Balkenende X

Het was te verwachten dat Balkenende zijn vierde kabinet niet naar de eindstreep zou brengen. Hij heeft niet bepaald een trackrecord om dit voor elkaar te krijgen. De verschillen van mening waren in dit verstandshuwelijk echt te groot. Bovendien vertrouwde men elkaar niet; eigenlijk nooit gedaan. Het is ook lastig om stijf gereformeerden, flegmatieke katholieken en intelligente principiëlen op een lijn te houden. Natuurlijk gaat men nu zwarte pieten uitdelen. Ook ik doe hier aan mee, al gaat het dan om de laatste druppel waardoor het fout ging. In mijn ogen is Verhagen de schuld van deze laatste druppel. Achter de rug van de ministerraad heeft hij in mijn ogen met de NAVO bekonkeld dat –ondanks wetend dat er geen politieke meerderheid te vinden is- we in Uruzgan de missie zouden voortzetten.

In mijn ogen is de PvdA daar al vanaf 2007 duidelijk in geweest: de afgelopen missie zou de laatste zijn en daarachter heeft destijds de rest van de coalitie zich ook geschaard. En ook de achterban van de PvdA is daarin altijd duidelijk geweest, samen overigens met een politieke meerderheid in de kamer. Met dit geval kun je de PvdA niet verwijten dat ze aan het kontendraaien zijn geweest.

Als ik eerlijk ben, ben ik niet rouwig dat dit kabinet op de klippen is gelopen. Als je alle crisissituaties bij elkaar optelt was het al vreemd dat dit niet eerder is gebeurd. Telkens kwam Balkenende met een broos akkoord zodat er toch verder kon worden doorgeregeerd, want een kabinetscrisis kon Nederland toch niet gebruiken? Nee, niemand wil dat ons land onbestuurbaar is in crisistijd, maar het politieke systeem is toch echt zo dat er wel een vertrouwensbasis moet zijn en een meerderheid voor het beleid. En wat zul je zien? Nu het fout is gegaan krijgt de PvdA toch de schuld. Waarom wil die partij niet meedeinen met onze grote vrienden, de Amerikanen, die juist een andere politiek zijn ingezet inzake Afghanistan? Vraag het de man in de straat en hij kan niet aangeven waarom we nu in Uruzgan zijn. Ja, het gaat beter daar. Waarmee? Als we de werkelijke beelden zouden laten zien wat er gebeurt, zou iedereen zich rot schrikken. Maar dat doen we niet; dat hebben we geleerd in andere vieze oorlogen, zoals in Vietnam. Dat wekt alleen maar onrust bij het volk. Wij proberen in Afghanistan onze zogenaamde democratische beginselen volgens Westers model erin te drukken, maar vergis je niet: Afghanistan heeft nooit een democratie gekend en ook nooit gewild. En als we daar weg gaan, al is het over 100 jaar, dan is binnen notime alles weer zoals het was, inclusief onderdrukking van vrouwen en andere vormen van extreem fundamentalisme. Wie zijn wij dat we ons daarmee gaan bemoeien? Maar volgens Verhagen is het beter om vriendjes te blijven met Obama, want ook de PvdA vindt toch ook dat deze Amerikaanse president steun verdient, toch? En zo krijgt de PvdA er weer van langs terwijl ze hun rug recht houden, conform gezamenlijke afspraak.
Ook al ben ik dan blij dat het gepruts van Balkenende 4 eindelijk voorbij is; ik maak me ernstig zorgen over Balkenende 5.

Als in juni de islamofobische Partij voor Vreemdelingen Verdrijving, de PVV als grootste of één na grootste partij van ons land wordt, dan zijn wij als land mooi in de aap gelogeerd. Met zo’n nationalistisch oerconservatief gedrocht in ons politiek systeem, zullen de ruzies en verschillen nog veel groter worden en krijgen we toestanden zoals bij Balkenende 1. Dat kun je helemaal niet gebruiken in een crisissituatie. Helaas voor de lokale verkiezingen, is het nu van het grootste belang om zeker landelijk te gaan stemmen. Ik wil u geen advies bieden waarop u moet stemmen, maar wel aangeven waarop u het niet moet doen: de PVV. Zij pretenderen de partij voor de vrijheid te zijn, maar dan moet je wel blond haar hebben, blauwe ogen en maximaal twee kinderen. En als de vrijheid dan zo belangrijk is, waarom geldt deze dan alleen voor ons? Als je denkt dat Nederland dichtgetimmerd moet worden om erger te voorkomen, tsja dan gooi mijn advies maar in de wind.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht