Verkiezingen Juni 2010

We moesten weer stemmen met een potlood, want de vooruitgang wordt niet vertrouwd. Het gevolg is dat we zowat een krantkatern meekregen naar het stemhokje om onze stem uit te brengen. Het vervelende gevolg van deze middeleeuwse methode is bovendien dat het een eeuwigheid duurt voordat de uitslag bekend is. Kon je vroeger tien minuten na het sluiten van de stembureaus de eerste uitslag uit Renswoude al op TV zien –zodat de SGP toch korte tijd de grootste partij was- nu werd het half drie ’s nachts dat de rookwolken optrokken en de uitslag echt bekend werd. We moeten het nu hebben van de exit-polls. Een verkiezing door mensen die aan de marktonderzoekers na het bezoek aan het stembureau vertellen wat ze gestemd hebben. En zo gebeurde het dat zonder dat er formeel niet eens 1 procent van de stemmen geteld waren Jan Peter Balkenende de handdoek al in de ring gooide. Zijn CDA was gehalveerd en de man was gebroken. Dat was duidelijk te merken toen hij rond half elf ’s avonds geëmotioneerd afscheid nam. En dat terwijl de telling van de stemmen nog maar net was begonnen.

Blijkbaar hebben de politici zoveel vertrouwen in de exit-polls dat ze hieraan direct consequenties durven te verbinden. Ik vraag me dan af waarom we dan nog moeten gaan kiezen, als de Hond en consorten het toch al weten. Ze zitten er één, maximaal twee zetels naast met deze polls. Behalve dan bij Wilders, waarvoor toch nog een schaamte bleek bij de kiezers om er vol voor uit te komen. Bij een aantal van deze exit-pollkiezers kraaide de haan drie keer en loog een stem aan de PvdA, zodat deze partij juist wat minder echte stemmen kreeg in de zogenaamde spannende strijd met de VVD. Overigens een terechte schaamte, want wat verwachten ze van de PVV. Een bange, oerconservatieve partij met oogkleppen op, die moslimhaat als handelsmerk heeft en vindt dat we door de multiculturele samenleving worden uitgebuit. Eén groot appèl om voor je eigen ik te kiezen en je hoofd af te wenden van de rest van de wereld. We worden met de partij van Henk en Ingrid in onze geledingen het gekke Henkie van Europa. Wilders die recht voor zijn raap zou zijn en uit zijn hart spreekt heeft een dictatoriale partij, waarbij alleen hij zijn standpunten zwaar gevoelsmatig geaccentueerd voor het voetlicht brengt. Om met zijn type woorden te spreken: Wilders is een gevaarlijke opjutter en brengt ons land in een onafwendbare moeilijke positie. Hij stookt het heilige vuur op om de jihad tegen moslims verder aan te wakkeren en is dan stom verbaasd dat de gewenste veiligheid die deze onverbeterlijke islamofoob predikt juist in groot gevaar komt.En hoezo Partij van de Vrijheid? De enige vrijheid die je hebt binnen deze partij is op hem te kiezen. Daarna maakt hij het zelf wel uit. Hij beschuldigt de PvdA van draaikontgedrag vanwege de overlegcultuur binnen deze partij, maar verloochent zijn eigen kiezers binnen 24 uur na de uitslag door het keiharde breekpunt in te trekken dat men met 65 jaar met pensioen kan. Daar ga je dan als 60 jarige die dacht zijn pensioenhachje te redden door op deze blonde engel te stemmen.En dat allemaal omdat het pluche lonkt. Wilders wil dolgraag regeren en is daarom ineens bereid om op veel onderwerpen water bij de wijn te doen. Hij heeft geleerd van Jan Marijnissen, die met zijn SP bij de vorige verkiezingen ook met ongeveer 25 zetels in de kamer kwam, maar door stijfkoppigheid niet eens serieus werd uitgenodigd bij de coalitiebesprekingen. Dat zal Wilders niet gebeuren, al kan ik me niet echt voorstellen dat dit toonbeeld van onvrijheid een serieuze regeringskandidaat is. Maar ik zal me waarschijnlijk vergissen. Dit rijke land is door de deuk van de economische crisis en gekweekte achterdocht in een gigantische identiteitscrisis gekomen en is het vertrouwen in de gevestigde democratie blijkbaar geheel verloren. Van een sociaal, liberaal en vooral tolerant land zijn we op weg een politiestaat te worden, want iedereen is plotseling bang en de enige oplossing die men kan bedenken om dit weg te nemen is om onze eigen vrijheid in te perken door cameratoezicht, blauw op straat, burgerwachten, controles, identiteitsverplichting, vingerafdrukken bij het aanvragen van paspoorten, fouilleringen en noem maar op. Net als voor de tweede wereldoorlog worden we weer een bang verzuild volkje achter de dijken. Misschien dat het aanstormende WK voetbal nog een beroep doet op onze saamhorigheid, maar ik ben bang dat dit alleen uiterlijke schijn is. Helaas sterkt dit het Wilders gedachtegoed: Wij tegen de rest van de wereld.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht