Zomerspelen 50 jaar jong

Dit jaar wordt voor de 50e keer de Zomerspelen georganiseerd in Dongen. Een spektakel dat in Nederland zijn weerga niet kent. 1800 Kinderen doen er aan mee. Deze kinderen, die vanuit hun basisschoolklas worden ingedeeld, doen van alles in een thema en deze week zelfs een thema in een thema. Film is het bovenliggende thema. In het verleden ben ik jarenlang als DJ betrokken geweest bij de dagelijkse feestavonden. Ook heb ik een keer een groep gedraaid met mijn toenmalige vriendin. Een onuitwisbare ervaring. De Zomerspelen zijn vooral voor de leiding een plek om verantwoordelijkheid te leren dragen, improvisatietalent te ontwikkelen, sociale vaardigheden te trainen en bestuurderskwaliteiten te ontplooien. Ik ben er zelfs van overtuigd dat de Zomerspelen de kweekvijver is voor het uitgebreide verenigingsleven in Dongen.

Een erg belangrijke activiteit dus. En dat is iets waar Dongen erg trots op moet zijn. De waardering van het publiek ten aanzien van de zomerspelen is erg groot. De actie “Heel Dongen Geel” heeft heel Dongen geel gekleurd; nog massaler dan de oranje-versieringen tijdens het WK voetbal. Duizenden meters slinger en 1800 vlaggen sieren de gevels van het dorp.
Je merkt ook dat de Zomerspelen met de tijd meegaan. Zo maken ze gebruik van videofilmpjes op het internet, Twitter en overige social media. Ook zijn de krakende hoorns bij de opening vervangen door een professioneel PA-systeem met videowall, draadloze microfoons en videoproducties. Daar zouden de broeders, die in de jaren 60 voornamelijk in de hoofdleiding zaten, niks van hebben begrepen. Maar tijden veranderen. De organisatie is een vlekkeloze combinatie van marketing, PR, fantasie, organisatietalent, werklust en een stuk eigenzinnigheid. En alles met vakmanschap uitgevoerd; hoe jong de leiding ook is.
Dat maakt het concept ook niet kopieerbaar. Naast de bevolking hebben zowel het bedrijfsleven als de gemeente de Zomerspelen in hun hart hebben gesloten en daardoor zijn zaken mogelijk die normaal niet kunnen. Toch verandert er ook daar wel wat.

Tot dit jaar is er altijd een kampvuur geweest in De Bergen, maar de gemeente wil hier per volgend jaar mee stoppen. Ook hier komt de regeldrift boven water drijven. Al jaren komen er een dikke 7000 mensen bij elkaar op de laatste avond van de Zomerspelen om het spektakel letterlijk in rook op te laten gaan. En als het echt te droog was, werd er een alternatief bedacht (zoals in 2009. De gemeente vindt de situatie echter te onveilig en wil daarom het kampvuur gaan verbieden. Vele kampvuurtoeristen verschenen namelijk al aan het einde van de middag met campingstoelen en koelboxen met drank. Dat wil men niet meer. Het openbare drankgebruik is voor dit jaar al aan banden gelegd en volgend jaar zal de vindingrijke leiding van de Zomerspelen iets nieuws moeten bedenken. De gemeente staat niet meer in voor de veiligheid, maar volgens mij gaat het om een doodordinaire bezuinigingsactie. Het lijkt mij dat het inzetten van politie en brandweer de gemeente teveel geld kost en daardoor doen we dit dus maar niet meer in crisistijd. Deze kosten kunnen de Zomerspelen niet ophoesten en daardoor mag het kampvuur niet meer doorgaan. Ik begrijp dat de gemeente moet bezuinigen. Maar een bezuiniging op zo’n relatief goedkoop en relatief risico-arm volksevenement geeft aan dat men aan de Hoge Ham 62 weinig gevoel van understatement heeft. Wellicht komt het omdat de brandweer is gefuseerd en de politie verbannen is, dat dit plots zo zwaar weegt. Als we zo doorgaan kan er helemaal niets meer in ons dorp. Waar moet dit heen?

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht