Regeren = Bestraffen

Deze week uit Den Haag berichten – afgezien dat men geen kabinet kan formeren – uit de begroting voor volgend jaar. Om het in Balkenendetermen te duiden: het land moet geregeerd worden. Dat wordt achter de schermen ook wel gedaan door Balkenende en zijn uitgedunde ministersploeg. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik toch wel meelij heb met het CDA. De partij wordt uit elkaar getrokken door hun eigen ideologische en pragmatische vleugels, moet alle ministers leveren met dubbelrollen na het vertrek van de PvdA uit de regering, moet uit deze ploeg ook nog onderhandelaars voor de kabinetsformatie naar voren schuiven, die het dan ook weer onderling aan de stok krijgen en zijn electoraal afgestraft, omdat men Balkenende beu is. En dat allemaal in de vakantieperiode. Nu de rook aan het optrekken is van de mislukte kabinetsformatie, waarmee de grootste politieke dwaling in ons Nederlands democratisch bestaan voorlopig lijkt afgewend, worden de ogen gericht op Prinsjesdag.

En daar heeft men een paar fantastische plannen laten lekken. Om te beginnen worden de accijnzen op sigaretten en de verkeersboetes verhoogd. Dit met het zogenaamde doel om het gedrag van ons Nederlands publiek te veranderen, zodat we beter gaan leven. Toch toevallig dat dergelijke plannen naar buiten komen als er miljarden bezuinigd moeten worden. De boetes en accijnzen blijken dan ineens een melkkoe te zijn met een nobele ondertoon. Het ligt er te dik bovenop dat dit de echte reden is. De politie is niet blij. Met hogere boetes wordt juist het gedrag van de beboete chauffeur alleen maar agressiever. Als hij staande wordt gehouden en een astronomisch bedrag voor een simpele snelheidsovertreding moet gaan betalen, zal dat tot reacties lijden dat de politie zakkenvullers zijn over de rug van de argeloze verkeersdeelnemer. De verkeersdeelnemer, die van zijn rit van 100 km 2 uur in de file staat en juist op de laatste vijf kilometer dat de weg vrij is, als een bevrijd man een extra dot gas heeft gegeven en daarbij wordt geflitst. Zelfs de politie zelf ziet dit gedrag aankomen en is dan ook niet enthousiast over deze plannen.

Met de sigaretten al niet veel anders. Ik rook niet, maar zie wel dat de verhouding tussen het product en de prijs van sigaretten niets meer met elkaar te maken hebben. En dat verschil gaan we groter maken. Dat is koren op de molen van de illegale sigarettenhandel. Het wordt hoe langer hoe lucratiever om gesmokkelde sigaretten in omloop te brengen. Bovendien vind ik het gek dat het verkopen van dat andere rookgenot: cannabis ook legaal is, maar dat over dat product alleen BTW en geen accijns wordt geheven. Aangezien toch een deel van de rokers blowt, zou ik uit ”bescherming van de bevolking” daar juist flink accijns op heffen, maar daar hoor je ze niet over.

Zo kan ik doorgaan met mopperen, maar eigenlijk is mijn boodschap dat de regering zegt dat ze ons gedrag wil veranderen. En dan niet door goed gedrag te belonen, maar juist door slecht gedrag te bestraffen. Toevallig zaten mijn vrouw en ik van de week tussen twee gezinnen in een ontbijtzaal van een mooi hotel op Vlieland. Het ene gezin had drie kinderen en er werden continu complimentjes gemaakt over hun houding en waar ze zich mee bezighielden. Aan de andere kant zat een gezin met twee schijnbaar even lieve kinderen, waarvan het jongetje een beetje wilde spelen, maar continu terug gezet werd achter zijn glas jus d’orange, omdat deze nog niet op was. Het mannetje werd een beetje opstandig door toch op te staan en wat rond te lopen. Daar werd door de ouders zeer repressief op gereageerd. Het kind moest, nadat het door de vader apart was genomen (wie weet wat daar is gebeurd), openbaar aan zijn moeder zeggen dat het hem speet dat hij niet had geluisterd. Dat kwam niet spontaan over. Drie keer raden welk gezin het meest harmonieus is.

Het gezinnetje met de complimentjes waren vrolijk en de kinderen dus ook. Zo zou het met regeren ook moeten zijn. Beloon je volk voor goede dingen. Zolang we auto’s blijven maken die nutteloos 200 km of meer per uur kunnen rijden en de eigenaren daar juist mee lopen te pronken. is het vreemd dat áls je gebruik maakt van die capaciteiten van je auto dat je bestraft wordt. Als je dan gaat straffen zorg ook niet dat de verleiding er is en verbiedt dan ook auto’s die veel te hard kunnen rijden. Dan is het gedrag ook beter in de hand te houden.

Door het negatieve gedrag te bestraffen en in het geval van de regering je zwaar te beboeten, schep je een situatie dat de regering goed gedrag niet meer kan belonen. De afhankelijkheid van de inkomsten uit deze boetes zijn substantieel geworden om de begroting op orde te houden. Als iedereen dus ineens braaf wordt ontstaat er een nog groter financieringsprobleem. En hoe lossen we dit dan op? Dat laat ik graag over aan een nieuw kabinet, als het er ooit nog komt.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht