Bandbreedte

Eens in de 5 a 10 jaar is er een ontwikkeling waardoor de techniek iets verandert in de maatschappij. Denk hierbij aan de introductie van GSM, het internet, ADSL, de LCD-TV, de Smartphone, GPS, 3D, de iPAD en Social Media. Meestal staan we bij de introductie van zo’n nieuw ding nog niet op tafel te dansen om uit te roepen hoe geweldig dit is. Dat duurt eerst een paar maanden. Nederlanders zullen eerst de kat uit de boom kijken. De eerste reactie is dan ook typisch Hollands: ze willen weer geld uit mijn zak kloppen. Op zich hebben ze ook gelijk, want vernieuwing kost geld en als je vooraan staat dan betaal je de hoofdprijs.

Ik was bijvoorbeeld een early adopter van de LCD-TV. Het scherm van 66 cm doorsnee breedbeeld dat ik pakweg 8 jaar geleden aanschafte kostte destijds 3600 euro (!). Vorige week kocht ik een 66 cm LED TV incl. mediaplayer voor het museum in Dongen voor 10% van deze prijs. En dan ben je zo’n vroege bezitter en dan blijkt het apparaat niet echt een lange levensduur te hebben. Na 5 jaar was het scherm kapot en heb ik met een flinke korting een nieuwe 82 cm-TV mogen uitzoeken.

We staan weer aan de vooravond van maar liefst twee van deze belangrijke veranderingen. De eerste verandering is de komst van glasvezel in ons dorp en het tweede is de aangekondigde komst van 4G. U zult zeggen: we hebben al snel internet en met de smartphones heb ik toch ook al bijna overal bereik. Bereik misschien wel, maar snelheid? Als je een tablet- of smartphonegebruiker vraagt of hij liever via WiFi of 3G werkt, dan is zijn antwoord vrij eenduidig: doe mij maar WiFi! WiFi kost de gebruiker niks en is sneller en stabieler. En dat gaat veranderen met 4G. 4G is vele malen sneller dan 3G en zal moeiteloos kunnen concurreren met WiFi als het om snelheid gaat. Dus de noodzaak om een WiFi-verbinding op te zetten om snelheid te bereiken zal afnemen. Hooguit de kosten zullen een rol spelen. Maar met 4G kun je wel zonder problemen een film afdraaien in de hoogste resolutie ergens in de rimboe, mits je bereik hebt. Dat moet je maar zien te lukken met 3G. Afgezien dat het een vermogen gaat kosten aan geüploade MB’s in het huidige 3G gaat dit niet gepaard zonder storingen of haperingen. Een grote vooruitgang dus. Met de mogelijkheid van streaming audio en video zal de smartphone en tablet nog meer gemeengoed worden. Dat lijkt een kleine verandering, maar is een enorme vooruitgang. Het sparen van films en audio wordt eigenlijk onzinnig als al deze media on-demand, ofwel wanneer ik het wil, beschikbaar zijn. En in de wereld waar jij als ouder of grootouder nog wel eens een weekje zonder internet kunt, zal de komende generaties dit soort veranderingen ondergaan als zaken waar je absoluut niet meer buiten kunt. Naast gas, elektriciteit en water wordt de superbreedband mobiele internetverbinding de vierde commodity, die daarmee onmisbaar wordt voor de mens. Eigenlijk is internet op een PC alweer op zijn retour. Eerder werd verwacht dat pas in 2015 het aanroepen van internet op een mobiel apparaat (smartphone of tablet) het internetverkeer via een PC zou overtreffen. Dit blijkt nu al het geval te zijn bij vele webtoepassingen. Mobiel zal in alle gevallen de PC gaan overtreffen in de internetwereld.

Een tweede ontwikkeling die ook veel zal veranderen is glasvezel. En dan niet alleen omdat uw huis wordt aangesloten, maar vooral omdat iedere internetgebruiker dit krijgt. Ook hier speelt bandbreedte weer een grote rol. We komen van een zandpad (de analoge telefoonlijn), naar een verharde weg (ISDN), via de provinciale weg (ADSL) over de autoweg (kabel) op de snelweg terecht (Glasvezel).

In Dongen wil men hiermee aan de slag. Op Tichelrijt is het al gerealiseerd zover ik weet, maar nu is de burger aan de beurt. Vooral nieuwe wijken zullen als eerste volgen. Deze zijn in aanleg al voorzien van glasvezel, maar moeten nog tot de deur worden gekoppeld. Als Dongen is aangesloten kunnen we razendsnel internetten en hebben we veel minder last van het concurrerend gebruik in huis. Want stiekem aan zijn er veel apparaten die al gebruik maken van het internet en meestal via WiFi. Denk aan de smartphones van de familie, de tablets zoals een iPAD, de laptop, de printer, de on-demand decoder van Ziggo, een NAS, mediaspeler en noem maar op. Het is nu erg druk op de provinciale weg. Deze ontwikkeling heeft echter wel een paar nadelen. Het kost geld: een snelweg is duurder dan een provinciale weg, dus wij als consumenten zullen er aan moeten wennen dat we meer zullen gaan betalen. Aanvankelijk zal dit mensen tegenhouden, maar als de gebruiksmogelijkheden van razendsnel internet jou uitsluiten van de hypes zal deze hobbel snel genomen zijn; vaak onder druk van de jeugd in huis. Een ander nadeel bij glasvezel is dat het aantal aanbieders op glasvezel beperkt is. Ziggo en KPN hebben koperaansluitingen en glasvezel komt van een ander bedrijf. Weliswaar moet concurrentie worden toegestaan, maar Ziggo en KPN zullen hun netwerken nog lang koesteren. Dus als je naar glasvezel overstapt dan verandert je e-mailadres. @ziggo en home.nl of @kpnplanet.nl vervallen dan. Dat is net zo’n ramp als verhuizen. Allerlei toegangscodes op websites moeten aangepast worden en dat gaat zeker niet altijd goed. De oplossing is om een eigen domeinnaam aan te vragen. Daarmee wordt jouw mailadres onafhankelijk van de leverancier van je internetdiensten. Dan heb je ook wel een verhuizing, maar die is maar eenmalig.

De ontwikkelingen staan niet stil. Maar met deze veranderingen zijn we dicht bij de situatie dat de techniek voor alle denkbare gebruiksdoeleinden op informatiegebied niet meer de beperkende factor is. Dat biedt veel perspectief. Ik kan niet wachten.

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht