KCC moet kans krijgen

“Ik heb nog nooit een zo goed uitgewerkt plan gezien in zo’n vroeg stadium”, zei Willem Ebbers (PvdA fractievoorzitter) na afloop van de vlammende presentatie van de heren van KCC De Hoogt. Na een bijna twee uur durende presentatie was duidelijk dat we hier te maken hadden met echte professionele ontwikkelaars, met het verschil dat het vrijwilligerswerk is en dus de gemeenschap nu niets kost. En ondanks het persbericht van de gemeente Dongen, waarbij het college zich achter de woningbouwplannen van Osdo en Vieya schaarde op deze plek, waren er toch dik 60 mensen op de presentatie afgekomen. En dit waren er waarschijnlijk meer geweest als de gemeente in ieder geval vooraf ruimte had gelaten voor de dialoog. Waar de eigenaar en projectontwikkelaar zelf tot van de week niet tot daden komt op dit terrein, lieten Peter Verharen, Fon van Kessel en zijn zoon, Maurice IJpelaar en Jelle Jouwsma zien wat voor potentie dit historische, industriële hoekje van het centrum van Dongen heeft.

Sinds de 14e eeuw heeft er op de Hoogt nijverheid plaatsgevonden en hiervan zijn nog tastbare erfgoederen van over. Als Vieya en Osdo hier woningen willen plaatsen, gaat dit culturele erfgoed zeker verloren.
Bovendien wordt het enthousiaste burgerinitiatief door het persbericht van het college bot neergesabeld. Waarom laten ze zichzelf ook niet eerst goed informeren over de plannen van hun eigen burgers? Waar waren de wethouders tijdens de presentatie? Als er al één estafettestokje uit te delen is, dan is het toch hier. Ik vrees dat het college haar zakelijke belangen met projectontwikkelaars belangrijker acht dan dit sympathieke burgerinitiatief.

Plotseling komt er nu toevallig ook deze week een plan uit de hoge hoed van Osdo/Vieya om op de Hoogt-locatie woningen te bouwen. Latent waren hier al eerder plannen, maar zijn nooit tot ontwikkeling gekomen. En nu ineens wel. En dat, terwijl van Beek deze week nog aangaf dat de Beljaart nog maar voor 1/5 is ontwikkeld. Het zou al klaar moeten zijn.
Is er wel behoefte aan nog meer woningbouw en welk bestemmingsplan is wèl erop gericht voor het bouwen van een culturele accommodatie?
Daar komt nog bij dat door het wegvallen van het MFC op de Joseph-locatie nu ook nieuwe woningbouwlocaties komen; dus waarom niet ruilen?

Dat de beheerskosten van het KCC nog niet bekend zijn, kan niet de reden zijn om bij voorbaat dit plan af te schieten. Zijn alle plannen van de gemeente dan wel altijd op dit punt waterdicht gebleken?

En waar het college vindt dat KCC buiten het centrum ligt, minacht dit college de historische feiten. Het complex is aan de centrumring gelegen, dus hoezo buiten het centrum?

En zo bloedt wellicht een uiterst goed initiatief al dood voor het geboren is. Een college dat geen antwoord heeft op de vragen van hun burgers over de culturele accommodatie, terwijl dit groepje actieve vrijwilligers overal aan gedacht schijnt te hebben. En dat allemaal voor nop, terwijl nog niet duidelijk is wat alle plannenmakerij van het MFC van de gemeente tot nu toe heeft gekost. Dat zal zeker in de tonnen lopen. En dan hebben we nog niets.
Wat is er tegen als een plan eens niet van de Hoge Ham 62 komt? Ik hoop dat er nog een lichtspleetje zit in de dichtgetrapte deur.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht