Schimmige sport

Rupert Murdoch heeft de eredivisie opgekocht; althans de TV-rechten. Heel Nederland in paniek. Het grootste rampscenario wordt al uit de kast gehaald: we kunnen niet meer met bordje op schoot op zondagavond om 7 uur de samenvattingen van onze competitiewedstrijden bekijken. Want die Murdoch wil dat natuurlijk allemaal achter een decoder stoppen en dan moeten we daar flink geld voor betalen. We krijgen geen mooie samenvattingen meer, maar samengevatte samenvattingen en het allerergste: het verdwijnt waarschijnlijk van Nederland 1 en komt op een vage commerciële zender met veel reclame op een onmogelijk tijdstip. Wat een leed…

Wij Nederlanders willen altijd voor een duppie op de eerste rang zitten. Ook al vinden we het nog zo belangrijk, voor niks of met forse korting is beter dan de portemonnee trekken. In Engeland betaalt men gemiddeld al bijna 60 euro om voetbal te bekijken en hun oplossing om tv-kosten te vermijden is simpel en nog gezellig ook. Niet thuis kijken, maar samen in de pub.

Mr. Murdoch – een topcrimineel uit Engeland die het halve land belazerde en afluisterde- koopt dus voor een miljard de Nederlandse TV rechten. Dat is geen nobele daad. Dat is een daad om hééél rijk van te worden in een korte tijd, hetgeen een crimineel betaamt. En inderdaad zal hij de wedstrijden achter een decoder plaatsen en kunnen de echte fans hier voor een paar tientjes per maand alle wedstrijden volgen. En wat gebeurt er met de samenvattingen? Mr. Murdoch kan natuurlijk de samenvattingen aan de NOS verkopen, zodat voetbalminnend Nederland nog gerust met zijn bordje op schoot de armetierige Nederlandse competitie kan volgen. Hij kan ook kiezen voor SBS6 of RTL7 als deze een bod willen doen. Maar Europa heeft wel bepaald dat de voetballiefhebber blijkbaar wettelijk recht heeft op samenvattingen op een open net. Het is raar, maar over dergelijke onbenulligheden bemoeit Europa zich ook. Dus verdwijnen mogen de samenvattingen niet. Maar nergens staat in deze regels dat dit op zondagavond om 7 uur moet en dat dit op Nederland 1 moet.

De VVD is van mening dat de voetbalsamenvattingen gerust op een commercieel net kunnen worden uitgezonden. Hier sluit ik me volledig bij aan. Want of je nu op knop 1,6 of 7 op je afstandbediening drukt, dat maakt niets uit. En ja, als het dan niet knop 1 wordt, dan zul je af en toe een reclameblok moeten incasseren, hetgeen nu ook al tijdens de wedstrijden gebeurt met allerlei virtuele projecties, wat als koddig effect heeft dat er af en toe een bal dwars door het reclamebord vliegt zonder vertraging. Nog even en de voetballers worden ook op afstand bewogen. En dat is feitelijk al zo. Schimmige buitenlandse goksyndicaten beïnvloeden de uitslag. Niet gek als een multimiljardair uit een fout land eigenaar is van je clubje en alleen maar uit is op nog meer geld en macht.

Het is helemaal geen probleem om deze uitzendingen van Nederland 1 te halen. Daarmee houdt de omroep schone handen en wat dacht je van de opbrengst. Niet uitzenden betekent ook geen kosten maken. Omdat u en ik geen kijkgeld meer betalen worden de uitzendingen op het publieke net nu betaalt uit de algemene middelen. Het bespaarde geld kan nu besteed worden aan zaken die wel wat belangrijker zijn dan een potje miezerig gemanipuleerd voetbal; zeker in crisistijd.

Want waar kijkt u eigenlijk naar?

De spelers komen niet uit uw land,stad of streek en zijn cultureel niet verbonden met de club of stad. De voetballers krijgen stuk voor stuk een tigvoud van u en mijn salaris voor 1,5 uur per week achter een balletje rennen, waardoor het arrogante spilzieke eigenheimers worden, wat ten koste gaat van de teamgeest en dus de prestaties. (Kijk maar naar het EK 2012,) Om de begrotingen rond te houden worden buitenlandse bestuurders met vuile miljarden aangetrokken, die ook al geen enkele binding hebben met uw cluppie.Daardoor ontstaat competitievervalsing, omdat de ene club veel meer heeft te besteden dan de andere. In Chinese gokhalen wordt de uitslag bepaald en nu meldt Murdoch zich om Nederland aan betaal-TV te helpen over de rug van ons o-zo geliefde voetbal.

We infiltreren in onze nationale sport zodoende een zeer schimmige wereld. En dat alleen omdat het over buitensporig veel geld gaat. Hoe langer hoe meer zal het geld de uitslag bepalen en niet meer de voetballers. Wanneer wordt u –voetballiefhebber- eens wakker?

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht