Vroege vuilniszak

Uitgerekend op de dag dat ik altijd om 7 uur al in de auto moet zitten om de trein te halen, besluit de gemeente Dongen vuilniszakcriminelen aan te pakken. Een vuilniszakcrimineel is een Dongenaar die zijn wekelijkse grijze zak precies plaatst op de plek waar de vuilniszakken behoren te staan, maar dan te vroeg. Dat gaat je dan 60 euro kosten als je hierop betrapt wordt. Ik wist dat de gemeente een tekort had op haar begroting, maar om dit op zo’n kinderachtige manier op te lossen, gaat mij toch echt te ver. Veel Dongenaren zijn forensen –er is tenslotte nauwelijks werkgelegenheid in Dongen- en deze mensen moeten dus op tijd in hun blik zitten om op tijd ergens in het westen van ons land te komen om hun geld te verdienen. Vele Dongenaren zijn daarom al dikwijls ver voor zeven uur op weg.

Cultureel is in Nederland bepaald dat de man de vuilniszakken aan de kant van de weg zet. Dat is mannenwerk, net zo goed als het WC-schoonmaken vrouwenwerk is; cultureel gezien dan. En vaak zijn het ook de mannen die banen hebben wat verder van huis; ook weer omdat cultureel bepaald is dat de vrouw de belangrijkste functies rondom de kinderen vervult en dus noodzakelijkerwijs niet ver uit de buurt gaat werken. De gemeente Dongen stuurt dus op een culturele trendbreuk aan: de vrouw moet de grijze zak aan de straat zetten. Dat heeft weer tot gevolg dat ze klachten krijgen aan rug en spieren en zodoende onze welzijnsstaat met hogere ziektekosten verder gaan belasten. Dankjewel gemeentebestuur.

En hoe denkt de gemeente dit te gaan controleren? Alle zakken zijn grijs en de zakken moeten op een verzamelpunt geplaatst worden. Een afzender staat er op de buitenkant niet op. Om dus de crimineel te identificeren is de dienstdoende gezagshandhaver verplicht de zak te openen, om uit het afval vast te stellen wie de eigenaar is van de troep en wie dus moet worden beboet. Een ware schending van de privacy, want nergens kom je zoveel van iemand te weten dan door te neuzen in zijn afval..

Eén van de redenen om de bewoners te verbieden het vuil te vroeg aan straat te zetten is dat katten de zakken kapot maken. Erg nobel van de gemeente om te denken aan de bewoners van panden met verzamelplaatsen voor de deur, maar als het eens een keer gebeurt dat een kat een zak heeft open gemaakt, komt de gemeente echt niet mijn stoepje vegen, maar zal ik het toch zelf moeten doen. Ik heb namelijk ook zo’n verzamelplaats voor de deur. Maar de Dongenaar die zeer zorgvuldig zijn afval scheidt, zal hiervan geen last hebben, want daar zitten geen identificerende kenmerken in diens afval. Bovendien zullen katten dergelijke zakken links laten liggen.
Of krijgt de ongelukkige bewoner van het pand waar zo’n verzamelplaats voor de deur staat een toezichthoudende plicht of een deel van de opbrengst, of wellicht de boete wanneer om 7:28 er al een zak staat van één van zijn buren. De handhaving kan eigenlijk alleen maar effectief plaatsvinden als er een webcam wordt geplaatst bij de verzamelplaatsen. Dan worden de kosten wel weer hoger dan de opbrengsten, en dat is ook weer niet de bedoeling.

Nog een argument is dat de zakken de doorgang op de stoep belemmeren. Dat komt voornamelijk omdat de verzamelpunten een zodanige concentratie van zakken oplevert, dat het stoepje van 1,5 meter helemaal vol staat. En dat is pas na half acht echt een probleem als zo rond half negen de kinderen naar school gaan en op de drukke straat moeten lopen omdat de doorgang volledig verspert is. Dat komt niet door een enkele zak, die toevallig een paar uur te vroeg is buiten gezet.
Dat komt omdat de gemeente de verzamelplaatsen niet heeft ingericht maar gewoon heeft aangewezen op smalle stoepen.

Een avond van tevoren of nog eerder buiten zetten van huisvuil is terecht ongewenst, maar ’s morgens vanaf zeer vroeg (onbepaald) buiten zetten, moet toch echt kunnen. En wie gaat dit in hemelsnaam handhaven? Onbegonnen werk en het zal grote woede opwekken bij de burgers als men er een boete voor zou krijgen. Je zou toch denken dat we in een dorp waar we alles samen doen er samen ook wel uit komen. Maar nee; de gemeente komt niet verder dan repressie en sancties voor deze onbenullige overtredingen, zover je hiervan kan spreken.

Ik zal de komende weken toch echt een vuilcrimineel blijven, want ik moet echt voor half acht de komende maand nog de deur uit op donderdag. Daarna zal ik mijn baas vragen de afspraken in Zeist, Apeldoorn, Utrecht of Eindhoven echt later te laten beginnen, om mijn blazoen zuiver te houden. Dat wordt dan wel een aderlating voor de economie.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht