Kersttoespraak Koningin 2011

Eerste kerstdag 2011: 1 uur. Vanuit de traditionele setting werd vanaf Huis ten Bosch door de koningin haar kerstboodschap voorgelezen. Deze keer geen winters landschap als decor, zoals de afgelopen twee jaar, maar een grijs uitzicht.

Voor de koningin is dit één van de weinige uitlaatkleppen die ze heeft, om te laten blijken hoe ze werkelijk over zaken denkt, al kan er altijd nog het correctiepotlood van de premier overheen worden gehaald. Volgens mij heeft Rutte deze keer niet hard ingegrepen.

De koningin haar mening kan altijd politiek worden uitgelegd. Want als je ergens iets van vindt, kunnen er ook altijd tegenstanders zijn. De koningin heeft in de kersttoespraak vooral een lans gebroken over de inbreuk op de duurzaamheid van onze planeet; onze gulzige drang tot verspilling en zelfverrijking over de rug van de aarde. Mooie woorden, maar onze orakelende 130 kilometer fetisjist, koningshuishater en republikein Wilders, die zo geliefd is in ons land vanwege zijn fijnzinnige standpunten, kon niet wachten om te twitteren dat de koningin wellicht lid was geworden van Groen Links. Daarmee zegt hij eigenlijk ook direct dat in hij de uitingen van onze koningin allemaal maar onzin vindt, want de standpunten van Groen Links zijn niet bepaald de zijne.

De koningin heeft echter wel een punt. Nederland moet maar weer eens wakker geschud worden, want de rechtse hobby’s beginnen flink uit de hand te lopen. De apotheose van de anti-milieulobby komt van onze minister van infrastructuur Schultz-van Haegen, die aanleiding ziet om op snelwegen harder te laten rijden, doordat het Nederlandse wagenpark schoner is geworden. Complete onzin, want met de verhoging naar 130 kilometer neemt de CO2 uitstoot toe met 2,5% en dat is meer dan de besparing door schonere auto’s. Ook de stikstofoxide-uitstoot neemt dramatische vormen aan, waarbij onze provincie Brabant zelfs de wettelijke normen gaat passeren. Maar ook de kans op ongevallen, doden en gewonden en het lawaai neemt toe. Terecht dat de koningin kritisch hierop is, want duidelijk is dat ook door harder rijden er meer liters brandstof per kilometer worden verstookt en daarmee de bronnen van de aarde sneller op zijn.
Ook met andere energiebronnen en water moet verstandig worden omgesprongen en niet worden verspild, aldus onze majesteit.

De koningin citeerde ook nog Gandhi: “De aarde heeft wel genoeg aan ieders behoefte, maar niet aan ieders begeerte.” Daarmee gaf ze aan dat welvaart verdeeld moet worden voor het welzijn van ieder. Ze zette zich ook af tegen zelfverrijking en eigenbelang. Blijkbaar irriteert de koningin zich ook aan de steeds slechter wordende verhouding tussen arm en rijk.

Gelukkig zag ze ook lichtpuntjes bij de jeugd, die zich meer bewust is van de situatie en de machthebbers mogelijk kan inspireren tot het maken van een duurzamere samenleving. Mooie woorden van de koningin, die inderdaad de huidige politieke beweging fijntjes laat voelen dat ze zeker niet altijd even gelukkig is met de keuzes van onze regering, die asfalt boven natuur stelt en snelwegracen belangrijker vindt dan het milieu. Je zou dit uit kunnen leggen dat onze koningin linkse sympathieën heeft, zoals Wilders het interpreteert. Je zou ook kunnen zeggen dat de majesteit nog één van de weinigen is die wel weet waar het werkelijk om zou moeten gaan.

Daarom ben ik wel blij voor deze hart onder de riem voor alle mensen die opkomen voor de leefbaarheid op aarde. En hoewel de koningin geen politieke daden mag verrichten, is dit onder de mat er stiekem toch wel één, maar iemand moet het gezond verstand bijbrengen.

In een land van blinden is eenoog koningin.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht