Multifunctioneel Centrum

Deze week zijn de ambitieuze plannen van onze gemeente gepresenteerd ten aanzien van het multifunctioneel centrum dat moet verrijzen uit de as van de St. Josephkerk. Er is nog geen aanbesteding of niets geweest en nu weet men al te vertellen dat men in april 2012 de deuren wil gaan openen. Kosten: dik 10 miljoen. Volgens wethouder Panis is alles zorgvuldig voorbereid en zal dit plan zeker doorgang vinden. Hij vergeet even te melden dat dan wel die 100 jarige kerk weg moet zijn.

En toevallig hebben de tegenstanders van de sloop juist via de rechter afgedwongen dat de gemeente belangeloos mee moet werken aan het opsporen van een aantal documenten die betrekking heeft op de sloop- en verkoopprocedure van de St. Josephkerk. Daar zijn de procedures niet helemaal goed verlopen. Hoe kunnen eigendomspapieren nu zomaar verdwijnen? Met een beetje pech is de procedure m.b.t. de sloop nog lang niet afgerond en kan het nog jaren duren voordat men aan de bouw kan beginnen van dit multifunctionele centrum. Ik heb te doen met de architecten en constructeurs van dit allegaartjesgebouw wat er dan moet komen. De gemeente heeft de neiging alle problemen met één handeling, het bouwen van een multifunctioneel centrum, op te lossen. Ik vrees het ergste. Als de zorgloketten met het tamboerkorps van Musis Sacrum tegelijkertijd resideren, dan hoop ik niet dat er dove mensen bij het zorgloket aankloppen. Vroeger, toen ik nog jong was en voorzitter van OJD (huidige JC de Poort), deelden wij ons gebouw destijds aan de Gasthuisstraat ook met Musis. Ik zal je zeggen dat wanneer dit gezelschap aan de slag gaat het hele gebouw onbruikbaar is voor welke andere activiteit dan ook. Ik neem aan dat in het multifunctionele gebouw afdoende maatregelen gepland staan, anders krijgen we een tweede JC de Poort-crisis, waarbij onvoorzien enorme kosten gemaakt moesten worden om het gebouw alsnog geluidsdicht te krijgen. En dat ging voornamelijk over uitstoot van geluid naar buiten. Nu moeten tal van zeer gevarieerde groepen gebruik gaan maken van dit gebouw, waardoor onderlinge overlast wellicht nog een groter probleem is. Wil je dit oplossen dan zal ook hier de portemonnee getrokken moeten worden. Ik begrijp het standpunt van het gemeentebestuur wel; die wil kosten besparen op het beheer door alle sociale, culturele en maatschappelijke functies in dit ene gebouw te verenigingen. In Dongen-Vaart of ’s Gravenmoer kan ik me hierbij nog wel iets voorstellen maar in een plaats van dik 25000 inwoners is dit teveel gevraagd en ook niet erg slim. Als er iets met dit gebouw gebeurt, dan is geheel sociaal, cultureel en maatschappelijk Dongen gedupeerd. Ik betwijfel of men hier wel rekening mee heeft gehouden. Bovendien degradeer je elke wijk in Dongen tot een uitsluitend saaie woonwijk en verdwijnt alle beweging op straat. Als het aan mij zou liggen zou ik meerdere kleinere gebouwen maken verdeeld over Dongen; zoals ook de PvdA –nu deelnemer aan het college- in haar verkiezingsprogramma heeft staan. En waarom een theaterzaal met 550 stoelen? Dat is bijna 50 zitplaatsen groter dan de Bussel in Oosterhout! Zijn we vergeten dat de Volckaert ook een theaterzaal heeft waar 250 mensen kunnen zitten? Is Dongen wel toe aan zoiets? En hoezo doen we dingen samen? Nergens zie ik toenadering met de Volckaert om samen te werken. En eerst zou het niets kosten in verband met compensatieorders en nu wordt het plotseling een miljoenenproject. En de combinatie van sociaal cultureel en maatschappelijk centrum vind ik getuigen van armoe. De speelsheid die je zou verwachten bij een sociaal cultureel centrum zal worden gecompenseerd met de sobere zakelijkheid van maatschappelijke instellingen. Daar zal het zeker niet mooier door worden. En al die verenigingen en instellingen in een gebouw zal leiden tot forse compromissen. Ik weet niet of de toekomstige gebruikers daar blij van zullen worden. Ik als belastingbetaler in ieder geval niet. Door al dat uitstel hopen de problemen rondom verenigingen en instellingen zich maar op. De heer Panis denkt dit met dit plan af te kunnen kopen. Ik moet dit allemaal nog eens gaan zien.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

[/vc_column_text]

Beoordeel dit bericht