Zand erover!

Sommige omroepen zijn al meer dan 80 jaar oud. De Nederlandse omroepen zijn ontstaan als radio-omroepen uit de overzichtelijke maar verstikkende verzuiling in het begin en midden van de vorige eeuw. Ieder zijn eigen kerk, vakbond, winkel en dus ook omroep. Zuilen als de protestanten, de socialisten, de arbeiders, de katholieken andere protestanten, weer andere protestanten en zelfs aan het einde van dit tijdperk de jongeren (BNN) en de ouderen (MAXX). Inmiddels werden radio- en TV-omroepen over één kam geschoren.

De grootte van de omroep werd bepaald door aantallen: hoe meer leden hoe meer zendtijd. Vroeger betekende een lidmaatschap dat je een gids kreeg; later is dit afgeschaft en kon je “tientjeslid” worden, een soort van steunbetuiger of fan. Het ging niet over het lidmaatschapsgeld zelf. Met dat tientje kon je zelfs met een half miljoen leden nog geen fatsoenlijk programma maken. Een paar jaar terug werden de omroepen al gedwongen meer samen te werken om uiteindelijk tot een beperkte groep van 8 omroepen te fuseren. Nog steeds een verzuilde wereld, terwijl juist de wereld zich aan het bevrijden is van deze zuilen. Uiteraard ging deze stap in gang met een verschraling van de in te zetten middelen. Het gevolg was dat omroepen kwalitatief mindere programma’s gingen maken, die wel door veel mensen bekeken werden. De populariteit van het programma werd de graadmeter van succes van de omroep. Maar in feite werden veel programma’s nauwelijks onderscheidend ten opzichte van het aanbod van commerciële zenders. Het verschil zat in het feit dat die hun eigen broek ophouden. Weliswaar worden de programma’s bij commerciële zenders onderbroken door reclameboodschappen-wat ik meestal niet erg vind, omdat ik dan even koffie kan zetten of naar de toilet kan – maar wij kijkers hoeven er niets voor te betalen. Of juist wel, en dan denk ik aan dure rechten als voetbal en films voor specifieke groepen, voor mensen die daar wel geld voor over hebben.

Met het nieuwe voorstel kan ik wel leven: weg met de Lingo’s, dans- en zangcompetities en showprogramma’s op de publieke zender. Laat dit buiten het publieke bestel en ga je inderdaad richten op media die meer gericht is op kwaliteit dan kwantiteit en dingen laat zien, die de commerciële omroepen – voornamelijk gericht op kijkcijfers- niet zullen uitzenden. Ik zou nog veel verder gaan als het aan mij zou liggen. Maak van drie zenders, twee zenders en hef de omroepen op en transformeer ze naar mediabedrijven, die hun aanbod voor de publieke zender mogen maken in opdracht van een omroepraad, waar een dwarsdoorsnede van de bevolking deel uitmaakt. Deze omroepraad zou kaderstellend en controlerend moeten handelen. Deze productiebedrijven zouden kunnen werken voor zowel de commerciële zenders als de publieke. Af ook van het idee dat de zap-knop ontmoedigd moet worden door een breed aanbod op een zender te brengen. Laat dit vrij aan de consument en maak het overzichtelijk, net zoals in Amerika al veel langer speelt en hier ook wel doordringt: een zender voor het weer, nieuws etc. Door de hoeveelheid mediamogelijkheden TV, Radio, Internet, apps en de combinaties ervan zal de consument zelf de balans moeten vinden van media-aanbod. Vaak werd de verscheidenheid van het aanbod gepropageerd, omdat daardoor de consument een mix kreeg voorgeschoteld van kwalitatief goede porgramma’s en programma’s die gericht waren op louter amusement. In mijn ogen hoeven omroepen of de staat zich niet te bemoeien met waar ik naar kijk, omdat dit goed voor je is. De afstandsbediening, in sommige gezinnen ook wel “de macht” genoemd, wordt nu ook al rijkelijk gebruikt. En als Lingo start heb ik die al in de hand.

En de publieke omroep zal zo meer gaan lijken op de VPRO dan op de TROS. Wat een verademing zou dat zijn. En als de katholieken of protestanten TV-programma’s voor hun volgelingen willen maken dan kopen ze die tijd maar in bij een commerciële omroep. Laat de hostie- en miswijnfabrikant of het Vaticaan maar subsidiëren. En wij consumenten, door de crisis geplaagd door dalende inkomsten, hoeven dan uit het belastingpotje weer niets meer op te hoesten voor de nu gesubsidieerde omroepbonzen met inkomens veel hoger dan de Balkenendenorm. Van mij mag het….Zand erover!

KLIK OP ONDERSTAANDE KNOP OM DE MIJMERING TE BELUISTEREN

Beoordeel dit bericht