Kredietcrisis en de pers

Je leest het, je ziet het en je merkt het. De krant lijdt een noodlijdend bestaan. Zeker nu de kredietcrisis ook de gewone economie raakt zie je dat bedrijven minder gaan adverteren in kranten en daardoor lopen de opbrengsten voor de krant hard achteruit. Daardoor kan er minder geïnvesteerd worden in kwaliteit en voor je het weet kom je in een negatieve spiraal terecht, op weg naar de afgrond. De concurrentie op de advertentiemarkt is moordend, en met een teruglopend budget zullen bedrijven gaan kiezen voor een zo doelgericht mogelijke besteding van hun reclamegeld.

Kranten, maar ook televisie richten zich op een breed publiek, waardoor reclameactiviteiten wel kunnen helpen om je naamsbekendheid te vergroten, maar de feitelijke aanbiedingen aanprijzen een schot hagel is, in vergelijking met een gericht schot. Winkeliers bedenken dan ook andere middelen om hun producten onder de aandacht te brengen; vaak goedkoper en doelgerichter. En natuurlijk met de opkomst van tig televisiekanalen, kabelkranten, radio, internet en telefonie als concurrerende media wordt de spoeling ook alsmaar dunner. Jaren geleden begon al het fuseren van krantenuitgevers, gevolgd door het splitsen van redactie en het feitelijk drukken. Ook het distribueren wordt aangepakt en het gevolg is dat er eigenlijk een kaalslag optreedt. Een betrekkelijk nieuw fenomeen, de gratis dagkrant als de Metro of Spits zijn regelrechte concurrenten geworden. De krant is dus een maatje kleiner geworden, zowel figuurlijk als letterlijk, want de meeste kranten verschijnen nu op tabloidformaat. Waar gaat dit heen? Ik ben iemand die zowat de gehele dag achter zijn PC zit, maar ’s morgens vind ik het toch prettig even een krantje onder ogen te krijgen. Ik ben dit al jaren gewoon en het is ook een moment van rust voordat je weer achter dat ding, de PC, kruipt. Uiteraard levert de PC met internet zowat alle informatie die ook in de krant staat, maar het is toch anders als je met je ogen snel de koppen van de krant snelt en even eruit vist wat je interessant lijkt. Ik heb ook een Iliad, een apparaat waarmee, je kranten kunt downloaden en als voordeel heeft dat het scherm leest als een boek, door het ontbreken van zogenaamd backlight. Het is één van de eerste epaperapparaten. Maar naar mijn mening is dit het ook niet. Wel prettig om het als boek te lezen, maar veel minder geschikt voor nieuws. Zelfs een PC is dan handiger. En als boekenvervanger heeft het ook niet alles, het is alsof je een MP3 draait versus een CD. Je mist het doosje, de kaft en de geur. Elke ochtend blader ik ongeveer een kwartier in de krant. Helaas is bijna alle nieuws al geen nieuws meer; in ons informatietijdperk bereiken de belangrijke berichten je langs alle kanten en is de krant zowat de laatste. Bij een dagblad gaat het nog wel een beetje, maar bij een weekblad lijkt het helemaal oud nieuws. Een voordeel van de krant is dat je wat meer achtergronden kan lezen over bepaalde onderwerpen, maar als er bezuinigd wordt op kwaliteit valt dit ook weg. Ik ben geabonneerd op de grootste regionale krant in de buurt en wat ik feitelijk mis is het regionale nieuws. In het segment van regionaal nieuws zou de krant nog best veel kunnen betekenen. Grote persbureaus zijn vaak niet geïnteresseerd en vinden het te kostbaar om nieuws op te halen dat bestemd is voor een kleine groep. Initiatieven als wij met OmroepDongen en Dongen Homespot vullen met vrijwilligers een deel van deze informatiebehoefte, maar de krant hoe langer hoe minder. Wel zijn er uitgebreide sportkaternen, waar ik –persoonlijk- eigenlijk nauwelijks in ben geïnteresseerd, evenals in de koppen die ik gisteren bij het journaal al heb kunnen zien. De krant zal bij gebrek aan onderscheidend vermogen en de hoge kostprijs mogelijk het veld moeten ruimen, omdat ze met hun dure processen en apparaten te langzaam in kunnen spelen op de veranderde informatiebehoefte van hun lezers. Dat is jammer, want de vervangers bieden niet dezelfde diepgang, die de krant ooit had, maar een direct gevolg van de vooruitgang. Ook dorpsomroepers verdwenen ooit omdat er kranten kwamen en telefooncellen ruimen het veld vanwege de mobieltjes. En je zag het al van mijlen aankomen. Heb jij ooit in een science fictionfilm iemand een krant zien lezen? Dat zegt genoeg.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht