Shitduiven

In Dongen is commotie over een vierhonderdtal duiven. De duiven woonden in de St. Josephkerk en nu dit kerkgebouw is gesloopt zijn de duiven een plaag voor de buurt. De beestjes moeten op andere plekken op zoek naar voedsel en als ze dat hebben gevonden en verorberd gebeurt het onvermijdelijke. Dan moet het er ook weer uit en zit alles onder de duivenstront. Tot voor kort was de St. Josephkerk de huisvesting en toilet van deze beestjes. Omdat de gemeente tal van klachten krijgt van de buren van deze ontheemde vogels heeft men het plan opgevat de duiven in de soep te laten verdwijnen. De geringde exemplaren worden teruggebracht naar hun baasjes en de overige duiven gaan naar de poelier.

Het vervelende van deze actie is om de overlast te stoppen, de duiven zullen moeten wijken. Had je dit niet vooraf kunnen voorzien. Ja. Iedereen weet dat rondom slooppanden met veel gaatjes en scheuren er veel beesten wonen. Muizen, duiven en wellicht nog wel erger. Niemand, ook de dierenactivisten niet, hebben er bij stil gestaan dat er een probleem zou ontstaan voor deze dieren als het gebouw verdwijnt. Niemand heeft überhaupt aan deze dieren gedacht. Dus nu de overlast wordt geconstateerd, dacht de gemeente krachtdadig op te treden, door de dieren vakkundig af te laten vangen en te verpatsen aan de poelier. En de diertjes met een ring aan hun poot terugbrengen naar hun baas. Klaar is Kees. Maar dat gaat zomaar niet. De partij voor de dieren kwam in opstand samen met een aantal andere dierenactivistische groepen om hier een stokje voor te steken. De partij voor de dieren ging zelfs de minister bevragen, wat men in Dongen zich wel in het hoofd haalde. Maar waar waren deze groepen toen bekend werd dat de kerk ging verdwijnen: nergens. En nu de omliggende bewoners last hebben, heeft de gemeente het gedaan wanneer deze wil optreden. De gemeente krijgt nu ook het verwijt dat ze de duivenpopulatie had moeten voorkomen, door alle gaten en kieren van de kerk te dichten toen het gebouw leeg stond. Alsof daarvoor nooit duiven in de St. Josephkerk woonden. Allemaal gedoe achteraf, want niemand heeft daar de eigenaren van de kerk op gewezen, toen er nog wel iets geregeld zou kunnen worden. Er zijn in de loop van jaren diverse studies geweest naar overlast door stadsduiven. Maar dan gaat het meestal om het reguleren van een vaste populatie en niet over een ontheemde groep, zoals in Dongen. In die studies worden voorstellen gedaan om voerplaatsen te maken en het plaatsen van duiventillen. Mij lijkt dàt het probleem niet fundamenteel op te lossen, maar kan de overlast wel verminderen. Dus wat mij betreft zou de gemeente haar plan gewoon moeten uitvoeren.

Er zijn voldoende duiven en het brengt het natuurlijk evenwicht weer terug. Onze beschaving is inmiddels zodanig geëvalueerd dat we ons om de echte dingen in het leven geen zorgen meer hoeven te maken blijkbaar en ons druk gaan maken over een paar duiven. Of is het gewoon komkommertijd en moet je toch wat te doen hebben? En de toch al geplaagde wethouder Stoop en de burgemeester komen weer onder vuur te liggen, juist nu ze een keer wel initiatief tonen. Op deze wijze blijft de St. Josephkerk in Dongen tot het laatste toe verzet plegen, zelfs al is ze verdwenen.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

[/vc_column_text]

Beoordeel dit bericht