Opslag Balkenende

Ik heb er al eens een mijmering aan gewijd, maar nu is het toch noodzakelijk hier weer iets over te roepen. Ik vraag me af welke idioot bedacht heeft dat niemand in overheidsland of omgeving meer mag verdienen dan onze JP. Alsof minister-president het zwaarste en moeilijkste beroep van Nederland is. Ja, de man heeft een grote verantwoordelijkheid, maar wordt wel aan alle kanten gecontroleerd, geadviseerd en bovendien financieel geholpen, Want met zijn salaris heeft hij alleen privékosten te betalen, terwijl de meeste andere burgers veel minder kunnen declareren en uiteindelijk veel zwaardere lasten hebben.

In mijn ogen is het niet terecht dat de in hiërarchie hogere baas per definitie ook meer verdiend dan zijn medewerkers. In veel gevallen zal dit zeker het geval zijn; vooral in bedrijven waarbij de baas zelf grotendeels eigenaar is, of bedrijven waarbij de meest kundige ook de enige autoriteit is. Een mooi voorbeeld waarbij de directie minder verdient dan de key-spelers is de medische wereld, waarbij in ziekenhuizen de niet geneesheerdirecteuren het in de regel met minder moeten doen dan de specialisten. Beloning zou in deze vrije wereld alles te maken moeten hebben met schaarste. Hoe schaarser de kwaliteit, hoe beter betaald. En dan heb ik het dus niet over de financiële sector, waarbij met opties en bonussen de directies van handelsbanken zich werkelijk verrijken over de ruggen van hun klanten. Nee, dan heb ik het over specialisten. Niet alleen op medisch terrein, maar ook op technisch.

Van de week was er weer ophef, omdat 70 van de verkeersleiders op Schiphol meer verdienden dan de Balkenendenorm (ong 180.000 euro: een bedrag wat zelfs meer is dan Balkenende zelf verdient, maar ooit als doelsalaris voor de minister-president is vastgesteld). Volop politiek gesnater, dat dit toch echt niet kan. Ik ben altijd al van mening geweest dat politici helaas behoren tot de tweede keus van intelligentia en hiermee wordt dit dus bevestigd. Als politici namelijk meer kwaliteit zouden hebben, zouden ze tot de schaarse beroepsgroep van kenniswerkers behoren, zoals de verkeersleiders, en daarmee veel meer verdienen dan ze nu ooit in de kamer of als minister zullen doen. Als je dus wat voorstelt kun je hooguit de politiek als springplank gebruiken, maar als je er te lang in blijft ben je of niet goed genoeg, of wel erg idealistisch. Idealisten hebben echter het nadeel niet erg flexibel te zijn. Mogelijk zijn ze jaloers en bedenken daarom maffe regels.

Ik zou niet willen dat er getornd wordt aan de salarissen van verkeersleiders. We hebben al problemen genoeg met de luchtvaart en als ik straks door de idiote Balkenendenorm in een vliegtuig op Schiphol landt, dat prompt zonder aan te leggen aan een slurf in de aankomsthal staat vanwege het naar binnen loodsen door een goedkope Iraanse vakantiehulp vanuit de verkeerstoren, dan zijn de rapen weer gaar. Dan komt er weer zo’n reactief spoeddebat en blaat men tegen elkaar dat dit toch echt niet kan, terwijl ze zelf hebben besloten dat kwaliteit niet telt. Niemand in Den Haag blijkt te beseffen dat wanneer je iets overlaat aan de markt, de markt de spelregels bepaalt. Men heeft de mond vol van liberalisering en terugdringen van de overheid, maar als ze het doen willen ze wel volledig controle houden. Besef dat dan vooraf. En waar schaarste heerst en aan de kwaliteit niet getornd mag worden, zoals in de verkeerstoren, dan heeft dat dus zijn prijs.

In deze transparante wereld zullen nog veel meer beroepsgroepen boven water komen waarbij specialisten meer verdienen dan Balkenende. En als het dan om beroepen gaat, waarvan men maatschappelijk hoe langer hoe meer gaat vinden dat er geen winst gemaakt mag worden, dan zal deze discussie hoe langer hoe vaker oplaaien. Dan word de medische sector de klos, de totale verzorgingsstaat en de nutsbedrijven. Allemaal business die de overheid heeft losgelaten, maar waar maatschappelijk groot verzet groeit, wanneer er in deze sectoren veel verdiend wordt. Het gaat in de ogen van het volk over de ruggen van het volk. Maar zowel Europa als onze eigen –door ons gekozen- politici hebben nu eenmaal beslist dat de overheid in deze sectoren terugtreedt. Als we dit zouden terugdraaien begeven we ons onmiddellijk in een internationaal isolement en vlucht de kwaliteit ons land uit. Dan durf ik geen vliegtuig meer in te stappen of een ziekenhuis te bezoeken hier. Oplossing om de discussie eenvoudig de mond te snoeren is het salaris van JP te vertienvoudigen. Proficiat premier met de opslag. Dat scheelt veel politiek gedoe.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

[/vc_column_text]

Beoordeel dit bericht