praktisch maar niet bepaald een welkomstattractie voor uw bezoek na een bezoek aan dit kamertje. Dan vaak een open of halfopen keuken, een trap in de woonkamer met of zonder deur en dat was de begane grond zo ongeveer. En als je geluk hebt heb je een garage en anders een vochtig schuurtje. Boven uiteraard nog de slaapkamers, douche en daarboven nog een zolderruimte met slaapkamers of berging. Zo modern de wijk is qua planvorming, zo traditioneel de huizen. Huizen bouw je voor pakweg 30-50 jaar en soms nog veel langer. Belangrijk is om proberen vooruit te kijken. Wat wenst de bewoner van morgen? Wat wordt het gebruik van de woning? Ik voorzie dat mensen meer thuis gaan werken en dat er ook heel wat bedrijfjes in huis zullen worden opgezet. Daarvoor zou je ook bij het bouwen van het huis rekening moeten houden. Neem nu de plaats van de computer. Alhoewel er steeds meer draadloos wordt gewerkt is een werkhoek of werkkamer wel erg prettig in het woongedeelte. De computeraars, die alsmaar talrijker worden in het gezin, zijn vaak veroordeeld tot slaapkamer of zolder, wat de interne communicatie niet ten goede komt in het gezin. Ik zie hier niet veel van terug in de nu in aanbouw zijnde woningen. Over energie is goed nagedacht, maar krijgt zo’n wijk dan ook een glasvezelverbinding, zodat er ultrasnel internet kan worden afgenomen, om te stimuleren dat mensen meer thuis werken? De plannen zijn mooi, maar de invulling vind ik matig. En wat zal het vullen van de Beljaart voor gevolg hebben voor de rest van Dongen? Op de inbreidingslokaties zijn inmiddels zowat overal appartementen verschenen; de oude garde laat grote en daarmee dure, woningen achter. Met een beetje pech pakt het zo uit dat de Beljaart volstroomt, er een grote leegstand komt van de wat duurdere woningen en dat de starters nog steeds nergens terecht kunnen, want afgezien van de bouwplannen: wonen is erg duur. Ik hoorde de heer Hamers van de DWV zeggen dat de minimale huur van een woning € 450,00 aan huur moet gaan opbrengen in de Beljaart. Als je dan bedenkt dat het minimumloon van een 23-jarige netto €1143,00 is, dan zou er, zonder subsidie, 40% op gaan aan directe woonlasten. En dan hebben we het nog niet over energie, verzekeringen, belastingen, servicekosten etc. Kortom, een mooi plan, waarbij we mogen hopen dat de economie nog even sterk blijft. Wellicht kunnen we dan misschien voorkomen dat we èn leegstand èn woningnood hebben in onze woonplaats. De tijd zal het leren.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht