Nooit geen guldens meer

In snel tempo lopen de internationale financiële problemen op. Als je kijkt wat er allemaal gebeurt lijkt het of onze Westerse economie aan het instorten is. In Griekenland en Italië verdwijnen de zittende regeringen om ruimte te maken om hervormingen door te voeren. In Griekenland moeten we dit nog zien want de zittende premier Papandreou deed tot bijna op het laatst wat er verwacht werd, maar maakte met de noodsprong om de Europese bezuinigingsvoorstellen aan een referendum te onderwerpen in één klap iedereen –ook in eigen land- wakker. Het was wel een soort politieke zelfmoord, maar ineens lag er een weg open om een technocratische regering te vormen. Gevolg: het land gaat failliet, de Euro wordt er misschien wel afgeschaft en wij kunnen naar onze garantiegelden fluiten. Hoewel Jan-Kees de Jager bij hoog en bij laag beweerde dat elke Euro terugbetaald zou worden, is nu wel duidelijk dat dit niet gaat gebeuren.

In Italië, waar zowat de helft van de bevolking al met pensioen is en op hun geld zitten, heeft Berlusconi bijna 18 jaar een verdeel- en heerspolitiek gevoerd, waarbij er nauwelijks belasting werd geïnd en de rijken rijker konden worden. De seksuele escapades van de man werden voor lief genomen want de man zorgde dat een beperkt deel van de bevolking als God in Frankrijk –in dit geval Italië- kon leven. Nu zo’n technocraat aan de leiding komt zal luilekkerland een draai moeten gaan maken en zal het leven aanzienlijk duurder worden. Daar zitten de rijken niet echt op te wachten. Begrijpelijk dat er in Italie niet bij iedereen de vlag uit ging toen Berlusconi zijn aftreden bekend maakte.

Overigens krijgen ze het in die landen wel voor elkaar binnen een paar dagen een regering te vormen, terwijl onze buren nog steeds geen regering hebben.

En hier in Nederland staat Wilders te koeren dat de gulden terug moet komen en dat we zo snel mogelijk uit de Euro moeten stappen, want dat project is mislukt. Nu het ge-islamiseer een beetje vanuit de spotlights naar de achtergrond is geraakt, heeft hij een nieuw onderwerp gevonden om ongenuanceerd over te gaan roeptoeteren. Met die fijne gulden komt alles weer goed volgens de blonde profeet. Hij vergeet daarbij dat ook de gulden destijds geen solitaire munt was en keihard gekoppeld was aan de Duitse mark van die tijd. Als je uit de Euro stapt kun je dat wel vergeten. Daar trapt Duitsland niet in. Juist de voordelen voor een handelsland als Nederland, waarbij je geen zorgen meer hebt over de koers van de munt bij export is een zegen.

En als we naar de gulden gaan dan belanden we helemaal in een recessie. Vandaag werd er bekend gemaakt dat het afgelopen kwartaal onze economie is gekrompen, dat de consumenten de hand op de knip houden en dat de werkeloosheid stijgt. Dan zou de guldenkoers al gelijk gaan zakken.

Het systeem van de Westerse economie van overconsumptie kraakt. Te weinig mensen kunnen gebruik maken van de aanwezige voedselhoeveelheid en grondstoffen in de wereld en zelfs in de rijke landen zie je dat de mensen armer worden, maar ook dat het verschil tussen arm en rijk sterk toeneemt. En ook hier zie je protesten ontstaan. De Occupy beweging, met anarchistische trekjes, die zwaar protesteren tegen het systeem en de daarbij behorende graaicultuur. Het systeem van de Westerse economie draait om consumeren. Hoe meer er wordt geconsumeerd, hoe meer er wordt omgezet, hoe meer mensen aan het werk, hoe meer winst er wordt gemaakt. Als de consumenten geen vertrouwen in de economie hebben gaan ze sparen, geven ze niets uit, stagneert de winst of wordt het zelfs verlies en de mensen vliegen op straat. Daardoor komt er nog minder geld in omloop en binnen no-time staat de economie stil. Onze regering heeft als antwoord hierop: bezuinigen. Minder uitgeven betekent echter net als bij consumentenbestedingen: minder werk, minder omzet, minder winst. Het Romeinse rijk heeft er een kleine vijftig jaar over gedaan om af te takelen tot niks. Dat kunnen we sneller.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht