Nieuw college in Dongen

Zoals het er naar uitziet hebben we een nieuw gemeentebestuur. Volgens de site van de SP en DongenHomespot is de coalitie rond en zal er een openbare officiële ondertekening van het akkoord op 10 april plaatsvinden om 11.00 uur op het Looiersplein.

Vooraf was ik wel de laatste de zou denken dat de SP met de VVD, het CDA en DP een coalitie zouden kunnen gaan vormen. Getalsmatig is het een gouden vondst van informateur Rutten, maar ideologisch zet ik toch wel vraagtekens bij deze samenwerking. En het begint al dat we vier wethouders krijgen en nog een burgemeester. En dat in een tijd dat iedereen zegt dat het ambtelijk apparaat moet inkrimpen. Ik heb begrepen dat men dit wil oplossen door twee wethouders niet fulltime maar parttime te laten werken. Als ze hun taakopvatting serieus zullen nemen in deze moeilijke tijden, betekent dit een parttime-salaris maar een fulltime baan. En als het ambtenarenkorps drastisch moet worden ingekrompen, zal het ook niet moeilijk zijn een kamer voor dit vijftal te vinden.

Maar een combinatie van uiterst links en rechts is wel apart. Ik heb even het internet afgesnuffeld, maar kom nergens in geen enkele gemeente deze combinatie tegen. Zijn de liberalen in Dongen dan niet zo liberaal of zijn de links-conservatieven van de SP plots marktgeoriënteerd geworden? Dat laatste betwijfel ik ten zeerste. Tja, de VVD heeft tenslotte ook haar zege te danken aan het rechts-populisme van hun voormalige partijgenoot Wilders. In Dongen is niets rechtser te kiezen dan de VVD: dan liever een stem aan de VVD dan aan de marxisten van PvdA of SP, zal de liberaal denken. En de zege van de VVD in Dongen is echt niet gekomen vanwege fantastisch oppositiebeleid of een geweldige campagne.

Vanwege de grote media-invloed op plaatselijke opererende landelijke partijen had de VVD in het kielzog van afvallige Wilders het tij mee, terwijl de PvdA juist het tij tegen had op dat moment, nog niet profiterend van het op handen zijnde Cohen-effect. Van schrik gooide de PvdA op de verkiezingsavond na de uitslag de handdoek al direct in de ring. Jammer, want in de nieuwe pluriforme samenstelling had de PvdA ook niet misstaan.

En Piet Panis zal ook wel achter zijn oren krabben. Hoewel een gevoelig verlies is de Volkspartij in Dongen nog steeds de grootste partij, maar staat aan de kant. De andere lokale partij het Democratisch podium gaat nu het pluche betreden, evenals de SP. Voor beide partijen de eerste keer in hun bestaan.

Het Democratisch Podium in een coalitie is begrijpelijk. Deze afvallige partij van de Volkspartij met licht sociaal-liberale trekjes is overal wel aan te plakken, mits de woordvoerders de fatsoensnormen willen respecteren.

De SP is een andere zaak. De keren dat de SP voor heeft gestemd op een motie van de VVD zijn op één hand te tellen. Andersom is de trackrecord van voorstemmers van SP-moties door de VVD ook zeer beperkt.

Kortom een interessant koppel. Maar de slimmerik Rutten heeft ervoor gezorgd dat getalsmatig –zelfs al stemt één partij volledig tegen- er toch een meerderheid in de coalitie en in de raad is.

Maar waar ik de overeenkomsten tussen deze bonte mengeling moet vinden is een raadsel. De websites van alle politieke partijen in Dongen geven wel aan waarvoor ze lokaal staan, behalve de SP. Dat hoeft ook niet want die waren altijd overal tegen. Dan moet wel eerst iemand iets roepen. Nu moeten ze vóór bepaalde zaken zijn. Dat wordt nog wat. Zeker ook omdat de SP de wethouderszetel krijgt met het zwaarste sociale karakter. Ze zullen nog heel wat uit te leggen hebben als de miljoenenbezuinigingen juist dat deel van de begroting zullen treffen. Zeker met de VVD op financiën.

En wat nu met de oppositie? Zolang als ik de Volkspartij ken hebben ze aan de andere kant van de tafel gezeten en zijn dus niet gewend tegenspel te bieden. Vaak waren zij die ervoor zorgden dat de zaak al beklonken was voordat het de raadszaal bereikte. Dat wordt nu anders. Ik denk dat de werkelijke oppositie van de PvdA moet komen, die dit in voorgaande raadsperiodes ook wel gewend was en mogelijk op deze wijze revanche kan nemen op de grote verkiezingsnederlaag.

Het zal zeker een interessante raadsperiode worden, al geef ik voor dit span maar garantie tot de deur.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht