Zomertijd 35 jaar

Het is weer 35 jaar geleden sinds we de zomertijd aaneengesloten voeren. Daarvòòr zijn er een aantal periodes geweest waarin wel of niet de
zomertijd werd toegepast: de eerste keer in 1916. Het voordeel van de zomertijd is dat het langer licht blijft; of eigenlijk reguleren we dat we een uur eerder
opstaan om langer van het daglicht te genieten. Ik ben altijd blij als het weer zover is.

Het is ook een tastbaar ijkmoment dat het voorjaar echt van start gaat. Toch kleven er ook nadelen aan. Niet alle klokken gaan automatisch om naar zomertijd en zo zul je dan even door en rond het huis moeten lopen om alle klokken te synchroniseren. Apparaten die vaak vergeten worden zijn video- en fotocamera’s, omdat het effect daarvan pas achteraf zichtbaar is. Een ander nadeel is je biologische klok. Door dat vroeger opstaan raak je wat ontregeld; een soort mini jetlag. Wij als volwassenen zijn daar meestal best wel snel aan gewend, maar kleine kinderen en dieren snappen niets van onze vervroegde
activiteiten. Ze werken dan ook niet altijd mee in het begin.Dat uurtje langer licht is natuurlijk fijn.

Het heeft ook voordelen voor ons milieu. Alhoewel betwist wordt of het betekent dat er minder energie gebruikt wordt, ben ik daarvan toch wel overtuigd. Straatverlichting kan een uur langer op spaarstand en ook in huis verbruik je toch minder stroom als het langer duurt voordat het donker wordt en je daardoor ook eerder naar bed gaat. De teleurstelling is altijd wel weer groot als de zomertijd in oktober weer wordt
omgezet in wintertijd. Wat mij betreft mag het doorlopend zomertijd zijn.
Dan raken de dieren –en wij- niet in de war en zelfs in de winter is dat uurtje langer licht meegenomen. Dan is het wellicht niet meer zo dat je de halve winter met een donker zwerk vertrekt en tevens met een eveneens donkere hemel thuis komt. Het begin van de wintertijd, waarbij je het verloren uurtje zonder rente weer terugkrijgt, is de eerste domper om het toch al deprimerende gevoel van kale bomen en donkere dagen nog eens te benadrukken. Blij dus dat de zomertijd er weer is; al lijkt het wel erg kort geleden dat we de klokken hebben verzet. Met het ouder worden lijken zelfs de winters korter.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht