Eurokater

Er zijn voor- en tegenstanders van Europa en er zijn draaikonten. De draaikonten hebben deze week een pak voor de billen gekregen. Geen duidelijk beleid: geen stem. Dus eigenlijk alleen winst voor PVV, D66 en Groen Links. Het is de vraag waarom Wilders‘ PVV meedoet aan deze verkiezingen? In zijn uitgangspunten zegt hij op zijn website dat hij tegen het Europees parlement is, maar is toch blij dat hij een aantal zetels gekregen heeft. Maar misschien is hij niet blij met de zetels maar uitsluitend met de overwinning.

Als je tegen het Europees parlement bent en je hebt op Wilders gestemd heb je er dus voor gezorgd dat een aantal Europarlementariërs niets gaan doen. Dan heb je niet tegen gestemd, dan heb je ontkend dat het Europarlement bestaat. Want de vertegenwoordigers van de Wildersbeweging zullen, als ze consequent zijn in hun opvattingen, waarvan ik -gezien de uitlatingen over andere dingen- wel op kan rekenen, waarschijnlijk geen mandaat krijgen om iets in te brengen. De PVV-parlementariërs zullen dus niets gaan doen. In een ander uitgangspunt van de Wildersbeweging staat dat mensen met een uitkering ervoor moeten werken. Dan verwacht ik dat de PVV-europarlementariërs de komende jaren het partijbureau zullen gaan bemannen, want in Brussel zal er niet veel gebeuren. Tekenend is ook dat Wilders zich niet aansluit bij andere liberale nationalistische partijen. Daarmee krijgt hij ook geen huiswerk van anderen en kan hij vrij blijven roepen dat Europa niets is. Waarom mensen dan toch op Wilders stemmen is eenvoudig. Hij verbindt meesterlijk het nationale ongenoegen over de zittende landelijke politiek met deze verkiezingen door simpele korte stellingen in begrijpelijk Nederlands constant te herhalen; ook al zijn ze niet relevant voor deze verkiezingen. De domme kiezer snapt dit toch niet en denkt dat er nationaal iets gaat veranderen door Europees op de PVV te stemmen. En juist door op de PVV te stemmen gebeurt er niets. Minder in Europa en nationaal ook niets. Het kabinet zit redelijk stevig in het zadel en zal hierdoor niet omvallen.

Doordat de verkiezingen over een halve week zijn uitgesmeerd is de uitslag bij ons al bekend voordat de verkiezingen in heel Europa hebben plaatsgevonden. Door de uitslag bekend te maken zijn we daarom door Europa op de vingers getikt. Ik snap dit niet zo goed. Waarom geen één dag voor alle verkiezingen in Europa en wat maakt het nu uit? In Nederland kunnen we toch niet stemmen op andere Europarlementariërs dan vanuit Nederland. Ikzelf vond het stemmen met potlood hoogst irritant. Omdat een hacker mogelijk van buitenaf iets zou kunnen uitlezen, moeten we terug naar de Middeleeuwen. Alsof dat niet fraudegevoelig is. Wat gebeurt er als je het stembiljet in de van gleuf voorziene kliko hebt gestopt? De mensen van het stembureau kunnen –als ze een pact sluiten- zomaar biljetten vervalsen door met het rode potlood stemmen ongeldig te maken. En dan die uitslag. Toen we in onze verlichte periode nog elektronisch stemden druppelden rond kwart over negen ’s avonds de eerste resultaten binnen op TV. Dat was dan altijd wel leuk om te zien of de prognoses wel klopten. Dan werd zo’n uitzending niet doodsaai. Nu stopte ik om 12 uur met kijken en had eigenlijk nog geen idee van de uitslag, behalve dat de PVV flink gewonnen had. Volgde er op laatst ook nog een debat tussen de fractieleiders van de Tweede Kamer. Waar slaat dit op? Ik ga toch ook niet aan de brandweer vragen hoe de politie het doet, omdat het beide hulporganisaties zijn? En wat er dan door elkaar word gebazeld. Wilders die direct het kabinet wil laten springen, omdat ze verloren hebben in een verkiezing die hier niet over gaat. Wilders, die het ook voor elkaar krijgt iedereen een verwijt te maken dat de partijen niet met hem willen regeren, terwijl elke partij in zijn ogen er niets van bakt en wordt uitgescholden. Het ging niet over Europa en in dit geval vind ik dan ook dat de NOS hier blundert. Zij woekeren de anti-Europese sentimenten aan door de nationale politieke kopstukken met elkaar te laten bekvechten over van alles en nog wat, behalve Europa. Waarmee de NOS eigenlijk aangeeft, dat Europa er niet toe doet. En dat mag niet als het om objectieve verslaggeving gaat. Door de kopstukken in Europa weg te houden van de huiskamer, weet nog steeds niemand waar het werkelijk in Brussel om draait. Met dank aan de NOS.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

[/vc_column_text]

Beoordeel dit bericht