Olympische opening 2012

De opening van de 30e nieuwe spelen kostte een lieve duit van ruim 30 miljoen dollar of euro of pond; ik mag het kwijt zijn. Een smak geld en in tijden van crisis denkt dan gelijk iedere zuurpruim of dat geld niet beter besteed kan worden. Inderdaad kun je van dat geld een Oost-Afrikaans land een jaar lang qua voedsel op de been houden, of misschien wel de schurft de wereld uit helpen, maar dan heb je het spektakel van gisteren wel gemist. Heb ik hier ethische bezwaren tegen? Eigenlijk niet. Als we ons in de hele wereld alleen maar moeten bezig houden met zaken die ertoe doen zoals dat we allemaal gezond blijven en overal te eten en te drinken hebben, zou de wereld heel saai worden. En zolang het grootste deel van het geld wordt opgemaakt aan oorlogen, geweld en het spekken van bankiers en beleggers, mag de wereld best weleens getrakteerd worden op een feestje. En dat was het. De show duurde een kleine 1,5 uur met nog een stukje op het einde toen de vlam werd ontstoken.

Voor die enkeling die het niet gezien heeft: tijdens de show werd op humoristische en zeer beeldende wijze de geschiedenis van het verenigd koninkrijk vanaf ongeveer 1600 tot nu toe uitgebeeld. Dat gebeurde op een wijze die niets aan de verbeelding overliet. Er waren superveel details te zien en de uitvoering door duizenden vrijwilligers was fenomenaal. Totaal anders dan de opening in Beijing, die vooral veel abstracter, kolossaal en mechanisch was. Ook fantastisch en overweldigend, maar voor ons Europeanen niet te betalen en o zo niet passend in onze cultuur. Mooi dus, dat dit er veel anders aan toe ging. Gelukkig had ik nu een beamer opgesteld in de kamer, zodat ik op het enorme scherm nog iets van al die prachtige details kon ontwaren. Met de combinatie van alle licht- en rookeffecten en de muziek was het een ongekend schouwspel. Na deze show de grote deceptie. Het door het stadion rondlopen van officials en een enkele sporter in malle kostuums per land. Elke spelen doen er weer meer landen mee. Nu zijn het er 204. 204 Vlaggendragers met een zootje filmend ongeregeld er achteraan. Het doet denken aan een ongeorganiseerde militaire parade, want de aanwezige vertegenwoordigers van het land in het publiek gaan plechtig staan en zwaaien alsof ze de troepen inspecteren als hun land het stadion binnen komt lopen. Iedereen loopt dezelfde route en het is een beproeving, vooral voor de lopers zelf en de kijkers thuis. Doodsaai en volstrekt niet meer van deze tijd. Krijg je eerst een vlammende show waar je ogen tekort komt en vervolgens val je in slaap op de bank. Dit onderdeel is ook zeer gevreesd bij chefs de mission. Weliswaar is meedoen belangrijker dan winnen zoals de Coubertin destijds predikte, maar als je niet met een goud- en zilvervloot thuiskomt ben je wel een loser als land. Elke sporter komt er om te winnen en een paar uur staan wachten, wat wandelen en weer –in de kou- wachten, is niet goed voor de spiertjes. Het gevolg is dat het merendeel van de sporters, voor wie de spelen toch in de eerste plaats bedoeld zijn, net als u en ik het schouwspel via de televisie moeten gadeslaan. En dat terwijl de spelen toch de apotheose is van het sportief bestaan van de sporter en juist zij dit niet mee mogen maken. Zet de sporters per land in een vak in het stadion tussen de toeschouwers en laat één vertegenwoordiger met de vlag dat rondje lopen. En wellicht is er met virtual reality nog veel meer moois te maken dat a-korter is en b-meer van deze tijd. Afgezien dat er dan veel meer vaart in komt, geef je de sporters ook de gelegenheid om van alle mooie dingen van de spelen te kunnen genieten en niet alleen van de sportprestatie.

Daarna het ontsteken van het Olympisch vuur. Geen hoge schaal of toren naast het stadion, maar een vuur op het midden van het veld en niet eens erg hoog. Hoe gaat men daarmee om de komende dagen? Staat dat niet in de weg? Wellicht wordt dit gezien als de open haard van het stadion, want in Engeland kan het zelfs in augustus nog fris zijn. Mooi was dat het grote aantal bekers waaruit het vuur spuwt per land zijn toegevoegd aan de constructie en dat het vuur uit de 204 bekers door een aantal zeer jonge atleten is ontstoken. Een gevoel van samen en van doorgeven van oud naar jong. Symbolisch een mooie voorstelling. Minder mooi was de verkrachting van het Beatlenummer “Come Together” door de Arctic Monkeys, maar als dat de enige smet is.

Als we nog het idiote idee hebben om in 2028 de spelen in ons land te organiseren, hoe kunnen we dergelijke ceremonies overtreffen. Laten we het hele stadion vol met water lopen en wordt dit dan met windmolens leeggezogen als openingsattractie?

Een prachtige show is natuurlijk niet te versmaden, maar ik hoop dat ons land niet de spelen krijgt, ondanks alle promotie en optimisme dat er dan zal ontstaan. Ons land heeft dit gewoon niet nodig. Het is er al vol genoeg met accommodaties en infrastructuur. Over twee weken de balans opmaken: 10 of 15x goud? U mag het zeggen.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht