Kernopslag in de buurt van Dongen?

Op 500 meter diepte liggen in Dongen kleilagen. Die liggen daar al miljoenen jaren. Volgens Greenpeace zijn er plannen om afval van kernenergie onder de grond te gaan opslaan. Elk land heeft recht op zijn eigen problemen en daardoor kunnen we met ons afval van onze kerncentrales, Borssele, misschien nog van Dodewaardt en Petten nergens terecht. Je kunt moeilijk dit aan je buurland schenken. Het moet namelijk 10000en jaren lekvrij, dus potdicht bewaard blijven. Gaat het lekken dan ben je als bewoner van dorp, stad, regio of mogelijk land goed de pineut. Regelmatig benadrukken voorstanders van kernenergie dat het maar om kleine hoeveelheden radioactief afval gaat. Maar bij kernafval gaat het niet alleen om het volume van ongeveer 1000 m3 per jaar, maar vooral om het gevaar van zelfs een minieme hoeveelheid radioactiviteit.

Van klei is te weinig bekend om een uitspraak over de veilige opslag te kunnen doen. Bij zoutkoepels bleek het zelfs niet te werken, omdat het zout invreet in de tonnen, waardoor ze op grote diepte dus radioactieve lading verloren, bleek in Duitsland. Dus die optie is in ieder geval afgevallen. Ook zijn de berekeningen van het risico op lange termijn onbetrouwbaar. Wellicht gaat het de eerste 100 jaar goed en dan gebeurt er iets waardoor alsnog lekken kunnen ontstaan. Dan is 500 meter niet eens zo ver weg. En wat kun je dan doen? Dat men de afval mogelijk in de kleilagen wil gaan opslaan is geen echt nieuws. In 2009 is men al met dit idee gaan spelen. Regelmatig doen voorstanders van kernenergie het voorkomen of het probleem van het radioactieve afval is opgelost door de techniek van verkorting van de gevaarperiode van kernafval. Maar dat staat nog in de kinderschoenen en het huidige afval is nog steeds duizenden jaren gevaarlijk. Door het ver weg te stoppen in de grond raak je ook de controle kwijt en is het ondoenlijk in te grijpen. Het is een beetje en struisvogelpolitiek. We moeten iets met dit afval en we zijn dan geneigd dit aan de randen van ons land op te slaan, net als het bouwen van kerncentrales. Daarmee reduceer je het binnenlands protest met 50%. Onze kerncentrale ligt in Borssele op een steenworp van België. Aan de andere kant van de grens liggen de kerncentrales van Doel, waardoor je juist een concentratie krijgt van risico’s.

Zeer teleurstellend is de reactie van onze burgemeester Dirven, die ook haar kop in het zand steekt en zegt dat het vage plannen zijn, terwijl er al vanaf 2008 activiteiten zijn in Den Haag om een ondergrondse opslag mogelijk te maken. En we willen toch niet dat de bevolking pas in opstand gaat komen als de boorstaven arriveren, zoals bij de CO2-opslag bij Ridderkerk en het Noorden? Niemand zit te wachten op zo’n concreet gevaarlijke opslag in de achtertuin. Het zou de burgemeester van dit mogelijke bedreigde gebied sieren als ze direct een statement maakt en dit, voordat de planvorming ons overvalt, het onzalige plan naar het rijk van de fabelen dirigeert. Het is nu carnaval, de macht is toch tijdelijk overgedragen. Tijd om een mooie brief op te stellen naar Den Haag.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht