Gekwetter

Heel bekend Nederland twittert. Had tot twee jaar terug nog nooit iemand van twitteren gehoord, sinds een jaar is het hot. Twitteren, het Engelse woord voor kwetteren, is een manier om vliegensvlug een boodschapje van maximaal 140 tekens de wereld in te gooien. Daarmee is de boodschap nog korter dan een SMS-je, maar de snelheid en het bereik dat je ermee kunt krijgen is enorm. Het is gebaseerd op het principe van zwaan-kleef-aan. Je opent een account en zet je eerste berichtje “Hello world” op twitter. Dat is binnen twee minuten gebeurd. Vervolgens ga je via “find people” op zoek naar mensen, die jij interessant vindt om te volgen. Dat kunnen je familie, vrienden, idolen of bekende Nederlanders zijn. Je wordt follower van de gekozen persoon en zo begint het spel.

Degene die jij volgt ziet dat jij dat doet en kan zo ook eens naar jouw gekwetter komen kijken. Als jij dan iets interessants te melden hebt word hij of zij ook wellicht een follower van jou en zo groeit je virtuele fanclub. Aanvankelijk vraag je jezelf wel af of je eigenlijk wel iets te melden hebt, ben ik wel interessant genoeg voor deze virtuele wereld? Maar iedereen kan interessant zijn en heb je een vreemde hobby, een actieve blog of gewoon een mening: doe gerust mee. Want hoewel veruit het grootste deel van de twitteraars zenden kun je ook eens gaan lezen wat iedereen zoal te zeggen heeft en kun je er ook gericht op reageren. Vaak vind je in het bericht weer een link naar een artikel, zodat de 140 tekens lang genoeg zijn om een heel verhaal te vertellen.

Inmiddels zijn er al mensen die er een sport van maken om een zo effectief mogelijk twitterbericht te maken, zodat iedereen wil kijken. Maar vooral het gigantische bereik is de kracht van twitter. Niet alleen via het web kun je met verschillende stukjes software twitteren, maar ook de meeste andere sociale media kennen inmiddels een link naar twitter. Zo wordt er direct een tweed (zo heet zo’n berichtje) geplaatst als je iets op je Hyves of Facebook aanpast, bijvoorbeeld.

En twitteren hoef je niet persé van achter je PC te doen: er zijn tal van mobiele stukjes software om vanuit je mobieltje of PDA een twitterbericht te maken. Je moet dan wel toegang hebben tot het internet. Vind je de twitter-website te saai; ook voor je PC zijn allerlei softwarepakketjes beschikbaar om je twitter aan te kleden en uit te breiden met veel functionaliteit.

Vorige week liet Frits Wester een aantal politieke kopstukken via Twitter debatteren met de buitenwereld. Dan blijkt dat het inderdaad een erg snel medium is want binnen notime stonden de politici naar een soort fruitautomaat te kijken, aldus Femke Halsema van GroenLinks.De snelheid is simpelweg te groot om te kunnen reageren. Wellicht is het wel een mooi medium om reacties te verzamelen. Maar direct reageren: nee.

Is dit nu de toekomst? Ja en Nee. Het supersnel verspreiden van korte berichten met een enorm bereik zal de wereld niet direct veranderen, maar zaken wel versnellen, en door die versnelling mogelijk toch wel een beetje veranderen. Reacties op gebeurtenissen worden nu razendsnel geplaatst, waardoor de betrokkenheid van grote groepen meer wordt. Het is echter weer wel een medium waarmee de kloof tussen de internetgebruikers en de niet-internetgebruikers wordt vergroot, zoals ook de immer terugkerende verwijzingen in reclames en media naar het www.Ook nu zie ik pas echt in dat twitter iets toevoegt en hoewel ik al een jaar een twitteraccount heb met het idee: “Wat moet ik ermee?” is dat me nu duidelijk. See you @RinusKrijnen.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht