Informatievoorziening Dongen?

Telkens als de gemeente Dongen verbeteringen in haar digitale aanbod aankondigt, word ik al bij voorbaat een beetje triest en ben ik op z’n minst sceptisch. Het blijkt telkens dat men er werkelijk geen verstand van heeft. Vol trots brengt men de verbeteringen naar buiten, maar ik zie ze niet. Als er al verbeteringen worden aangebracht is het omdat het wordt opgelegd door regelgeving van boven. En dat je als beste verbetering de meest gevraagde zaken op de eerste pagina brengt, is een ijzeren wet van marketing en zou nooit ter discussie hebben mogen staan. Verder ben je op de website van Dongen de weg kwijt als je ergens op hebt geklikt want in het hoofdmenu kun je niet zomaar terug naar “Start” of “Home”. In het zogenaamde kruimelpad (breadcrumbs) –de regel in kleine letters onder de kop- zie je nog “Home” staan, zodat je via het terugzoeken van de gestrooide digitale broodkruimels de weg nog terug kunt vinden. Gelukkig kent men in de digitale omgeving geen vogels die deze broodkruimels opeten. Ben je niet bekend met dit mechanisme dan ben je aangewezen op het pijltje terug in de browser. In mijn ogen geen gebruiksvriendelijke navigatie voor een professionele site.

Nu geloof ik sterk in de digitale toegangspoort tot de gemeente Dongen, maar sommige dingen snap ik niet. Ik kan moeiteloos ontdekken dat de hondenbelasting in 2 jaar tijd gemiddeld 20% duurder is geworden –en daarmee de middelen heeft verschaft de site aan te passen- maar wanneer de volgende gemeenteraadsvergadering is, kan ik op de website niet meer vinden. Zelfs het excelspreadsheetje dat dwars werd gepresenteerd waarop de vergaderdata stonden vermeld is onvindbaar. In de gedragscode goed openbaar bestuur hebben de overheden zich gecommitteerd om duidelijke informatie te verstrekken over procedures en besluiten. De procedures rondom “bestuur en politiek” staan gewoon niet op de site of staan in een uithoek die voor de gemiddelde gebruiker niet te vinden zijn, en dus ook niet door mij. Maar ook de stukken die wel op de site staan zijn niet compleet en alleen in pdf-formaat te vinden. Dus lekker doorklikken tot je komt waar je moet zijn is er niet bij. Het is nu eind december en de laatste stukken dateren van juni. Waar zijn de verslagen van de gemeenteraadsvergaderingen gebleven? Bij het onderdeel “College van burgemeester en wethouders” is het al geen haar beter. Blijkbaar hebben ze dit jaar niets besloten, want er staat niets op de site. Ben je een echte google-aar, dan kom je bedrogen uit. Alle bestaande links naar artikelen en stukken zijn verbroken in de buitenwereld.

De digitale evenementenkalender op de site is een ramp en de naam niet waardig. Alleen het vermelden van de eigen activiteiten zou men hier op moeten zetten. Waarschijnlijk niemand gaat hier zoeken om te vinden wat er zoal gebeurt in Dongen. Schoenmaker blijf bij je leest.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de site dit jaar “af” moest zijn en dat er nog een grote inhaalslag gedaan moet worden. Persoonlijk vind ik het een blamage dat aangekondigd wordt dat de site een grote verbetering is, maar slechts een bordkartonnen decorstuk blijkt te zijn.

Als het dan toch om communiceren gaat hebben we ook nog de Dongense informatiekrant, die een aantal malen per jaar huis-aan-huis wordt bezorgd. Volgens mij gaat de gemeente in de berichtgeving in deze krant vaak te ver. Het is meer een verslag van de lintjes- en borstklopperij van het college, dan uitsluitend de wettelijke berichtgevingverplichting van de gemeente aan haar burgers. Voor dergelijke narcistische artikelen hebben we drie websites, twee huis-aan-huis bladen, de kabelkrant en twee regionale kranten, die dit op hun eigen redactionele manier veel beter kunnen brengen. Zij bereiken door hun variatie iedere Dongenaar, die het wil zien of horen.

Bovendien worden de officiële informatieplichtplegingen ook nog eens in het huis-aan-huis blad Weekblad voor Dongen geplaatst. Als er dan toch bezuinigd moet worden, dan weg dus met deze informatiekrant. Ook nog beter voor het milieu. Besteed dit geld aan het goed maken van de website of aan echte innovatie.

Aan vernieuwing op communicatieterrein doet de gemeente helemaal niets. Waar is de gemeente op de sociale media? Waar blijft de “Dongen App” voor de tablets? Op radio- en tv-terrein zijn ook alle ambities verdwenen. Nu de kabelkrant eindelijk digitaal is en ook in staat is televisie-uitzendingen uit te zenden –kijk maar naar Zomerspelen TV- vraag ik me af of er dan ook niet direct vanuit de raadszaal de raadsvergaderingen kunnen worden gebracht, wat ooit een grote wens was van het college.

In 2012 komen de SMART- of Internet-TV’s op, waarbij internet en TV in elkaar gaan overvloeien. Ik ben benieuwd hoe lang we hier in Dongen niets van horen. Slaap lekker verder….

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht