Coffeeshops en softdrugs

In Nederland kun je vrij softdrugs kopen, maar heb je het in je bezit dan ben je strafbaar. Het maken van softdrugs is ook verboden. Bij een coffeeshop, waar je misschien ook wel koffie kunt krijgen, wordt een voorraad van 500 gram softdrugs gedoogd en de handel wordt ook toegestaan, tot een bepaald maximum per gebruiker. Als er meer nodig is in de shop (elk uur), dan gaat een koerier vanuit een illegale opbergplaats in de buurt een nieuw pondje blowstuff halen. De hypocrisie ten top. Je mag het wel verkopen, maar niet telen, inkopen en bezitten.

En wat is softdrugs? Een opsomming van softdrugs staat vermeld in de opiumwet en bevat wiet en hasj, kalmeringsmiddelen etc. De regering wil nu dat wiet en hasj boven een THC-percentage – de werkzame stof- van 15% de wiet en hasj moet worden gezien als harddrugs. Dat maakt de illegale inkoop nog ingewikkelder. Er zijn wel tests om vast te stellen hoe hoog de THC-waarde is, maar daarmee zijn de coffeshopeigenaren en telers volledig mee onbekend. Met deze nieuwe bepaling kan elk gemeentebestuur per decreet elke coffeeshop sluiten. Er is altijd teveel drugs in het pand, er is illegaal ingekocht of geteeld en nu komt er ook nog bij dat men vindt dat 80% van de huidige softdrugs worden gepromoveerd tot harddrugs. Overigens zijn dat de drugstypes die ook nog het meest populair en ook verslavend zijn.

Een onuitvoerbare missie om aan de regels te voldoen, maar ook handhaving van het gedoogbeleid is niet meer uit te voeren. Ik proef dat onze regering gewoon van de softdrugs af wil en net als in alle andere landen ter wereld de handel weer geheel in de illegaliteit wil laten belanden, met alle oncontroleerbare gevolgen van dien.

Softdrugs zijn volgens de huidige opiumwet drugs waarvan de Nederlandse overheid vindt dat ze een toelaatbaar risico met zich meebrengen. Daarmee dus over één kam te scheren met sigaretten en alcohol. Als de gehele keten van teelt tot verkoop gecontroleerd zou zijn –zoals bij alcohol en sigaretten- dan zouden de problemen veel kleiner zijn. Je ziet nu dat steden als Bergen op Zoom en Roosendaal, die alle coffeeshops hebben gesloten grote problemen hebben, door de groeiende illegaliteit. Er is geen zicht meer wie drugs koopt, want ook jongeren kunnen illegaal aan drugs komen, de kwaliteit is niet meetbaar en ook alle andere criminele gevolgen zijn veel lastiger te traceren.

Stel dat je besluit zelf een teeltprogramma op te zetten (of gecontroleerd laat ontstaan), dan zou je de drugs op een veiligere manier kunnen telen, dus niet in brandgevaarlijke panden met vaak illegaal verkregen energie. Vergis je niet in het aantal branden dat ontstaat vanwege illegale wietteelt. Daarnaast zou de kwaliteit gecontroleerd kunnen worden, waarbij de THC-maatstaf die men nu wil gaan hanteren als bovennorm gesteld kan worden. De wiet wordt verkocht aan de wietshop, die zijn softdrugs legaal kan inkopen. (Hou dan ook eindelijk ook eens op met die huichelachtige naam coffeeshop!) Laat verkoop plaatsvinden vanaf een bepaalde leeftijd, zoals bij drank en sigaretten en zorg dat de prijs zeker niet lager wordt dan nu. Daardoor kan er gewoon accijns worden geheven, waaruit het controle-apparaat kan worden betaald. Daarmee breng je de illegale handel ook een halt toe en kun je dit keihard aanpakken, inclusief de harddrugshandel.

En verder moeten we ervoor zorgen dat de jeugd goed voorgelicht wordt. Ouders, opvoeders en schoolprogramma’s zouden ervoor moeten waken dat de jongeren niet massaal gaan roken, drinken en blowen. Dat kan door meer aandacht te besteden aan sport en een gezonde levensstijl promoten. Dit zou gevoeld moeten worden als een succes, waarbij verslaving juist iets is voor losers.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht