De Poort dicht?

Ruim 35 jaar geleden startte ik als vrijwilliger bij OJD, het latere J.C. De Poort. Ik ben bijna 8 jaar actief geweest in het bestuur, waarvan een aantal jaren als voorzitter. Later werd ik voorzitter van Stichting Open Huis, de voorganger van de huidige stichting Richting en was als stichtingbestuurder ook mede verantwoordelijk voor de Poort als jongerencentrum. Ook toen waren de omstandigheden niet altijd gemakkelijk, maar nooit is er destijds bij ons opgekomen om het bijltje erbij neer te leggen. Vanwege het exclusieve gebruik door de jeugd van het gebouw de Poort heeft het gebouw nooit een optimale bezetting gekend. Om het kostenaspect daarom aan te wenden als reden om nu de huur op te zeggen, is wel een zeer kwalijke reden van Stichting Richting om er een eind aan te maken.

Waar is de maatschappelijke verantwoordelijkheid van deze stichting, die haar vermogen te danken heeft aan de verkoop van Gasthuisstraat 19? En dat vermogen is er omdat destijds de broeders van Dongen voor een habbekrats dat gebouw aan het toenmalige SOD (Stichting Opbouwwerk Dongen) hebben verkocht en het huidige Stichting Richting het voor goed geld heeft doorverkocht aan een advocatenkantoor. De broeders hebben dat gebouw ooit zo goedkoop aangeboden met de bedoeling dat daardoor geld geschapen zou worden om maatschappelijke en culturele activiteiten te ontplooien in ons dorp. Maar blijkbaar zitten de heren op het pluche èn liever op hun geld om op een zodanige afstand de zaak te besturen, dat ze het zicht op de werkelijkheid zijn verloren.

Een half jaar geleden kwamen ze met het idee om het gebouw terug te geven aan de jeugd en de jeugd zelf activiteiten te laten organiseren. Daarmee zouden de professionele krachten zich meer kunnen focussen op de echte problemen met jongeren. Alsof niet-probleemjongeren geen rechten hebben om begeleid te worden? Blijkbaar is het niets geworden, want nu gooit men de knuppel in het hoenderhok. Op basis van vage, blijkbaar niet te reconstrueren afspraken met de gemeente zou de stichting geen of zwaar onvoldoende subsidie hebben ontvangen om het jongerenwerk in de Poort te kunnen uitvoeren. Nog nooit heeft de stichting hier ergens ooit openbaar over geklaagd. In plaats van de gemeente te confronteren met het botte standpunt van sluiting van de Poort, had men ook in gesprek kunnen gaan met het gemeentebestuur om te kijken of Gasthuisstraat 3 niet een veel meer multifunctionele bestemming zou moeten krijgen. Zeker in een tijd waar goede accommodaties voor verenigingen in Dongen met een loepje te zoeken zijn. Het is schandalig dat om gebrek aan inzet en communicatie het ruim 40-jarige ongeorganiseerde jeugdwerk een roemloos einde tegemoet gaat. En misschien speelt Stichting Richting wel powerplay, maar dat zou dan nooit over de rug moeten gaan van het uitvoerende werk.

Stichting Richting gaat hiermee zijn verantwoordelijkheden uit de weg en verdient het eigenlijk door dit amateurisme niet een grote hap uit de gemeentelijke begroting te claimen. Ze is blijkbaar niet in staat te leveren wat de gemeente zou mogen verwachten, of mee te denken aan andere oplossingen voor de problemen. Het is eigenlijk al onbegrijpelijk dat deze plaatselijke stichting überhaupt bestaansrecht heeft. Door de versnippering van de te leveren taken en diensten zijn ze veel te klein om de noodzakelijke kwaliteit tegen een goede prijs te kunnen leveren. Ook voor de werkzame medewerkers biedt dit weinig perspectieven. Iets waar ik destijds in mijn bestuurstijd van Stichting Open Huis ook al de problemen van inzag.

De Poort zou best multifunctioneel kunnen worden ingezet. Destijds, toen ik nog als vrijwilliger werkte bij OJD moesten we de oude HBS, de voorganger van het gebouw de Poort, ook delen met Musis Sacrum. Oude tijden zouden kunnen herleven. Ook zijn er wellicht mogelijkheden voor activiteiten van het Kunstpodium in het gebouw. En dat hoeft niet te betekenen dat er dan niets meer voor tieners kan worden georganiseerd.

Wanneer wordt men wakker in het gemeentehuis om vast te stellen dat het tijd wordt om eens goed achter de oren te krabben of men eigenlijk nog wel verder zou moeten willen met dit elitaire gezelschap. Time for change.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht