Boerderij plat

Dongen heeft in het centrum nog één boerderij staan. Bij mij niet anders bekend als de boerderij van Wouters. Hij staat verstopt tussen de Hoge Ham en de Schaepmanlaan en is al wekenlang the-talk-of-the-town. De boerderij, die bijna 150 jaar oud is, is een langgevelboerderij en ligt op zich best fraai op de plek waar hij nu staat. Het pand staat in een gebied dat opnieuw ontwikkeld wordt. De grond is gekocht door projectontwikkelaar Wildhage, die daar een aantal patiobungalows wil plaatsen. Daarvoor heeft hij wel de medewerking van de gemeente nodig, want in het huidige bestemmingsplan is daarin niet voorzien.

De raad heeft in een motie van de VVD en Saskia Roomer van het CDA besloten om de planvorming van dit ingesloten deel van Dongen, inclusief de bankgebouwen van ABN-Amro en Rabobank samen op te pakken. Een andere SP-motie waarbij om behoud van de boerderij werd gevraagd kreeg ook een meerderheid. Daarmee ontstaat er wel een ingewikkeld onderhandelingspakket voor het gemeentebestuur. Wildhage wil alleen zijn deel uitvoeren en de boerderij z.s.m. slopen om uitvoering te geven aan de bouw van de bungalows. Maar als het hele binnengebied opnieuw planologisch moet worden bepaald, gaat dit een behoorlijke tijd duren. Daar zal de projectontwikkelaar niet blij mee zijn. Bovendien zijn er volgens mij geen plannen bij Rabobank en ABN-Amrobank om deze gebouwen af te stoten, zeker ook omdat ze nog niet zo lang geleden nog zijn verbouwd. Maar gezien de reorganisatiedrift binnen de financiële sector zou het zo maar kunnen dat de panden van de hand worden gedaan. Deze motie is uitsluitend ingediend om het proces te kunnen vertragen, zodat mogelijk de boerderij nog even blijft staan en er in de tussentijd iemand op kan staan met een geweldig plan. Een plan waarbij de boerderij gewoon kan blijven staan. Maar Wildhage heeft vorige week de raadsleden rondgeleid in de boerderij en pijnlijk aangegeven dat van een historisch pand, afgezien van de levensboom boven de ingang, geen sprake is. In de loop van de tijd zijn vele authentieke kenmerken verdwenen en is de staat van onderhoud slecht. Daarmee wordt het in oude luister brengen van dit pand een dure grap. En als de overheid dan niet met geld over de brug komt, zal de projectontwikkelaar toch zelf het lot van de boerderij in handen nemen. Er dient in deze crisistijden echt niemand zich aan om dit pand te willen kopen. En wachten op slopen tot dat dit gehele binnengebied planologisch is uitontwikkeld, maakt het alleen complexer. voor de projectontwikkelaar. Dat zal telkens weer leiden tot discussie. Zonder die boerderij is dit binnengebied veel lucratiever in te richten, hetgeen de SP de ontwikkelaar ook niet gunt. Dus Wildhage zal zich niets aantrekken van de slappe SP-motie. Dat hoeft hij ook niet te doen, want de sloopvergunning heeft hij al op zak. Ik voorspel u dat de laatste week van dit markante gebouw geslagen is. De hekken van de Dongense sloper staan er al omheen. De vraag is waarom deze discussie over behoud nu pas wordt gevoerd, nu het te laat is. In de media wordt gemeld dat deze sloopvergunning niet tegen te houden was. Het pand had nu eenmaal geen monumentale status en daarom heeft de eigenaar het volste recht het pand te slopen. Dat men uit culturele erfgoedsentimenten het jammer vindt dat het pand wordt gesloopt, had men eerder moeten bedenken. Maar als je er geen bestemming voor hebt en geen geld ervoor over, wordt het toch een moeilijk verhaal. Maandag is er overleg tussen de gemeente en Wildhage. Ik ben bang dat vòòr het begin van dit gesprek al met de sloop van de boerderij is begonnen. Wildhage gaat maandag uitsluitend praten met de wethouder om zijn bungalowplannen ermee door te krijgen, maar een discussie voeren om deze oud boerderij te behouden, daar zal Wildhage niet op zitten te wachten. Dus snel handelen is de enige oplossing. Als de boerderij eenmaal weg is, verstomt de discussie vanzelf.

Dus kon je er nog even langs lopen, want begin maart 2010 is er een vlakte ontstaan achter de bankgebouwen en is er weer een beeldbepalend Dongens stukje historie verdwenen. Als de gemeenteraad alle kenmerkende panden in de kom eigenlijk wil behouden, zal ze daarop beleid moeten formuleren en een bats geld klaar moeten leggen. Dit zal mijns inziens niet gebeuren. Ik ben dus benieuwd welke nieuwe verrassingen er ons nog staan te wachten. Zand erover.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht